GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija dobila ministra za digitalizaciju

Slovenija dobila ministra za digitalizaciju
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 19:21
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je u petak dobila novog ministra bez lisnice u vladi Janeza Janše, a na premijerov prijedlog parlament je na tu dužnost potvrdio Marka Borisa Andrijaniča koji će voditi novoosnovanu vladinu službu za digitalnu transformaciju.

Mark Boris Andrijanič, 38-godišnji pravnik s magisterijem iz javne politike s Oxforda, ima međunarodno iskustvo i znanje, radio je u tehnološkom poduzeću Uber, te na različitim projektima u Belgiji, SAD-u, Estoniji i drugim državama.

Za prijedlog premijera, koji postavljanjem ministra i službom za digitalnu pretvorbu želi ubrzati digitalizaciju u kojoj Slovenija zaostaje, glasalo je 46 zastupnika, a 45 je bilo protiv.

To predstavlja mali uspjeh Janše čija vlada u parlamentu nema jasnu većinu, pa je oporba u zadnjih nekoliko tjedana svojim glasovima uspješno odbila potvrdu više vladinih zakona i imenovanja, a neki su blokirani vetom Državnog vijeća ili referendumskim inicijativama.

Novi je ministar prije glasanja zanijekao da je u Sloveniji djelovao kao Uberov lobist, a predstavio je ambiciozan plan digitalizacije usluga u javnoj upravi i na drugim područjima.

Ocijenio je da je žalosno što u digitalizaciji Sloveniju pretječu zemlje ispred kojih je nekad bila godinama, pa je sada na tom području, koje je glavni pokazatelj modernizacije neke države, sada na 16. mjestu u EU-u.

"Digitalizaciju vidim kao ekipni sport, u to mora biti uključena cjelokupna politika i cijelo društvo", kazao je Andrijanič u predstavljanju zastupnicima.

Digitalizacija je jedan od prioriteta u programu za oporavak i otpornost Slovenije koja bi iz istoimenog fonda EU-a trebala dobiti 1,8 milijarde eura nepovratnih sredstava i 705 milijuna eura kroz povoljne kredite.

U programu koji je već odobrila Europska komisija Slovenija bi za tzv. zelene ciljeve transformacije namijenila 42,4 posto ukupnih sredstava, a za realizaciju digitalnih ciljeva 21,4 posto.

Tagovi: ministar za digitalizaciju, Mark Boris Andrijanič, Janez Janša, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE