GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija

Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 16:47
Autor: SEEbiz / sta
NOVI GRAD - Recikliranje odnosno pomlađivanje litij-ionskih baterija ili elektroničke komponente u proizvodnji novih proizvoda. Baterijske ćelije, a time i sklopovi baterija, mogu se obnoviti do 92% nakon prve uporabe. Proces se priprema za industrijsku upotrebu.

Suosnivač i direktor Reusable Technologies Tomaž Kren za STA je rekao da su on i suosnivač tvrtke odn. start-up Marko Vrdoljak odlučili reciklirati ćelije jer se one najmasovnije pokreću raznim uređajima.

Oni recikliraju kućište baterije i sve električne žice, a zatim pripremaju pojedinačne baterije za sigurnu ponovnu upotrebu. Krenuli su i s obnavljanjem baterija u izvornom stanju, a korisnici najviše traže obnavljanje baterija iz akumulatorskih bušilica, robotskih usisavača i električnih skutera.

Vlastitim razvijenim procesom pripremaju oko 85 posto baterijskih ćelija za sigurnu ponovnu upotrebu, a svakom takvom ćelijom smanjuju svoj ugljični otisak. Osim toga, spomenutim postupkom produljuju vijek trajanja i korištenje baterija. Prema njihovoj proceduri, inače ga je moguće samo jednom osvježiti.

Prema Krenovim riječima, uz širu i industrijsku primjenu njihovog procesa recikliranja, Slovenija bi se mogla prikazati kao primjer potpunog zatvaranja materijalne petlje istrošenih litij-ionskih baterija. Time bi se postavio standard za cijelu EU i šire, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, tijekom procesa se najprije provjerava oštećenje baterijskih ćelija koje bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i rad. Zatim se, bez dodirivanja ćelije, spajaju na uređaj za dijagnostičku pripremu, koji uključuje držače baterija, dijagnostičku upravljačku jedinicu itd. ja modul za oporavak i računalo s potrebnim softverom.

Uz pomoć elektrokemijskog procesa, koji se prilagođava početnom stanju svake baterije, one se potom postupno pune. Nakon ovog postupka, oni se kontroliraju i procjenjuje njihovo stanje. Ovisno o rezultatima ispitivanja, baterije su razvrstane u skupine koje su prikladne za različite ponovne uporabe.

Nakon što su baterije pripremljene za sigurnu uporabu, one se ugrađuju u svoje prve prezentacijske proizvode odn džepni prijenosni punjač i višenamjenska ručna svjetiljka. Zbog određenog interesa, ćelije prodaju i sami, uglavnom u Italiju i Nizozemsku. Interesa za njih ima i u Africi.

Tvrtka također razvija uređaj za pohranu energije za kućanstva i mala poduzeća koji pokreće više od tisuću regeneriranih baterijskih ćelija. Glavni partner im je tvrtka DSV iz Šentjernea koja im osigurava nesmetanu proizvodnju i logistiku te svu podršku za daljnje poslovanje.

Djeluju i pod pokroviteljstvom EU konzorcija EIT Climate-KIC i Amsterdam Startupbootcampa, najvećeg startup akceleratora u EU.

Tvrtka, osnovana prošle godine, ima velike planove s navedenim postupkom. Do 2025. trebao bi zaposliti najmanje deset ljudi, a planira preseljenje u veće prostore. Sada radi s dvoje stalno zaposlenih u novosadskom poduzetničkom inkubatoru u Podbrezniku. U listopadu mjesto direktora Reusable Technologies preuzima dosadašnji direktor Vrhnjeg Kemisa Boštjan Šimenc, rekao je Kren.

Tagovi: Reusable Technologies, baterije, Tomaž Kren, recikliranje
PROČITAJ I OVO
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
DOKAZI
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
PEKING - Kineski telekomunikacijski div Huawei istaknuo je danas kako nema "konkretnih dokaza" da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike. Njemačka je u četvrtak objavila da će u nadolazećim godinama postupno ukinuti upotrebu Huawei i ZTE komponenti u svojim 5G mrežama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
PARTNERI
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
ZAGREB – Vertiv (NYSE: VRT), globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, i vodeći proizvođač PEM gorivih ćelija, Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP; TSX: BLDP), sklopili su strateško tehnološko partnerstvo s naglaskom na rezervno napajanje podatkovnih centara, za podatkovne centre i kritične infrastrukture, skalabilne od 200 kW do više MW.
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
5G
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor s kineskim pružateljima telekomunikacijskih usluga Huawei i ZTE o uklanjanju komponenti kineske proizvodnje iz njemačke 5G mobilne mreže do 2029. godine.
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
PLAĆANJA
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
BRUXELLES - Antimonopolska regulatorna tijela EU-a prihvatila su u četvrtak obveze Applea da konkurentima dopuste pristup svojoj tehnologiji plaćanja "tap and go", čime je okončana četverogodišnja istraga.
Samsung prodire dublje u AI
STRATEŠKI
Samsung prodire dublje u AI
PARIZ - Samsung je u srijedu predstavio niz novih uređaja tijekom svog događaja Unpacked u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE