GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung i Stanford razvili prvi OLED panel gustoće 10.000 piksela po inču

Samsung i Stanford razvili prvi OLED panel gustoće 10.000 piksela po inču
EKRANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Istraživači materijala s američkog sveučilišta Stanford i Samsungov institut za naprednu tehnologiju (SAIT) zajedničkim su snagama razvili prvi OLED zaslon na svijetu koji se odlikuje rezolucijom višom od 10.000 piksela po inču.

Zaslon je načinjen u tehnologiji organskih LE-dioda kao i postojeća OLED rješenja, no umjesto nekoliko stotina piskela po inču njegova inovativna "metapovršina" omogućava mu višestruko veću gustoću piksela koji prikazuju sliku.

Ključni dio ovog newOLED zaslona je reflektivna "optička metapovršina" smještena iza zaslona, izrađena posebnim nanotehnološkim postupkom i oblika je takvoga da stvara nanošupljine i nanostupiće koji reflektiraju svjetlost dobivenu od OLED panela. Ova površina načinjena je tako da iskorištava način kretanja svjetlosti na nanoskali, gdje ona "teče oko predmeta poput vode", kažu znanstvenici.

Posebnom konfiguracijom te površine dobiva se zrcalo koje stvara rezonancu za svaku pojedinu boju (crvenu, zelenu i plavu), čime se dobivaju daleko manji subpikseli nego kod klasičnih OLED zaslona. Ova reflektivna površina osigurava i da porastom rezolucije ne padaju svjetlina i kontrast takvih ekrana.

Za sada je ovakav newOLED zaslon kreiran u laboratoriju i služi kao dokaz koncepta, ali stručnjaci iz Samsunga i Stanforda kažu da se tehnologija proizvodnje može primijeniti i u serijskoj proizvodnji većih zaslona. Osnovnu primjenu ovakvih rješenja iznimno visoke rezolucije vide u naglavnicima i naočalama za virtualnu i proširenu stvarnost, odnosno u ekranima koji se nalaze na samo nekoliko centimetara od očiju i u kojima su visoke rezolucije najpotrebnije za dobivanje realističnog prikaza. Samsung navodno već radi na tome, a kao teorijska granica gustoće nameće se ona od čak 20.000 piskela po inču.

Zanimljivo je da je do suradnje Samsungovih stručnjaka sa znanstvenicima sa Stanforda došlo tako što su udružili snage na izradi ultratankih elektroda za solarne panele. Nakon što su vidjeli da im je ideja zrcala s "metapovršinom" uspjela, primijenili su je i na OLED panele, te tako možda stvorili sasvim novu generaciju zaslona.

Tagovi: Samsung, Stanford , OLED panel, newOLED
PROČITAJ I OVO
Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv korone
BLOKADA
Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv korone

SAN FRANCISCO - Facebook je u četvrtak objavio da će blokirati lažne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv covida-19, slijedeći primjer YouTubea koji je to učinio u listopadu.

Airbnb i kao platforma za nasilje i ratovanje
OTKRIĆA
Airbnb i kao platforma za nasilje i ratovanje
NEW YORK - Airbnb otkriva zastrašujuće informacije: Osim pogleda koji oduzima dah, puno pristupačnijih turističkih iskustava, možete doživjeti i nešto potpuno neočekivano u smještaju koji se može unajmiti putem platforme Airbnb.
Hrvatski Telekom omogućio 5G mrežu u još osam gradova
5G
Hrvatski Telekom omogućio 5G mrežu u još osam gradova
ZAGREB - Mjesec dana od puštanja u rad prve komercijalne 5G mreže u šest gradova, Hrvatski Telekom nastavlja graditi mrežu budućnosti koja je sada dostupna i u Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji.
Discovery pokreće discovery +, novi globalni streaming servis
POTEZI
Discovery pokreće discovery +, novi globalni streaming servis
BEOGRAD - Discovery Inc. objavio je da je globalni početak rada discovery + streaming platforme zakazan za 4. januar 2021. u SAD-u.
Samsung najavio tanje i lakše preklopne telefone
NAJAVE
Samsung najavio tanje i lakše preklopne telefone
ZAGREB - Na Samsung Investor Forumu južnokorejska tvrtka najavila je dalji razvoj tehnologije uređaja sa savitljivim preklopnim zaslonima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE