GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski fond ALFI PE ušao u vlasničku strukturu kompanije Elektronički računi

Slovenski fond ALFI PE ušao u vlasničku strukturu kompanije Elektronički računi
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski investicijski fond ALFI PE i kompanija Elektronički računi (servis Moj-eRačun) u četvrtak, 11. ožujka, potpisali su ugovor kojim je ALFI PE ušao u vlasničku strukturu ovog najvećeg hrvatskog, privatnog informacijskog posrednika za razmjenu eRačuna.

Riječ je o dosad najuspješnijoj akviziciji među tvrtkama koje se bave informacijskim posredništvom, a dodatnu vrijednost poslu daje podatak da je najveći investitor equity fonda ALFI PE Europski investicijski fond (EIF), dok ostale investitore čine slovenski i hrvatski mirovinski fondovi i HNWI.

„Zadovoljni smo što možemo sudjelovati u daljnjem razvoju i rastu tržišta eRačuna u Hrvatskoj. Trenutno je tek oko 25 posto izdanih računa u elektroničkom obliku, što predstavlja veliki prostor za rast. Naša je procjena da je vrijednost servisa Moj-eRačun 200 milijuna kuna, što zasigurno govori da je riječ o informacijskom posredniku čija su rješenja temelj digitalne transformacije poslovanja u Hrvatskoj“, ističu iz investicijskog fonda ALFI PE.

„Ulaganjem fonda ALFI PE dobivamo dodatna sredstva za razvoj infrastrukture za razmjenu eRačuna, posebice u kontekstu širenja na B2B sektor. Primarni cilj nam je stvoriti preduvjete za integraciju poslovanja poduzetnika i države, kao i za zatvaranje cjelokupnog procesa u robno-materijalnom knjigovodstvu, odnosno povezivanje eRačuna s otpremnicama i narudžbenicama u digitalnom obliku“, ističe Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun.

U tom kontekstu, Emer najavljuje kako će servis Moj-eRačun u ovoj godini pripremiti infrastrukturu za takozvani „real time invoicing“, koji je već u primjeni u nekim zemljama članicama Europske unije.

„Pojedine europske zemlje, koje su ranije provele integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave kroz eRačun, omogućuju poduzetnicima da dostave strukturirane podatke o svim zaprimljenim i poslanim računima. Postoji intencija da se isto uvede i u Hrvatskoj, pri čemu bi se podaci primljenih i poslanih računa u stvarnom vremenu dostavljali poreznoj upravi i integrirali s poreznim nadzorom. Uvođenjem obaveznog eRačuna u B2B sektor, Hrvatska će ostvariti goleme uštede već u kontekstu obrade podataka, a potom i u samom nadzoru nad financijama“, zaključuje Marko Emer koji će i nakon ulaska slovenskog investicijskog fonda u servis Moj-eRačun ostati na čelnom mjestu ovog najvećeg, privatnog informacijskog posrednika.

Fotografija: moj-eracun.hr

Tagovi: ALFI PE, Elektronički računi, mirovinski fondovi, Marko Emer, Moj-eRačun
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE