GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekt hrvatskog respiratora traži donacije

Projekt hrvatskog respiratora traži donacije
RESPIRATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2020 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - CroResp – Respirator sa zaštitom za oči izrađen od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse za zdravstvene radnike, pokrenuo je donacijsku kampanju.

Projekt su pokrenuli inovatori i entuzijasti kroz portal www.pandemija.info.

Donacije prikupljaju u suradnji s udrugom “Pomaganje je uvijek IN”.

Dosad su prikupili preko 26.000 kuna, a cilj im je u preostalih jedanaest dana kampanje prikupiti ukupno 150.000 kuna.

Motivirani nedostatkom zaštitne opreme i željom za pomoći, proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen dr. Ivorom Kovićem intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp namijenjenom zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. CroResp je respirator koji štiti cijelo lice, a izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse.

Nakon razvoja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, potrebna im je vaša pomoć kako bi osigurali sredstva za zadnji i ključni korak projekta – nabavu i izradu komponenti te podjelu takvog respiratora u što većoj količini. Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutačnoj situaciji nemamo vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja u situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta.

CroResp uređaj pruža zaštitu za oči i dišne puteve, namijenjen je medicinskom osoblju, koristi se na vlastitu odgovornosti i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Tijekom dosadašnjeg razvoja učinili su brojna testiranja, proučili svu dostupnu literaturu, a kontinuirano razmjenjuju informacije i iskustva s raznim grupama iz cijelog svijeta koji u svojim zemljama razvijaju slična rješenja prema komponentama dostupnim na njihovim tržištima. CroResp trenutačno u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa, no sva njihova saznanja dopuštaju im da s velikom sigurnošću mogu tvrditi da ovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima.

Cilj kampanje

- Želimo da ovi respiratori budu u potpunosti besplatni za sve naše zdravstvene djelatnike koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima. Sav naš rad je u potpunosti volonterski i otvoren, a sve informacije i napredak našeg projekta možete pratiti na stranici i službenim kanalima na društvenim mrežema. Akciju prikupljanja sredstava provodimo po uzoru na Češku, gdje se također za slično rješenje nakon provedenih ispitivanja i suglasnosti Vlade skupljaju sredstva, a do 9. travnja su već podijelili više od 11 tisuća sličnih maski.

Do sada smo putem donacija zaprimili više od 50 maski koje smo kompletirali adapterima i filterima i proslijedili na dobrovoljno korištenje i testiranje zdravstvenim djelatnicima širom Hrvatske. Na osnovu njihovih povratnih informacija unapređujemo cjelokupno rješenje, radimo na testiranjima i odabiru filtera za viruse.

Ovo nije jednokratna kampanja zadanog konačnog iznosa i trajanja, već nam je želja dok god ima potrebe prikupljati sredstva za što više maski, adaptera i filtera za viruse koje ćemo kompletirati i isporučivati već od samog početka i tijekom cijele kampanje, vodeći računa o prioritetima, odnosno osoblju s većom izloženošću i rizikom, a prema upitima upućenim preko obrasca na poveznici. Odabrali smo maske koje su u većoj količini dobavljive na domaćem tržištu, pri čemu ćemo ih za ovu svrhu dobiti po nabavnoj cijeni. Adaptere u ovom trenutku izrađuje zajednica volontera 3D printanjem, kojima želimo iz ovih sredstava nabaviti potrebne filamente, a u slučaju većeg interesa i dovoljne količine sredstava, razmišljamo i o izradi kalupa kojim bi se ubrzala i pojeftinila proizvodnja. Filtere uglavnom već imaju u bolnicama, ali ne sve ustanove i svi odjeli, a kako je on potrošni materijal kojeg treba redovito mijenjati, treba i njih kupiti sredstvima iz ove kampanje. Okvirni trošak jednog kompleta je 150-200 kn (s PDV-om), ovisno o filteru.

Trošenje prikupljenih sredstava transparentno ćemo prikazivati na našoj web stranici, uz naznake kojoj je ustanovi i koliko kompleta podijeljeno. Ukoliko ostane nepotrošenih sredstava iz ove kampanje, donirat ćemo ih prema dogovoru za nabavku ostale potrebne medicinske opreme ili sličnu humanitarnu namjenu vezanu za ovu pandemiju, poručuju iz CroRespa.

Tagovi: projekt hrvatskog respiratora, hrvatski respirator, CroResp, hrvatsko zdravstvo, Ivor Ković, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE