GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati podigli dionice Microna do rekorda

Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 17:03
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).

Prema predviđanjima uprave, treće fiskalno tromjesečje moglo bi donijeti prihode od 6,4 do 6,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 5,99 milijardi dolara. Očekuje se da će prilagođena zarada po dionici (EPS) biti oko 0,45 USD, iznad očekivanja od 0,24 USD, a prilagođena bruto marža u rasponu od 25-28 posto.

U proteklih nekoliko kvartala, tvrtka je signalizirala izlazak iz jednog od najvećih padova u industriji memorijskih čipova, uzrokovanog slabom potražnjom na tržištu osobnih računala i mobilnih telefona. No, ekspanzija u primjeni AI sustava omogućila je tim tvrtkama ulazak u ovo unosno područje i povratak rastu i profitabilnosti, piše Momentum.

Uprava tvrtke očekuje da će 2024. godina obilježiti oporavak industrije, te da će rekordne razine prodaje biti dostignute već 2025. godine. Ono što bi moglo biti problem za Micron je proizvodnja dovoljno ultrabrzih memorijskih čipova potrebnih operaterima podatkovnih centara za razvoj AI softvera s obzirom na trenutnu razinu potražnje.

Prve prihode od ovih čipova, nazvanih HBM3E, Micron je ostvario u prošlom kvartalu, a ovi proizvodi su dio grafičkih čipova temeljenih na AI akceleratorima koje koristi lider u AI području - NVIDIA. U fiskalnoj 2024. tvrtka očekuje "nekoliko stotina milijuna dolara" prihoda od HBM proizvoda, a većina proizvodnje za 2025. već je rasprodana.

U svom drugom fiskalnom tromjesečju koje je završilo 29. veljače, Micron je objavio rast prihoda od 58 posto na 5,82 milijarde dolara, nadmašivši očekivanja od 5,35 milijardi dolara. DRAM čipovi činili su 71 posto prodaje i zabilježili rast prihoda od 21 posto u kvartalu, dok su NAND čipovi ostvarili rast prodaje od 27 posto u kvartalu. Do rasta prihoda obje kategorije čipsa došlo je prvenstveno zbog rasta cijena ovih proizvoda.

Umjesto projiciranog gubitka od 0,24 dolara, tromjesečje je zabilježilo EPS od 0,42 dolara. Uprava tvrtke priopćila je da se Micron vratio profitabilnosti i ostvario pozitivnu operativnu maržu za cijelo tromjesečje iznad očekivanja.

Dionice tvrtke skočile su 14 posto na novu najvišu razinu u povijesti nakon objave rezultata, a u posljednjih su godinu dana zabilježile skok od oko 90 posto.

Tagovi: micron, ai, čipovi
PROČITAJ I OVO
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE