GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Programeri odlično plaćeni u Srbiji

Programeri odlično plaćeni u Srbiji
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2023 / 08:32
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Iako je kriza zakucala i na vrata IT-ijevaca, što se ogleda u otpuštanjima u nekim zemljama, ovaj sektor je i dalje u usponu što pokazuje i podatak da je jedna IT kompanija u Srbiji ove godine plaćala programere 17.000 evra, rečeno je juče na panelu „Da li je kriza učinila IT kadrove pristupačnijom radnom snagom“ na Kopaonik biznis forumu.

Iznoseći ovaj podatak generalni direktor MVP Workshop Studio Aleksandar Bjelić je naveo da nije lako naći IT kadar i da stručnjacima iz ove oblasti plata nije uvek najvažnija već im je ponekad, naročito onim mlađim, važno i da u određenoj firmi imaju od koga da uče.

„Moramo da vidimo šta možemo da im ponudimo i čime da ih pridobijemo i zadržimo”, istakao je on i dodao da stari mehanizmi nagrađivanja u novim okolnostima nisu uvek svrsishodni.

Poznato je da IT stručnjaci često rade od kuće pa je na panelu razgovarano i o prednostima i manama fleksibilnih oblika rada.

Tako je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić ukazao da je socijalizacija veoma bitna komponenta pripadnosti kompaniji, da mladi danas veći značaj pridaju korisnosti nego pripadnosti kući, ali da je lepo i izaći iz kuće i kontaktirati sa kolegama uživo.

“Ljudski je da se okupljamo i družimo a kada se radi od kuće slabiji je osećaj pripadnosti kompaniji. Banke nude balans u radu od kuće I u kancelariji”, rekao je on uz ocenu da osećaj pripadnosti treba da traje.

Vasić je istakao da se, što se banaka tiče, jasno pokazalo da je banka tamo gde je mobilni telefon i naveo da brojke pokazuju de je 2019. bilo 1,2 a sada je 3,8 miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva.

“Samo lane smo sklopili 75.000 ugovora sa klijentima koje u tom trenutku nismo videli”, rekao je on.

Istakao je da je digitalizacija jedan od najizraženijih trendova u bankarstvu i naveo podatak da se predviđa da će do 2030. godine u veštačku inteligenciju biti uloženo oko 60 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, banke i fintek kompanije sve više sarađuju, pa banke organizuju hakatone kako bi privukle fintek kompanije.

Generalni direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić je ocenio da je IT sektor tokom krize doživeo mnogo promena, da će biznisi i dalje tražiti stručnjake iz ove oblasti i naveo da je automobilska industrija ona koja sve više postaje softerska.

Tagovi: programeri, zarade programera, Vladimir Vasić, MVP Workshop Studio, Aleksandar Bjelić, srpski IT sektor
PROČITAJ I OVO
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
INVESTICIJE
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
REDMOND - Microsoft je u ponedjeljak najavio novo partnerstvo s francuskim start-upom Mistral AI – europskim odgovorom na proizvođač ChatGPT OpenAI – dok američki tehnološki div nastoji proširiti svoj utjecaj u industriji umjetne inteligencije koja se brzo razvija.
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
PORAZNO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
NEW YORK - Copyleaks, tvrtka specijalizirana za otkrivanje plagijata pomoću umjetne inteligencije, objavila je izvješće koje ukazuje na zabrinjavajući postotak plagijata u odgovorima koje generira GPT-3.5, model koji je razvio OpenAI.
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
POSLOVI
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
NEW YORK - Reddit i Google sklopili su ugovor o licenciranju sadržaja za obuku AI modela. Ovo partnerstvo dolazi nakon prošlotjednog izvješća Bloomberga u kojem se kaže da je Reddit sklopio ugovor vrijedan 60 milijuna dolara s "neimenovanom AI tvrtkom".
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
NOVITETI
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
BARCELONA - Kineski tehnološki div Lenovo predstavio je u ponedjeljak prototip prijenosnog računala koji ima prozirni zaslon, naglašavajući kako najveći svjetski proizvođač osobnih računala pokušava uvesti inovacije nakon nekoliko brutalnih godina za tržište.
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
ODLUKE
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
MIAMI - Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE