GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD optužio tri Sjevernokorejca za krađu 1,3 milijarde dolara u novcu i kriptovalutama

SAD optužio tri Sjevernokorejca za krađu 1,3 milijarde dolara u novcu i kriptovalutama
HAKIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 08:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Sjedinjene Države optužile su trojicu sjevernokorejskih računalnih programera za krađu 1,3 milijarde dolara u novcu i kriptovaluti hakiranjem velikih tvrtki od banaka do Hollywooda, objavilo je ministarstvo pravosuđa u srijedu.

Jon Chang Hyok (31), Kim Il (27) i Park Jin Hyok (36) optuženi su za krađe novca koje su počinili radeći u vojnoj obavještajnoj službi Sjeverne Koreje.

Prema ministarstvu pravosuđa izveli su široku paletu kriminalnih radnji i upada u računalni sustav.

Pripisuje im se napad 2014. godine na Sony Pictures Entertainment koji je producirao film "Intervju koji ubija", komediju u kojoj CIA angažira novinare za ubojstvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Američko pravosuđe navodi da je trojka sudjelovala i u izradi razornog iznuđivačkog virusa WannaCry 2.0 koji je teško pogodio britanski Nacionalni zdravstveni sustav.

Optužnica ih tereti da su upadali u banke diljem južne i jugoistočne Azije, Meksika i Afrike hakirajući mreže financijskih institucija i zlorabeći protokol SWIFT za krađu novca.

Tereti ih se da su se koristili zlonamjernom aplikacijom od ožujka 2018. do rujna 2020. ciljajući korisnike kriptovalute.

Navodno su se domogli i virtualnih mjenjačnica u Sloveniji te Indoneziji, a njujoršku virtualnu mjenjačnicu oštetili su za 11,8 mlijuna dolara, prenosi agencija France presse.

Teško je procijeniti ukupnu količinu ukradenog novca, no brojke su goleme. Samo su 'provalom' u središnju banku Bangladeša navodni otuđili 81 milijun dolara.

U 2018. su navodno ukrali 6,1 milijun dolara iz bankomata u Pakistanu pošto su uspjeli pristupiti informatičkoj mreži jedne banke.

FBI je u Los Angelesu na konferenciji izvijestio da su hakeri sada vjerojatno u Sjevernoj Korejci, a navodno su svojedobno živjeli i u drugdje, uključivo Kini i Rusiji.

U izvješću Ujedinjenih naroda iz 2019. koje su izradili neovisni stručnjaci prateći međunarodne sankcije nametnute Pjongjangu, navodi se da je Sjeverna Koreja otuđila 2 milijarde dolara putem "vrlo raširenih i sve sofisticiranijih" digitalnih napada na banke i mjenjačnice kriptovaluta.

Sjevernokorejska misija pri UN-u u New Yorku nije odgovorila na zahtjev za komentar, a dostupni nisu bili ni kinesko ni rusko veleposlanstvo u Washingtonu, navodi Reuters.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Washington razmatra svoju politiku prema Sjevernoj Koreji i da će to uključiti i kibernetičke kriminalne aktivnosti.

Tagovi: Sjeverna Koreja, hakiranje, WannaCry 2.0, Sony Pictures Entertainment, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE