GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci kolektivno tužili Apple

Slovenci kolektivno tužili Apple
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U kolektivnoj tužbi za naknadu štete, slovenski Zavod Kolektiv 99 traži od Applea 27,5 milijuna eura odštete nastale namjernim usporavanjem rada i smanjenjem raspona funkcionalnosti određenih modela iPhonea.

Zavod Kolektiv 99 podnio je tužbu Okružnom sudu u Ljubljani protiv korporacije sa sjedištem u Kalifornij.

Potrošači koji su oštećeni Appleovim postupcima pozivaju se da se registriraju putem obrasca na web stranici kako bi pomogli u daljnjem procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, napisali su u priopćenju, prenosi ljubljanski Dnevnik.

"21. prosinca 2017. Apple je objavio obavijest u kojoj je javno priznao namjerno usporavanje i smanjenje funkcionalnosti nekih starijih modela iPhone -a nadogradnjom iOS sustava bez prethodnog obavještavanja korisnika ovih telefona. S nadogradnjom iOS 10.2.1, Korisnici iPhonea oštećeni su 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE, a nadogradnja iOS 11.2 oštetila je korisnike modela iPhone 7 i 7 plus, naveo je Kolektiv.

Apple je bio predmet brojnih tužbi i dvije kazne, u Italiji (10 milijuna eura) i Francuskoj (25 milijuna eura), zbog priznanja i otkrića vezanih za usporavanje telefona i slabljenje baterije.

U ožujku prošle godine Apple je u Sjedinjenim Državama dogovorio sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, ovisno o broju prijavljenih žrtava, mogla iznositi od 310 do 500 milijuna američkih dolara, a u studenom je dogovorila još jednu sudsku nagodbu u vezi s tim radnjama, ovaj put u iznosu od 113 milijuna dolara.

- Procjenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika iPhonea u Sloveniji potencijalno oštećeno, napisao je Kolektiv 99.

Tagovi: Apple, Kolektiv 99, slovenski potrošači
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE