GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će prilagoditi njemačku aplikaciju za praćenje zaraze Covidom-19

Slovenija će prilagoditi njemačku aplikaciju za praćenje zaraze Covidom-19
APLIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija će prilagoditi aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom koja je u Njemačkoj već u upotrebi, izjavio je u ponedjeljak ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Aplikacija koju će na dobrovoljnoj osnovi u svoje mobilne telefone moći instalirati zaraženi, oni koji su u karanteni i svi ostali temeljit će se na njemačkoj tehnologiji otvorenog koda i državu će ta prilagodba stajati manje od 40.000 eura, kazao je Koritnik na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodavši kako se očekuje da će vrlo brzo ući u upotrebu.

Danas je takva aplikacija u upotrebi u deset država Europske unije, a u Njemačkoj ju koristi više od 15 milijuna ljudi. Ona ne omogućava otkrivanje geolokacije, ne djeluje na osnovi GPS-a nego na blue tooth tehnologiji, ne omogućava pohranu i obradu podataka, a štiti privatnost i ljudska prava, navode u slovenskoj vladi.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin ustvrdio je da će aplikacija biti od velike koristi slovenskim epidemiolozima u otkrivanju kontakata s oboljelima, bit će interoperabilna sa sličnim aplikacijama u drugim zemljama, pa i s hrvatskom aplikacijom, što je važno s obzirom na velik promet ljudi između Slovenije i Hrvatske, ocijenio je Kacin.

Slovenski mediji navode da će slovenska prilagodba biti vrlo brzo razvijena u suradnji nacionalnog Instituta za javno zdravlje i domaćim
stručnjacima.

Ministarstvo za javnu upravu aplikaciju će naručiti za epidemiologe, pri čemu će se prilagoditi njemački model aplikacija koje su za operacijske sisteme IOS i Android objavljene pod licencijskim modelom otvorenog koda, navodi ljubljansko "Delo".
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u zadnje vrijeme više puta da je u predstojećoj fazi razvoja epidemije Covida-19 primjena aplikacije jedina alternativa ponovnom zatvaranju društvenog i ekonomskog života ili primjeni sve strožih mjera, ali da bi aplikacija za zaražene i one u karanteni morala biti obvezna.

Tagovi: Covid-19, aplikacija za koronavirus, Jelko Kacin, Boštjan Koritnik, Janetz Janša
PROČITAJ I OVO
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE