GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija i SAD potpisali izjavu o sigurnosti 5G mreže

Slovenija i SAD potpisali izjavu o sigurnosti 5G mreže
SAD-SLOVENIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 16:54
Autor: SEEbiz
BLED - Slovenski premijer Janez Janša u četvrtak se u razgovorima s američkim državnim tajnikom u vili Bled zauzeo za čvrstu suradnju EU-a i SAD-a u području energetske sigurnosti, budućih sigurnosnih i zdravstvenih izazova, priopćio je njegov ured.

Slovenija i SAD potpisali su izjavu o sigurnosti 5G mreže. Prema riječima Pompea, cilj potpisane izjave o sigurnosti 5G mreža je spriječiti rad pružatelja usluga kojima se ne može vjerovati. Radi se zapravo o tome da je i Slovenija pristala slijediti američku politiku ogranilčavanja kineskog Huaweija.

Janša je tijekom susreta s Pompeom izrazio solidarnost sa SAD-om u suočavanju s epidemijom covida-19 i njenim posljedicama, te ocijenio da današnji izazovi s kojima se suočava suvremeni svijet nisu manji od onih u prošlosti, priopćio je Janšin ured.

Današnje prilike, po ocjeni koju je prenio slovenski premijer američkom gostu, "pozivaju na još tješnju suradnju SAD-a i Europske unije", te "jačanju uloge transatlantske zajednice", za što će se u okviru EU-a zalagati i Slovenija.

Janša je također rekao da Slovenija i SAD u NATO savezu vide "najčvršći temelj europsko-američkih odnosa" i da su se on i američki državni tajnik složili o potrebi jednakomjerne raspodjele tereta u savezništvu.

Slovenija je prema Janši zainteresirana za jačanje vojne suradnje sa SAD-om, a on i Pompeo razgovarali su i o jačanju bilateralnih odnosa i nihovom produbljivanju.

"Slovenija cijeni proaktivni američki pristup u pogledu energetske sigurnosti u srednjoj Europi koji se manifestira i u jakoj potpori inicijativama kao što su Inicijativa triju mora i Partnerstvo za transatlantsku energetsku suradnju", kazao je Janša Pompeu dodavši da će njegova zemlja u obje te inicijative jačati svoju ulogu.

Slovenski premijer i američki državni tajnik razmijenili su i mišljenja o međunarodnim temama, uključujući i situaciju na zapadnom Balkanu, koji će biti jedan od prioriteta slovenskog predsjedanja EU-om.

Što se tiče odnosa s Rusijom i Kinom, Janša i Pompeo su se složili da u tim odnosima treba "tražiti i voditi računa o strateškom interesu naše civilizacije".

Ta se civilizacija, kako se navodi, "temelji na vrijednostima sigurnosti, slobode, vladavine prava i demokracije".

"Ta načela neka budu temelj usklađivanja i traženja zajedničkih stajališta između EU-a i SAD-a u odnosima s Ruskom Federacijoim i Kinom", navodi se među ostalim u priopćenju nakon razgovora Janša - Pompeo.

Tagovi: Janez Janša, Mike Pompeo, 5G tehnologija, 5G mreža, Huawei, NATO
PROČITAJ I OVO
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
NOVITETI
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije.
Njemačka vlada nakon 100 dana pozvala na veću upotrebu aplikacije za covid
POZIV
Njemačka vlada nakon 100 dana pozvala na veću upotrebu aplikacije za covid
BERLIN - Javnost bi trebala više upotrebljavati aplikaciju za praćenje koronavirusa kako se približavaju zimski mjeseci, rekao je u srijedu u pozivu građanima ministar zdravstva Jens Spahn u povodu sto dana od uvođenja aplikacije "Corona Warn App".
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
KVALITETA
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
ZAGREB - Velika neovisna analiza koju je provela međunarodna tehnološka kompanija umlaut najnovija je potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj.
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ŠIRENJE
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ZAGREB - Najnagrađivaniji hrvatski poljoprivredni startup Agrivi, koji od lani posluje pozitivno i koji je prema The FoodTech 500 četvrti najboljih startup u branši na svijetu, preuzeo je svog dojučerašnjeg najvećeg konkurenta u Hrvatskoj, platformu eGAP. Iznos transakcije kao i detalji samog preuzimanja nisu objavljeni.
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
DIZAJN
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
ZAGREB - Tvrtka Samsung Electronics osvojila je čak 48 nagrada za izvrsnost u dizajnu na međunarodno poznatom događaju International Design Excellence Awards 2020 (IDEA 2020) koji je održan virtualno 16. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE