GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prointer više nije partner Microsofta zbog veza s Dodikom

Prointer više nije partner Microsofta zbog veza s Dodikom
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 22:02
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Kompanija Prointer više nije partner svjetskog giganta Microsofta zbog veza te kompanije s porodicom lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je pod američkim sankcijama.

U samo tri godine IT kompanija Prointer prešla je put od Microsoftovog partnera godine (2018.) do uklanjanja s liste partnera (2022.).

Zbog sankcija uvedenih kompaniji Prointer sada bi se u problemu mogle naći brojne firme i javna preduzeća koja su kupile licencu od Prointera jer to znači da više nemaju licencu Microsofta. U prevodu, više ne mogu koristiti i prodavati programe Microsofta.

Kompanija Prointer ITSS je članica Infinity International Group.

Sankcije Prointeru je još u novembru 2021. godine najavio poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.

"Upravo sam dobio informaciju od dobro obavještenog izvora bliskog Vladi RS-a da su našoj čuvenoj kompaniji Prointer ITSS iz Banje Luke uvedene sankcije od vodećih svjetskih IT kompanija. Nezvanično, IBM, Microsoft, DELL, HP, Oracle, SAP i drugi prekinuli su poslovnu saradnju sa Prointerom i zabranili dalje korištenje i prodaju njihovih licenci i programa", rekao je tada Vukanović.

Kako Klix.ba saznaje i mnoge druge kompanije iz regiona i svijeta već otkazuju saradnju svima koji su pod američkim sankcijama ili se dovode u vezu s osobama ili kompanijama koje su označile Sjedinjene Američke Države.

Pod direktnim američkim sankcijama osim Dodika je i Alternativa televizija (ATV) iz koje su potvrdili probleme koje zbog sankcija već imaju.

"Saradnju nam je otkazalo nekoliko pravnih lica i to očekivano - zbog prisustva američkog kapitala u vlasničkim strukturama", kazali su oni.

Tagovi: Prointer, Microsoft, Milorad Dodik, Infinity International Group
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE