GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Znanstvenici sa sveučilišta Harvard rade na slanju balona iznad Švedske kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi negdje sljedeće godine ili početkom 2022. godine, također je financijski podržao osnivač Microsofta Bill Gates.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. S potonjim bi znanstvenici proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje. Projekt su financirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bill Gates.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina investitora u rizični kapital, vjerovnici starijih hedge fondova i drugi povezani s tvrtkama poput Googlea i Hewlett-Packarda.

Ako SCOPExov eksperiment bude uspješan, to bi mogao biti važan korak u promjeni obrasca globalnog zatopljenja, kažu znanstvenici, ali neki su zabrinuti da bi projekt mogao dati zabludu o borbi protiv globalnog zatopljenja.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo promijeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka. Uz to, neki ističu da bi se ovaj projekt mogao smatrati jednostavnim rješenjem umjesto rješavanja glavnih problema globalnog zagrijavanja.

Umjesto da se bori protiv povećanja emisija, ovaj projekt treba promatrati kao način usporavanja globalnog zagrijavanja, istodobno pokušavajući riješiti važnije probleme, smatra Harvard. To je relativno mali eksperiment vrijedan oko 20 milijuna dolara, ali mogao bi imati velik utjecaj na usporavanje rastućih emisija, kažu.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana "poremećena zračna masa" koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Znanstvenici bi izmjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

No čak i da taktika djeluje, takav bi se pristup morao primjenjivati u cijelom svijetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile surađivati, koliko bi velike posljedice imale na divlje životinje i biljni svijet.

Tagovi: Bill Gates, sunčeva svjetlost, globalno zagrijavanje, Harvard, Google, Hewlett-Packard,Stratospheric Controlled Perturbation Environment, SCoPEx, Microsoft,
PROČITAJ I OVO
Najveći rast prodaje PC računala od 2010.
RAST
Najveći rast prodaje PC računala od 2010.
ZAGREB - Prema statistikama IDC-a, PC tržište je tijekom prošle, svima nam "drage" 2020. godine, ostvarilo najveću stopu rasta u desetljeću, što se najviše pripisuje pandemiji koja je mnoge ljude "zaključala" u domove.
Google blokirao dio novinskih izdavača u Australiji
EKSPERIMENT
Google blokirao dio novinskih izdavača u Australiji
ZAGREB - Google je odlučio sakriti neke australske web stranice s vijestima od svojih rezultata pretraživanja čime je napravio specifičan presedan na globalnom Internetu.
WhatsApp popustio, za tri mjeseca odgađa izmjene uvjeta korištenja
POTEZI
WhatsApp popustio, za tri mjeseca odgađa izmjene uvjeta korištenja
SAN FRANCISCO - WhatsApp je u petak objavio da za tri mjeseca odgađa promjene uvjeta korištenja, nakon što su korisnici izrazili strahove da će taj servis za poruke dijeliti njihove povjerljive podatke s Facebookom.
Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo
REAKCIJE
Xiaomi o crnoj listi u SAD-u: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo
ZAGREB - Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na "crnu listu" kineskih kompanija.
Amazon suočen s kolektivnom tužbom zbog dogovaranja cijena e-knjiga
TUŽBA
Amazon suočen s kolektivnom tužbom zbog dogovaranja cijena e-knjiga

NEW YORK - Čitatelji u nekoliko američkih saveznih država podigli su kolektivnu tužbu protiv maloprodajnog internetskog diva Amazona, tvrdeći da je u dogovoru sa skupinom izdavača napuhavao cijene e-knjiga.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE