GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 20:01
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Neobična struktura tvrtke OpenAI oslabila je poziciju Sama Altmana kao izvršnog direktora i ostavila ga otvorenim za iznenađenje u petak kada je brzo izbačen iz tvrtke.

Rijetko je vidjeti osnivače koji su prisiljeni napustiti tvrtku u čijem su osnivanju pomogli. U Uberu, na primjer, osnivač Travis Kalanick izbačen je tek nakon niza izvješća o problemima s privatnošću i optužbama za diskriminaciju i seksualno uznemiravanje u tvrtki za dijeljenje prijevoza.

Ali Altman i suosnivač Greg Brockman, koji je također napustio OpenAI u petak, nisu imali moć koju je imao Kalanick.

"Nemam udjela u OpenAI-ju", rekao je Altman na saslušanju u Senatu u svibnju o A.I. Reakcija senatora Johna Kennedyja ponudila je neki predznak.

"Trebate odvjetnika ili agenta", rekao je Kennedy u šali koja je sada postala dalekovidna.

Struktura tvrtke pomaže objasniti kako je ostao u ranjivom položaju zbog kojeg se, kako je rekao u subotu, osjećao "malo sjebanim".

Najlakši način da zamislite strukturu OpenAI-ja je da zamislite vodopad. Upravni odbor sjedi na vrhu. OpenAI Global, tvrtka s ograničenim profitom u koju je Microsoft uložio milijarde i čije je globalno lice postao Sam Altman, nalazi se na dnu. Ima nekih stvari u sredini.

Dakle, počnimo od samog vrha vodopada. Upravni odbor OpenAI-ja – konačno tijelo odlučivanja i grupa odgovorna za izbacivanje Altmana – kontrolira OpenAI-jevu 501(c)(3) dobrotvornu organizaciju, OpenAI Inc. Ta je dobrotvorna organizacija neprofitna organizacija za koju možda znate. Osnovan je kako bi se "osigurao razvoj sigurne opće umjetne inteligencije od koristi cijelom čovječanstvu".

Na web-mjestu tvrtke stoji da statut neprofitne organizacije ima "prednost nad bilo kojom obvezom stvaranja dobiti". Drugim riječima, neprofitna organizacija je prioritet, dok podružnica Open AI Global s ograničenom dobiti nije.

Postoji holding tvrtka i još jedno LLC pod nazivom OpenAI GP, koji oba daju upravi vlasništvo ili kontrolu nad OpenAI Globalom. Opet, to je tvrtka u koju je Microsoft uložio. To je ona o kojoj čujete u vijestima kada Altman govori o razvoju ChatGPT-a i ostalom. Ovdje je važno da OpenAI Global nije imao kontrolu. Bio je to onaj kojeg su na različite načine kontrolirali ili posjedovali svi drugi entiteti.

Dakle, sada se vjerojatno pitate - zašto imati profitnu tvrtku na dnu korporativne strukture ako će sve voditi samo neprofitna organizacija? Postoji i razlog za to.

OpenAI je 2019. dodao svoju podružnicu OpenAI Global s ograničenom dobiti. Promjenu je potaknulo nekoliko stvari, uključujući želju da se privuku vrhunski zaposlenici i investitori s "vlasničkim kapitalom poput startupa".

Zapamtite, ako je vaš krajnji cilj osigurati sigurnu upotrebu umjetne inteligencije, htjet ćete dovesti neke stvarno pametne ljude. A to je teško kada im je svaka velika tvrtka na tržištu spremna platiti najviše dolara za rad. Dakle, ako ste OpenAI, potrebni su vam poticaji.

Dio tog prelaska na profitni model značio je preispitivanje načina na koji OpenAI nagrađuje one zaposlenike i investitore koji su se kockali s tvrtkom. Tvrtka se odlučila na pristup ograničenog profita. Ograničio je "više" koje su investitori mogli ostvariti slanjem gotovine putem OpenAI-ja.

U to vrijeme, gornja granica profita bila je postavljena na 100x ulaganja prvog kruga podupiratelja. Jednostavnim jezikom, kad bi investitori uložili 1 dolar, čak i ako bi OpenAI zarađivao milijarde dolara dobiti, taj bi ulagač bio ograničen na 100 dolara ukupne izravne dobiti. To bi i dalje bio značajan povrat, ali ne i neograničen.

Tagovi: Sam Altman, Altman, OpenAI
PROČITAJ I OVO
Spotify dijeli otkaze po treći put ove godine
OTKAZI
Spotify dijeli otkaze po treći put ove godine
NEW YORK - Platforma za streaming glazbe Spotify u ponedjeljak je priopćila da će otpustiti oko 1500 zaposlenika ili 17 posto ukupnog broja zaposlenih, kako bi smanjila troškove.
Google otvorio najveći centar za kibernetičku sigurnost u Europi
INVESTICIJE
Google otvorio najveći centar za kibernetičku sigurnost u Europi
MALAGA - merički tehnološki div Google otvorio je u srijedu u španjolskoj Malagi najveći centar za kibernetičku sigurnost u Europi. Pritom je tvrtka upozorila da su kibernetički napadi sve češći i uzrokuju poremećaje u političkim sustavima, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
U Brazilu je usvojen prvi propis koji je tajno napisao ChatGPT
BIZARNO
U Brazilu je usvojen prvi propis koji je tajno napisao ChatGPT
BRazILIJA - Vijećnici jednog grada u Brazilu donijeli su, čini se, prvi propis u povijesti te zemlje koji je u potpunosti napisala umjetna inteligencija, a da to nisu znali.
Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti: Hrvatska ove godine pala za jedno mjesto
KONKURENTOST
Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti: Hrvatska ove godine pala za jedno mjesto
LAUSANNE -. Nalazi ovogodišnjeg IMD-ove Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti (WDCR) daju uvid u to kako različite zemlje pristupaju digitalnoj transformaciji u doba umjetne inteligencije (AI). Drugim riječima, što je potrebno da nacije budu istinski digitalne, što je sve važnija osobina u vrijeme kada pojava ove tehnologije već transformira društvo.
Vlada otkupljuje 49 posto udjela u Apis IT-ju od Grada Zagreba
OTKUP
Vlada otkupljuje 49 posto udjela u Apis IT-ju od Grada Zagreba
ZAGREB - Vlada je odlučila otkupiti od Grada Zagreba 49 posto udjela u temeljnom kapitalu Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. (Apis IT), za nešto više od 37.7 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE