GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci razvili napravu za dezinfekciju novca

Slovenci razvili napravu za dezinfekciju novca
SJAJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2020 / 10:29
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Tijekom karantene protiv širenja novog koronavirusa troje mladih entuzijasta iz Grosuplja razvili su uređaj koji dezinficira do stotinu novčanica u minuti UV svjetlošću.

Pregovaraju s nekoliko slovenskih banaka o korištenju uređaja. U sljedećih nekoliko dana provest će se testno razdoblje u jednoj od banaka, rekao je jedan od članova tima, Žan Brezec.

"Polako se vraćamo normalnom životu, ali morat ćemo biti oprezniji nakon pandemije", rekao je Brezec dodavši da neke zemlje, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Mađarsku i Sjedinjene Države, novac već dezinficiraju.

Istraživanje na 230 ljudi otkrilo je da je više od polovice zabrinuto zbog prijenosa bolesti putem gotovine, a više od 80 posto ispitanika reklo je da bi koristili drugi bankomat ako ponude dezinficirani novac.

Uređaj je razvijen u vrijeme mjera za suzbijanje epidemije.

"Razvoj tijekom koronavirusa predstavljao je prilično izazova. Konstrukciju i dizajn funkcionalnih dijelova i kućišta morali su izmijeniti i prilagoditi lokalno dostupnim materijalima i proizvodnim procesima. Daljinski rad također je bio prepreka, jer put do takvog rješenja iz nule zahtijeva snažne zahtjeve timski rad, puno testiranja, zajedničkog rješavanja problema i improvizacije ", objasnio je.

Uspjeli su razviti uređaj vlastitim sredstvima u nešto više od mjesec dana.

Uređaj, nazvan Cash Cleaner, dezinficira do stotinu novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svjetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, kirurgija i sličnih okruženja.

Trenutno pregovaraju o korištenju uređaja s nekoliko slovenskih banaka, a u narednim će danima biti provedeno probno razdoblje u jednoj od banaka. Brezec još nije uspio otkriti u kojoj će banci biti.

"Trenutno možemo proizvesti jedan uređaj dnevno, ali veća količina narudžbi omogućila bi nam optimizaciju procesa i mogli bismo proizvesti do stotinu uređaja mjesečno", rekao je Brezec za STA.

Tagovi: naprava za dezinfekciju novca, UV-C spektar svjetla, koronavirus u Sloveniji, Cash Cleaner, Žan Brezec
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE