GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija

Slovenski Reusable Technologies razvio vlastiti proces za recikliranje električnih baterija
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 16:47
Autor: SEEbiz / sta
NOVI GRAD - Recikliranje odnosno pomlađivanje litij-ionskih baterija ili elektroničke komponente u proizvodnji novih proizvoda. Baterijske ćelije, a time i sklopovi baterija, mogu se obnoviti do 92% nakon prve uporabe. Proces se priprema za industrijsku upotrebu.

Suosnivač i direktor Reusable Technologies Tomaž Kren za STA je rekao da su on i suosnivač tvrtke odn. start-up Marko Vrdoljak odlučili reciklirati ćelije jer se one najmasovnije pokreću raznim uređajima.

Oni recikliraju kućište baterije i sve električne žice, a zatim pripremaju pojedinačne baterije za sigurnu ponovnu upotrebu. Krenuli su i s obnavljanjem baterija u izvornom stanju, a korisnici najviše traže obnavljanje baterija iz akumulatorskih bušilica, robotskih usisavača i električnih skutera.

Vlastitim razvijenim procesom pripremaju oko 85 posto baterijskih ćelija za sigurnu ponovnu upotrebu, a svakom takvom ćelijom smanjuju svoj ugljični otisak. Osim toga, spomenutim postupkom produljuju vijek trajanja i korištenje baterija. Prema njihovoj proceduri, inače ga je moguće samo jednom osvježiti.

Prema Krenovim riječima, uz širu i industrijsku primjenu njihovog procesa recikliranja, Slovenija bi se mogla prikazati kao primjer potpunog zatvaranja materijalne petlje istrošenih litij-ionskih baterija. Time bi se postavio standard za cijelu EU i šire, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, tijekom procesa se najprije provjerava oštećenje baterijskih ćelija koje bi moglo ugroziti njihovu sigurnost i rad. Zatim se, bez dodirivanja ćelije, spajaju na uređaj za dijagnostičku pripremu, koji uključuje držače baterija, dijagnostičku upravljačku jedinicu itd. ja modul za oporavak i računalo s potrebnim softverom.

Uz pomoć elektrokemijskog procesa, koji se prilagođava početnom stanju svake baterije, one se potom postupno pune. Nakon ovog postupka, oni se kontroliraju i procjenjuje njihovo stanje. Ovisno o rezultatima ispitivanja, baterije su razvrstane u skupine koje su prikladne za različite ponovne uporabe.

Nakon što su baterije pripremljene za sigurnu uporabu, one se ugrađuju u svoje prve prezentacijske proizvode odn džepni prijenosni punjač i višenamjenska ručna svjetiljka. Zbog određenog interesa, ćelije prodaju i sami, uglavnom u Italiju i Nizozemsku. Interesa za njih ima i u Africi.

Tvrtka također razvija uređaj za pohranu energije za kućanstva i mala poduzeća koji pokreće više od tisuću regeneriranih baterijskih ćelija. Glavni partner im je tvrtka DSV iz Šentjernea koja im osigurava nesmetanu proizvodnju i logistiku te svu podršku za daljnje poslovanje.

Djeluju i pod pokroviteljstvom EU konzorcija EIT Climate-KIC i Amsterdam Startupbootcampa, najvećeg startup akceleratora u EU.

Tvrtka, osnovana prošle godine, ima velike planove s navedenim postupkom. Do 2025. trebao bi zaposliti najmanje deset ljudi, a planira preseljenje u veće prostore. Sada radi s dvoje stalno zaposlenih u novosadskom poduzetničkom inkubatoru u Podbrezniku. U listopadu mjesto direktora Reusable Technologies preuzima dosadašnji direktor Vrhnjeg Kemisa Boštjan Šimenc, rekao je Kren.

Tagovi: Reusable Technologies, baterije, Tomaž Kren, recikliranje
PROČITAJ I OVO
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE