GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara

SAD: Influenceri će ove godine zaraditi preko tri milijarde dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 07:09
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Istraživačka i analitičarska kuća Insider Intelligence objavila je svoju analizu marketinškog tržišta koje se tiče oglašavanja na društvenim mrežama korištenjem utjecajnih i slavnih osoba, tzv. influencera.

Prema njihovim podacima, ove će godine, samo na području SAD-a, tvrtke u marketing putem influencera uložiti 3,69 milijardi američkih dolara. Bit će to prvi puta da se u ovaj oblik oglašavanja ulaže preko 3 milijarde dolara u SAD-u, a porast u odnosu na prošlu godinu iznosit će preko 33%.

Plaćanje influencera za promociju raznih proizvoda i usluga nije novost, a posljednjih godina bilježi sve veću prisutnost u cijelom svijetu. Industrija "influensanja" na društvenim je mrežama prošle godine ipak rasla nešto sporije (za oko 14%) jer su kompanije pod utjecajem pandemije smanjivale svoje budžete za ovaj oblik promocije. No, ovi analitičari predviđaju kako će se ove godine sve to kompenzirati i kako će influenceri ponovno dobro zarađivati od plaćenog sadržaja koji kreiraju za svoje naručitelje, piše Bug.

Sljedeće godine u SAD-u će se za ovaj oblik marketinga izdvojiti preko 4 milijarde, a 2023. godine čak i bliže 5 milijardi dolara. Iako ove procjene iznosa vrijede za tržište SAD-a, lako je zaključiti da trendovi nisu ništa drugačiji niti na ostalim velikim tržištima, poput onog dalekoistočnog ili europskog. Ulaganja koja su ovdje analizirana uključuju samo plaćanje influencera za njihov sadržaj u novcu, dakle analiza ne uključuje razne besplatne proizvode, usluge, putovanja i slične pogodnosti koje influenceri redovito kompenziraju svojim uslugama.

Ovogodišnji porast tržišta influencera pripisuje se i ponovnom aktiviranju industrije putovanja, jer su kompanije iz turističkog sektora tradicionalno veliki ulagači i često koriste influencere za promociju. Kad je riječ o platformama, Instagram je i dalje vodeći s oko 50% tržišnog udjela, a slijede ga YouTube i Facebook. TikTok je i dalje nešto slabiji u apsolutnim iznosima no bilježi velike stope rasta.

Za usporedbu, dok će na influencere američke kompanije ove godine dati spomenutih 3,69 milijardi, u klasični marketing na društvenim će mrežama uložiti čak 58,66 milijardi dolara – pa prostora za porast prihoda influencera očito i dalje ima.

Tagovi: influenceri, Insider Intelligence, YouTube, Facebook, marketing, Instagram
PROČITAJ I OVO
Egipat planira oporezivati influencere
PLANOVI
Egipat planira oporezivati influencere
KAIRO - Egipat je objavio da planira oporezivati blogere i druge youtubere, zanimanja koja dosad nisu bila regulirana, što je u nedjelju podiglo buru na mreži u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika koja je veoma sklona društvenim mrežama.
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ODMAZDA
Apple skinuo Fortnite sa svog App Storea
ZAGREB - Apple je kao očiti odgovor na nedavnu Epicovu sudsku pobjedu odlučio ne obnoviti ugovor s ovim developerom do daljega i bez ikakvog objašnjenja dok se ne iscrpe sve zakonske mogućnosti.
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
SPORAZUM
Dogovor američkog ministarstva pravosuđa i direktorice Huaweija
NEW YORK - Sutkinja saveznog suda u Brooklynu prihvatila je sporazum između američkog ministarstva pravosuđa i odvjetnika Meng Wanzhou, financijske direktorice Huaweija koja je u kućnom pritvoru u Kanadi gotovo tri godine i kojoj američko pravosuđe želi suditi na svom teritoriju.
Prvi vlak na baterije u svijetu
BATERIJE
Prvi vlak na baterije u svijetu
PITTSBURGH - Poznata svjetska rudarska kompanija Roy Hill koja između ostaloga upravlja s najvećim rudnikom željezne rude u Australiji, za svoje je potrebe kupila električno-baterijsku lokomotivu tvrtke Webtec koja će od 2023. godine započeti s vučom vlakova u SAD-u.
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
RJEŠENJA
Twitter će konačno riješiti jedan od svojih najvećih nedostataka
ZAGREB - Twitter proteklih mjeseci „časti“ svoje korisnike raznim vizualnim promjenama među kojima se posebno ističe uvođenje Chirp fonta te promjena kontrasta boja koja se, sudeći po brojnim žalbama, nije svidjela twitterašima koji često navode da se tvrtka usredotočuje na promjene koje nitko nije tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE