GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza

SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
KOMPROMIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.

Američko ministarstvo financija u četvrtak je objavilo kompromisni dogovor kojim će Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Velika Britanija ukinuti poreze na digitalne usluge čim na snagu stupi globalna porezna reforma koju je ove godine dogovorilo 136 zemalja.

SAD će pak obustaviti postupke koji su smjerali na uvođenje kaznenih carina i neće uvoditi nove carine tijekom tranzicijskog razdoblja, stoji u zajedničkom priopćenju.

Washington je zaprijetio pet zemalja carinama nakon uvođenja digitalnog poreza, ali je odgodio njihovu primjenu za nekoliko mjeseci kako bi se omogućilo međunarodno rješenje.

Prijedlog o globalnom oporezivanju kompanija utanačen je u pregovorima pod okriljem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a prihvatilo ga je 136 zemalja uključujući Hrvatsku.

Dogovoreno je uvođenje minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija s globalnim prihodom većim od 20 milijardi eura i maržom operativne dobiti većom od 15 posto.

Zemlje će također podijeliti prava na oporezivanje multinacionalnih tvrtki s razgranatim međunarodnim poslovanjem, a izmjene predviđaju i postupno koordinirano ukidanje digitalnih poreza koji su neke zemlje uvele i zabranu uvođenja novih sličnih nameta.

Reforma bi trebala stupiti na snagu najranije 2023. godine.

Porezi na digitalne usluge prvenstveno utječu na velike američke korporacije poput Googlea i Facebooka, koje su se suočile s kritikama zbog registracije u zemljama s niskim poreznim stopama, unatoč razgranatom međunarodnom poslovanju.

Tagovi: digitalni porez
PROČITAJ I OVO
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
HITOVI
Netflix sutra objavljuje završetak La Case de Papel
MADRID - Netflix u petak objavljuje posljednjih pet epizoda španjolske serije 'La Case de Papel' ('Money Heist'), velikog međunarodnog hita koji nije otvorio, nego raznio vrata drugim produkcijama na neengleskom jeziku na streaming servisima.
Square mijenja ime u Block
REBRANDING
Square mijenja ime u Block
NEW YORK - Platni div Square promijenit će svoje korporativno ime u Block, službeno od 10. prosinca.
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu
POTEZI
Facebook ponovo maknuo mreže za dezinformiranje o covidu

SAN FRANCISCO - Meta, Facebookova matična kuća, priopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformiranje u vezi s pandemijom ne popušta.

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
INVESTICIJE
Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima
ZAGREB - Hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, izvijestili su u srijedu iz tog fonda.
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ŠIRENJE
Infinum širi poslovanje na Makedoniju i preuzima tvrtku 3P Development
ZAGREB - Domaća IT tvrtka Infinum potpisala je ugovor o preuzimanju makedonske tvrtke 3P Development koja se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija te u iduće tri godine planira ulagati i povećati broj zaposlenih u toj tvrtki sa sadašnjih 30 na oko 100, izvijestili su u srijedu iz Infinuma, ne navodeći iznos te transakcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE