GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski fond ALFI PE ušao u vlasničku strukturu kompanije Elektronički računi

Slovenski fond ALFI PE ušao u vlasničku strukturu kompanije Elektronički računi
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski investicijski fond ALFI PE i kompanija Elektronički računi (servis Moj-eRačun) u četvrtak, 11. ožujka, potpisali su ugovor kojim je ALFI PE ušao u vlasničku strukturu ovog najvećeg hrvatskog, privatnog informacijskog posrednika za razmjenu eRačuna.

Riječ je o dosad najuspješnijoj akviziciji među tvrtkama koje se bave informacijskim posredništvom, a dodatnu vrijednost poslu daje podatak da je najveći investitor equity fonda ALFI PE Europski investicijski fond (EIF), dok ostale investitore čine slovenski i hrvatski mirovinski fondovi i HNWI.

„Zadovoljni smo što možemo sudjelovati u daljnjem razvoju i rastu tržišta eRačuna u Hrvatskoj. Trenutno je tek oko 25 posto izdanih računa u elektroničkom obliku, što predstavlja veliki prostor za rast. Naša je procjena da je vrijednost servisa Moj-eRačun 200 milijuna kuna, što zasigurno govori da je riječ o informacijskom posredniku čija su rješenja temelj digitalne transformacije poslovanja u Hrvatskoj“, ističu iz investicijskog fonda ALFI PE.

„Ulaganjem fonda ALFI PE dobivamo dodatna sredstva za razvoj infrastrukture za razmjenu eRačuna, posebice u kontekstu širenja na B2B sektor. Primarni cilj nam je stvoriti preduvjete za integraciju poslovanja poduzetnika i države, kao i za zatvaranje cjelokupnog procesa u robno-materijalnom knjigovodstvu, odnosno povezivanje eRačuna s otpremnicama i narudžbenicama u digitalnom obliku“, ističe Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun.

U tom kontekstu, Emer najavljuje kako će servis Moj-eRačun u ovoj godini pripremiti infrastrukturu za takozvani „real time invoicing“, koji je već u primjeni u nekim zemljama članicama Europske unije.

„Pojedine europske zemlje, koje su ranije provele integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave kroz eRačun, omogućuju poduzetnicima da dostave strukturirane podatke o svim zaprimljenim i poslanim računima. Postoji intencija da se isto uvede i u Hrvatskoj, pri čemu bi se podaci primljenih i poslanih računa u stvarnom vremenu dostavljali poreznoj upravi i integrirali s poreznim nadzorom. Uvođenjem obaveznog eRačuna u B2B sektor, Hrvatska će ostvariti goleme uštede već u kontekstu obrade podataka, a potom i u samom nadzoru nad financijama“, zaključuje Marko Emer koji će i nakon ulaska slovenskog investicijskog fonda u servis Moj-eRačun ostati na čelnom mjestu ovog najvećeg, privatnog informacijskog posrednika.

Fotografija: moj-eracun.hr

Tagovi: ALFI PE, Elektronički računi, mirovinski fondovi, Marko Emer, Moj-eRačun
PROČITAJ I OVO
Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
ENORMNO
Samsung najavljuje 151 milijardi dolara ulaganja u proizvodnju čipova
SEUL - Južnokorejski div Samsung Electronics odlučio je zbog globalne nestašice dramatično povećati ulaganja u tehnologiju proizvodnje čipova, najavljujući 171.000 milijardi wona (151 milijardu dolara) za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.
Airbnb: Skok rezervacija ulijeva nadu nakon tromjesečnog gubitka
SIGNALI
Airbnb: Skok rezervacija ulijeva nadu nakon tromjesečnog gubitka
LONDON - Digitalna platforma za najam smještaja Airbnb izvijestila je da prvo tromjesečje zaključila s većim gubitkom, ali prihod je premašio pretpandemijsku razinu, a skok rezervacija signalizira pojačanu potražnju za odmorom.
IBM: Nestašica čipova mogla bi potrajati još dvije godine
ČIPOVI
IBM: Nestašica čipova mogla bi potrajati još dvije godine
NEW YORK - Predsjednik američke korporacije IBM James Whitehurst u petak je za BBC kako vjeruje da će se nestašica čipova u svijetu osjećati još dvije godine.
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
U MINUSU
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
ŠANGAJ - Kineska platforma za internetsku trgovinu Alibaba Group Holding izvijestila je u četvrtak da je zbog kazne za kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju četvrto fiskalno tromjesečje zaključila s gubitkom.
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
DOSTAVA
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
ZAGREB - Vozači Glova, Wolta, Bolt Fooda ili Pauze postali su svakodnevni prizor i na ulicama većih hrvatskih gradova, a činjenica je da je još prije nekoliko godina bila riječ o veoma sramežljivoj praksi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE