GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija na 13. mjestu u inovativnosti u EU

Slovenija na 13. mjestu u inovativnosti u EU
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Većina država članica Europske unije ove je godine povećala svoj inovacijski učinak u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izvješće o inovacijskom uspjehu za 2024. koje je danas objavljeno u Bruxellesu. Slovenija je zauzela 13. mjesto, što je za grad bolje nego prošle godine.

Prema nalazima Europskog sustava pokazatelja inovacija (EIS) za 2024. godinu, Danska je zauzela prvo mjesto među vodećim inovatorima u EU. Slijede ih Švedska, koja je inače bila na vrhu ljestvice između 2017. i 2022., te Finska i Nizozemska.

U skupini jakih inovatora su Belgija, Austrija, Irska, Luksemburg, Njemačka, Cipar, Estonija i Francuska. Slovenija pripada skupini umjerenih inovatora zajedno sa Španjolskom, Češkom, Italijom, Maltom, Litvom, Portugalom, Grčkom i Mađarskom.

Izvješće svrstava Hrvatsku, Poljsku, Slovačku, Latviju, Bugarsku i Rumunjsku među inovatore u usponu.

Godine 2024. dvije su se zemlje uspjele svrstati u drugu skupinu učinka. Estonija je napredovala od umjerenog inovatora do skupine jakih inovatora. Belgija, koja je prošle godine bila među vodećim zemljama na području inovacija, skliznula je u kategoriju jakih inovatora.

Iako su se razlike u učinku između jakih inovatora i umjerenih inovatora malo smanjile između 2017. i 2024., prema Europskoj komisiji, postale su izraženije između vodećih inovatora i inovatora u usponu.

"Također postoje stalne geografske razlike u inovacijskom učinku, s vodećim inovatorima i većinom jakih inovatora prvenstveno u sjevernoj i zapadnoj Europi, te mnogim umjerenim inovatorima u usponu u južnoj i istočnoj Europi", istaknula je komisija. Inovacijski učinak EU-a porastao je u prosjeku za 0,5 posto između 2023. i 2024., a od 2017. ojačao je deset posto, izračunali su u Bruxellesu.

EIS je godišnja publikacija Europske komisije koja sadrži usporednu procjenu inovacijske uspješnosti zemalja članica EU, susjednih europskih zemalja i odabranih globalnih konkurenata. Temelji se na 32 pokazatelja koji pokrivaju gospodarstvo, poslovanje i poduzetništvo, profile inovacija, okvir upravljanja i politike, klimatske promjene i demografiju.

EIS ove godine po prvi put pokriva sve članice EU, 12 susjednih europskih zemalja, uključujući Moldaviju, te s manjim skupom pokazatelja 11 globalnih konkurenata.

Šira analiza, koja uključuje druge europske zemlje i odabrane globalne konkurente, pokazala je da se međunarodno okruženje mijenja. "Švicarska je najinovativnija europska zemlja, a Južna Koreja i dalje je najinovativniji globalni konkurent. Kina je prestigla Japan i postupno smanjuje zaostatak u odnosu na EU", ističu u Europskoj komisiji.

Prema Europskoj komisiji, zadržava solidnu poziciju na globalnoj razini jer pokazuje visoku učinkovitost u većini pokazatelja. S druge strane, u usporedbi sa svojim glavnim globalnim konkurentima, još uvijek se suočava s izazovima u područjima kao što su intelektualna imovina, suradnja između inovativnih malih i srednjih poduzeća i izdaci za istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru.

Tagovi: slovenija, inovativnost, inovacije
PROČITAJ I OVO
Ifo: Porast upotrebe umjetne inteligencije među njemačkim tvrtkama
AI
Ifo: Porast upotrebe umjetne inteligencije među njemačkim tvrtkama
BERLIN - U Njemačkoj 27 posto tvrtki koristi umjetnu inteligenciju, dok je lani taj udio bio 13,3 posto, podaci su minhenskog instituta Ifo. Nešto manje od petog plana za početak korištenja ove tehnologije u nadolazećim mjesecima.
Microsoft: Globalnim IT kvarom pogođeno oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima
KATASTROFA
Microsoft: Globalnim IT kvarom pogođeno oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima
REDMOND - Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno je neispravnim ažuriranjem softvera koje je uzrokovalo poremećaje na globalnoj razini, objavio je američki tehnološki div Microsoft.
Potpuni oporavak od najvećeg IT prekida u povijesti mogao bi potrajati tjednima
LOŠE VIJESTI
Potpuni oporavak od najvećeg IT prekida u povijesti mogao bi potrajati tjednima

ZAGREB - U petak su mnogi IT sektori diljem svijeta izvijestili o poteškoćama u radu u zračnim lukama, bankama, medijima i drugim tvrtkama. Dan kasnije, stručnjaci kažu da će trebati tjedni da se sektor potpuno oporavi.
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
KAZNA
Dionice CrowdStrikea tonu nakon skandaloznog propusta
NEW YORK - Poduzeća diljem svijeta u petak su stala nakon što je problem sa softverom CrowdStrike (CRWD) tvrtke za kibernetičku sigurnost iznio računalne sustave koji pokreću Microsoftovu (MSFT) Windows platformu.
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
REAKCIJE
Oglasio se šef tvrtke koja je najodgovornija za globalni tehnički kvar
NEW YORK - Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ima više od 20 tisuća klijenata širom svijeta i ogroman tržišni udio. Problematično ažuriranje njezinog softvera na operativnom sustavu Windows bilo je zato recept za globalne nevolje, rušeći IT sustave na potezu od Australije do Britanije, od bolnica, preko zračnih luka i medija do banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE