GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Nastavljen rast online trgovine

Slovenija: Nastavljen rast online trgovine
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Broj kupaca online usluga i dalje raste. U prvom kvartalu ove godine 337.890 stanovnika naručilo je ili kupilo barem jednu uslugu putem interneta.

To je 41 posto svih online kupaca ili pet postotnih bodova više nego prethodne godine, podaci su statističkog ureda. Većina ih je rezervirala smještaj ili kupila karte.

Najmanje jednu online kupnju u prva tri mjeseca ove godine obavilo je 833.135 odn 53 posto stanovništva. Najviše ih je bilo između 25 i 34 godine (72 posto).

U tom je razdoblju većina online kupaca kupila fizički proizvod, odnosno 66 posto kupnji odnosila se na odjeću, obuću ili modne dodatke, 25 posto na sportsku opremu, a nešto manje od četvrtine svaki je kupovao kozmetičke proizvode ili proizvode za opuštanje, namještaj, dodatke za dom ili proizvode. za vrt i lijekove ili dodatke prehrani.

Četiri petine online kupaca kupilo je ili naručilo fizičke proizvode putem interneta od prodavača iz Slovenije, a polovica od dobavljača iz ostalih članica EU. Dobra petina kupaca kupovala je online od prodavača iz zemalja izvan EU.

U odnosu na 2021. godinu, kada je proglašena epidemija covida-19, udio internetske kupovine smanjio se za šest postotnih bodova.

U prvom tromjesečju ove godine 90 posto osoba u dobi od 16 do 74 godine koristilo se internetom. To je za jedan postotni bod više nego 2022. Udio je najveći u skupini učenika, studenata ili studenata i skupini zaposlenih ili samozaposlenih, a najmanji u umirovljenicima.

Statističari također napominju da prihod od internetske prodaje proizvoda ili usluga odn petina tvrtki s najmanje 10 zaposlenih i samozaposlenih nastala je prošle godine primanjem narudžbi ili rezervacija online. Ukupno je taj prihod iznosio nešto manje od četiri milijarde eura.

Nešto više od dvije trećine ovog prihoda ostvareno je internetskom prodajom drugim tvrtkama ili javnim ustanovama, a nešto manje od trećine internetskom prodajom fizičkim osobama. Vrijednost potonjeg iznosila je oko 1,3 milijarde eura bez PDV-a.

Tagovi: ONLINE TRGOVINA, ETRGOVINA, TRGOVINA
PROČITAJ I OVO
Shein priprema IPO u Londonu vrijedan 50 milijardi funti
IPO
Shein priprema IPO u Londonu vrijedan 50 milijardi funti
LONDON - Internetska modna tvrtka Shein priprema se podnijeti prospekt britanskom Uredu za financijsko ponašanje na odobrenje prije potencijalne prodaje u Londonu koja bi je mogla procijeniti na oko 50 milijardi funti (63,70 milijardi dolara), izvijestio je u nedjelju Sky News.
Nvidia: Sljedeća generacija platforme AI čipova bit će predstavljena 2026.
ČIPOVI
Nvidia: Sljedeća generacija platforme AI čipova bit će predstavljena 2026.
TAIPEI - Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, rekao je u nedjelju da se kompanija nova generacija čip platforme za umjetnu inteligenciju (AI) zove Rubin i da će biti predstavljena 2026. godine.
Dionice Salesforcea potonule 20% nakon što su rezultati iznevjerili očekivanja
POTONUĆE
Dionice Salesforcea potonule 20% nakon što su rezultati iznevjerili očekivanja
NEW YORK - Dionice Salesforcea pale su 20% u četvrtak ujutro, stavljajući dionicu na najgori dan u gotovo 20 godina. Njegov najgori dan trgovanja u povijesti bio je 4. srpnja 2004., kada su dionice pale 27% samo nekoliko dana nakon što je tvrtka izašla na burzu.
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
REGULATIVA
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
BRUXELLES - Temu, internetski trgovac s više od 75 milijuna korisnika mjesečno u EU, potrošačima često ne pruža ključne informacije o proizvodima i oni ne znaju je li artikl siguran.
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
INVESTICIJE
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
NEW YORK - Google je u četvrtak priopćio da će uložiti 2 milijarde dolara u Maleziju, a dio sredstava otići će u izgradnju svog prvog podatkovnog centra i regije u oblaku u zemlji, kako raste potražnja za AI i uslugama u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE