GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija na dražbi za 5G frekvencije prikupila više novca od očekivanja

Slovenija na dražbi za 5G frekvencije prikupila više novca od očekivanja
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 21:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Danas je Agencija za komunikacijske mreže i usluge (Akos) uspješno zaključila važnu aukciju frekvencijskih opsega za javne mobilne usluge, uključujući 5G mreže.

Danas je uspješno zaključena javna dražba frekvencijskih opsega za pružanje javnih usluga mobilne komunikacije. Aukcija je bila važna, jer su bile dostupne i frekvencije koje koristi mobilna tehnologija pete generacije ili 5G mreže. Stečenim frekvencijama operateri će imati dodatni prostor za proširenje svoje ponude, a istodobno će poslužiti kao osnova za ubrzavanje digitalizacije ili širenje usluga na području Interneta stvari, pametnih gradova i ostalih aktivnosti u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji . Vremenom potrošači mogu očekivati znatno veće brzine prijenosa podataka na bežičnim mrežama, veću mrežnu sigurnost i brži odziv usluga u oblaku, poput streaming video igara.

Nove frekvencije i 5G mreže omogućit će i povezivanje znatno većeg broja uređaja, što bi trebalo dodatno ubrzati razvoj i rast tržišta bijele tehnike povezane s Internetom, pametnih domova, nosive tehnologije povezane s Internetom, a također i povezanih s Internetom automobili. Kako 5G mreže također prati problem bežičnog signala kratkog dometa, prvi će vjerojatno doći na štetu, posebno u industriji, dok će potrošači morati pričekati da izgrade infrastrukturu u obliku velikog broja visoko diverzificirane baze stanice.

Na javnoj dražbi sudjelovala su četiri mobilna operatora - Telekom Slovenije, Telemach, A1 i T-2, a dodijeljeni su im svi frekvencijski opsezi: 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz i 26 GHz. Frekvencije su dodijeljene operatorima na 15 godina, uz moguću izmjenu zakona, to se razdoblje može produžiti na 20 godina. Država je dražbom prikupila oko 164 milijuna eura, što navodno premašuje neslužbena očekivanja vlade. Za ponuđače najvažniji frekvencijski opsezi bili su 700 MHz, 1400 MHz, 3600 MHz i 26 GH, koji su namijenjeni uvođenju 5G tehnologije. Rok za plaćanje opsega frekvencija operaterima istječe 15 dana nakon završetka dražbe ili prvog ponedjeljka nakon završetka prvosvibanjskih praznika. Očekuje se da će postupak dražbe biti završen početkom srpnja 2021. godine, kada će Agencija operaterima donijeti odluke o dodjeli frekvencija.

U skladu s uvjetima dražbe, svi operatori moraju početi koristiti te frekvencije u roku od jedne godine od dostupnosti pojedinog radiofrekvencijskog opsega i nuditi usluge krajnjim korisnicima u barem jednom većem slovenskom gradu. U roku od 3 mjeseca nakon donošenja odluke, moraju početi nuditi usluge krajnjim korisnicima putem 5G tehnologije na najmanje jednom od stečenih frekvencijskih opsega u barem jednom većem slovenskom gradu.

Prema iskopu, A1, Telekom Slovenije i Telemach morat će pokriti 99% autocesta i brzih cesta te stanovništvo Republike Slovenije izvan zgrada, najmanje 60% glavnih i regionalnih cesta I. i II. Naručite najmanje 60 posto aktivnih željeznica putničkim prijevozom, a pokrivenost vlakovima odgovornost je željezničkih dionika. Pritom će morati osigurati prijenos od najmanje 30 Mb / s od bazne stanice do mobilnog uređaja i 3 Mb / s od mobilnog uređaja do bazne stanice.

A1 i Telekom Slovenije zadovoljni su rezultatima dražbe. Oboje kažu da su dražbom stekli sav potreban i planirani frekvencijski spektar. Telekom Slovenije dodao je da će postojeću nacionalnu 5G mrežu moći nadograditi novim frekvencijskim opsezima, koje su prvi u Sloveniji uspostavili u listopadu prošle godine. A1 također kaže da njihov ukupni udio mobilnih frekvencija znatno premašuje njihov tržišni udio, tako da imaju puno prostora za rast na slovenskom tržištu telekomunikacijskih usluga uz istovremeno uvođenje 5G tehnologije.

Dejan Turk, predsjednik upravnih odbora A1 Slovenije i A1 Srbije, također kaže da u narednim mjesecima planiraju započeti s uvođenjem 5G tehnologije s novim frekvencijama. Turk također kaže da će prednosti 5G tehnologije u prvoj fazi uvidjeti industrija. "Uspješnom aukcijom povećali smo i svoj kapacitet za nastavak strategije pokrivanja ruralnih područja širokopojasnim internetom velike brzine, postavljajući tako temelje za povezivanje i korištenje moderne tehnologije," dodao je Turk.

Tagovi: 5G frekvencije, 5G mreža, Dejan Turk, 5G tehnologija, Telekom Slovenije, Telemach, A1 Slovenija, T-2
PROČITAJ I OVO
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
Koliko vam treba pratitelja da biste zaradili na Instagramu?
PRILIKE
Koliko vam treba pratitelja da biste zaradili na Instagramu?
ZAGREB - Neki influenceri i aktivni korisnici mogu zaraditi tisuće dolara za objave na Instagramu.
Rezultati Alibabe bolji od očekivanja
DOBRE BROJKE
Rezultati Alibabe bolji od očekivanja

PEKING - Alibaba je u četvrtak izvijestila o fiskalnoj zaradi u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja, što je potaknulo rast njezinih dionica.

Microsoft Teams će omogućiti prevoditeljima simultano prevođenje online sastanaka
OPCIJE
Microsoft Teams će omogućiti prevoditeljima simultano prevođenje online sastanaka
ZAGREB - Prije pandemije COVID-19 prevoditelji su trošili vrijeme i novac putujući po Walesu kako bi prisustvovali sastancima i prevodili ih svima u prostoriji. Kad su se sastanci preselili na internet, neki su prevoditelji smislili zaobilazno rješenje.
Britanski parlament gasi svoj TikTok, zastupnici strahuju za sigurnost podataka
POTEZI
Britanski parlament gasi svoj TikTok, zastupnici strahuju za sigurnost podataka
LONDON - Britanski parlament u srijedu je zatvorio svoj pokusni TikTok profil, koji je trebao privući mlađu publiku, jer su neki zastupnici izrazili zabrinutost za sigurnost podataka objavljenih na toj društvenoj mreži koja pripada tvrtki sa sjedištem u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE