GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju

Slovenska platforma za prijevode privukla milijunsku investiciju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Slovenski start-up Taia, koji nudi internetsku platformu za prevođenje, početkom listopada podržao je europski fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. U tvrtku je uložio 1,2 milijuna eura, što je ujedno i najveće ulaganje u slovenske tehnološke tvrtke ove godine.

Mrežni prevoditelj automatizira prijevod tekstova između 98 jezika, a pokreće ga algoritmi dubokog učenja, kaže TAIA-i. Ulaganje će se prvenstveno koristiti za širenje na inozemno tržište i za daljnji razvoj tehnologije koja pokreće internetsku platformu; sustav napreduje u razumijevanju pravila jezika i konteksta sa svakim prijevodom, pa je povećana uporaba stoga izrazito korisna. Direktor i suosnivač tvrtke Marko Hozjan o investiciji i planiranom proširenju:

"Ovom investicijom ćemo se još brže proširiti na zapadnoeuropska tržišta, prodrijeti u SAD i nastaviti razvijati tehnološka rješenja koja omogućuju brži i bolji prijevod tekstova."

Tvrtka sada zapošljava šesnaest ljudi, a planira zaposliti dodatnih pet u sljedećih pet mjeseci, prvenstveno u potrazi za programerima i profesionalcima u digitalnom marketingu.

Također se očekuje da će internetska platforma za prevođenje popuniti prazninu između prevoditeljskih agencija i prevoditelja koje je Google razvio širenjem i daljnjim razvojem.

„Trenutno postoji jaz između tradicionalnih prevoditeljskih agencija, koje su neučinkovite, i Google Prevoditelja. TAIA je savršeno postavljena i spremna ispuniti ovu prazninu”, ističe Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capitalu.

Istodobno, Hozjan ističe da je glavna prednost prevoditeljske platforme brzina i niska cijena prijevoda, uz zadržavanje iste kvalitete. Platforma u svom trenutnom obliku nudi jedinstveno sučelje putem kojeg korisnici dobivaju pojedinačni strojni ili ljudski prijevod. Istovremeno, korisnici također imaju mogućnost prevođenja cijelog dokumenta koji sustav vraća u istom formatu. Tvrtka kaže da platforma podržava 65 formata dokumenata, što je ujedno i najviše među pružateljima takvih rješenja.

Počeci tvrtke TAIA stvoreni su prije pet godina, kada su osnivači tvrtke s markom Language Academy ponudili uglavnom tečajeve jezika. S automatizacijom prijevodnih usluga započeli su 2018. godine, a od tada su preveli preko 15 milijuna riječi, a njihove usluge sada koristi više od 1800 korisnika.

iz ove tvrtke poručuju da cijela industrija ima ogroman potencijal za automatizaciju, što je ujedno i središnja smjernica internetske platforme.

"Kada smo 2018. shvatili kakav potencijal za automatizaciju postoji u ovoj industriji, odlučili smo razviti platformu koja će povezati klijente s jedne strane i prevoditelje s druge strane u izravno povezanom okruženju", kaže suosnivač Matija Kovač.

Tagovi: prevoditeljska platforma TAIA, Language Academy, Matija Kovač, Fil Rouge Capital, Stevica Kuharski, Google Translate, online prevoditelj
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Amazona
SJAJNE BROJKE
Rekordna dobit Amazona
NEW YORK - Amazon je u trećem tromjesečju zaradio 6,3 milijarde dolara, odnosno 12,37 dolara po dionici, što je pet dolara više nego što su analitičari očekivali i novi rekord. Ipak, dionice Amazona pale su nedugo nakon objave poslovnih rezultata.
Apple napada monopol Googlea
TRAŽILICE
Apple napada monopol Googlea
CUPERTINO - Financial Times primjećuje da Apple ima dovoljno resursa da se natječe s Googleom.
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.
Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
Srbija korak bliže 5G mreži

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE