GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preklopni mobiteli - od zaborava do dominacije na modernom tržištu

Preklopni mobiteli - od zaborava do dominacije na modernom tržištu
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 12:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mnogi od nas nisu zaboravili flip mobitele. Ne samo da ih nismo zaboravili, već ih smatramo jednim od najzabavnijih dizajnerskih rješenja za mobitele.

Motorola je prvi flip mobitel lansirala 1996. godine. Model se zvao StarTac. Iako je predstavljen prije 25 godina, naša se regija upoznala s preklopnim mobitelima tek početkom 2000 -ih.

U to vrijeme mobiteli su se počeli široko koristiti na ovom području, a neki od prvih popularnih mobitela koje možemo nazvati preklopnim mobitelima bio je Ericsson T39, iako to nije bio preklopni dizajn u pravom smislu riječi.

No, zašto toliko volimo preklopne mobitele? Je li to samo dizajn? Ili nostalgija?

Dizajn je definitivno jedna od najočitijih prednosti preklopnog mobitela, ali ne i jedina. Preklopni mobiteli oduvijek su bili preteča novih, naprednih tehnologija, zbog čega ih je javnost uvijek favorizirala. Prva kamera na mobitelu instalirana je na modelu SANYO SCP -5300 - sklopivi mobitel.

Čini se da se stvari nisu puno promijenile ni danas, kada Samsung najavljuje povratak preklopnog mobitela - nova tehnologija koja još nije viđena u javnosti.

Hoće li preklopni mobiteli ponovno dominirati na tržištu mobitela?

Prednosti preklopnih mobitela - što nam nove tehnologije donose

Kada je Samsung najavio čak dva nova modela mobitela sa tehnologijom preklapanja - Galaxy Z Fold3 5G i Galaxy Z Flip3 5G, bilo je jasno da nije riječ o bilo kakvim mobitelima. Prije svega, do sada je bilo nezamislivo inkorporirati smart, touch i preklopnu tehnologiju u jedan mobitel - Samsung je u tome uspio, čime je istovremeno napravio pravu revoluciju na tržištu mobitela.

Jedan pogled uperen ka futurističkom dizajnu ovih mobitela dovoljan je da shvatite da oni nisu samo još jedan smart mobitel.
Osim brojnih hardverskih i softverskih unaprjeđenja poput Eco tehnologije prikaza, gdje je zaslon 29% svjetliji dok istovremeno troši manje energije i nevjerojatna brzina osvježavanja od 120 Hz, koja na prednjem i glavnom zaslonu pruža iznimno glatko iskustvo korištenja, preklopni dizajn je ipak ono što privlači najveću pozornost.

Samsung je na tržište istovremeno plasirao dva modela mobitela sa nazivima Fold i Filp čiji nazivi vrlo dobro opisuju razlike u dizajnu. Galaxy Z Fold3 otvara se poput knjige, stvarajući zaslon dvostruko većim od standardnih mobitela u ponudi. Galaxy Z Flip3, s druge strane, izgledom mnogo više podsjeća na ono što prvo pomislimo kada kažemo preklopni mobitel.

Galaxy Z Flip3 je ujedno hommage starijim modelima preklopnih mobitela, kao i futurističkim idejama mobitela u prošlosti.



Njegov partner, Galaxy Z Fold3, s druge strane, daje nove, do sada neviđene funkcionalnosti korisnicama mobitela, koje su toliko napredne da potencijalno mogu biti konkurentne na tržištu tableta. Veličina zaslona, korisnicima pruža nevjerojatne mogućnosti za multitasking na poslu, ali i kvalitetnu zabavu.

Imaju li preklopni mobiteli potencijal konkurirati tabletima?

Jasno je da, naročito kada je u pitanju tehnologija koja nudi udvostručavanje zaslona, ovaj mobitel može ponuditi mnogo različitih stvari. Veći zaslon daje mogućnost da istovremeno pristupite različitim aplikacijama - na primjer, odgovaranje na poruku tijekom pregledavanja najnovijih obavijesti.

Spomenuli smo da ovaj dizajn potencijalno može biti konkurentan na tržištu tableta. S ovom tehnologijom sklapanja, ovakvi mobiteli nude mogućnost da imate uređaj veličine zaslona tableta, koji po potrebi možete presaviti i staviti u džep. Za puno iskustvo i funkcionalnosti koje nudi tablet, dovoljno je samo da otvorite mobitel.

Po prvi put u Galaxy Z seriji pametnih mobitela, Galaxy Z Fold3 omogućava podršku za poznatu S Pen olovku koja se proslavila na Galaxy Note seriji pametnih mobitela.. U kombinaciji s dvostrukim preklopnim zaslonom, korisnici pomoću S Pen olovke mogu maksimalno iskoristiti mogućnosti multitaskinga na ovom uređaju.

Tako korisnici na velikom glavnom zaslonu mogu lako voditi bilješke, organizirati video pozive te čitati e-mailove, gdje im S Pen olovka pruža savršene opcije za produktivnost i kreativnost. Sa ovim funkcionalnostima, preklopni mobiteli itekako imaju potencijal biti konkurentni uređajima poput tableta.

Kome služe preklopni mobiteli?

Ako smo rekli da S Pen olovka pruža savršene opcije za produktivnost i kreativnost, jasno je da je potencijalna niša korisnika vrlo široka. Zapravo, preklopni mobiteli mogu biti interesantni apsolutno svim trenutnim korisnicima tableta. Čini se da bi preklopni mobiteli mogli biti korisni svima.



Za potrebe posla, multitasking je jako važan, a činjenica da jednostavno možete odgovoriti na mail i razgovarati mobitelom je zaista velika prednost ovog uređaja za sve zaposlene ljude. S druge strane, ljudi koji se bave crtanjem i ilustracijom također mogu osjetiti prednosti budući da S Pen olovka pruža izuzetnu preciznost.

Na samom kraju, preklopni mobiteli mogu se koristiti i za prostu zabavu i uživanje. Kapacitet ugrađene baterije je 4400 mAh, ugrađena su dva stereo zvučnika tako da ćete pri gledanju video sadržaja imati puno iskustvo - omiljenih filmova, serija ili YouTube klipova.
Veliki zaslon također vam daje priliku da bez prekida uživate u grafikama svojih omiljenih videoigara. Jedan od glavnih aduta je svakako i nevjerojatna brzina osvježavanja od 120 Hz, 5 nm tehnologija koristi se kod čipseta, radna memorija iznosi 12 GB, a dostupan je u dvije izvedbe interne memorije - 256 GB i 512 GB.

Ima li tehnologija preklopnih mobitela priliku postati mainstream?

Izgleda da preklopna tehnologija zaista ima potencijal da koristi svima, ali ima li potencijal da postane masovno prihvaćena?

Za razliku od flip mobitela, čija tehnologija i dizajn nisu u potpunosti nepoznati, korisnici će tek morati naviknuti na revolucionarni fold dizajn - što može biti potencijalna prepreka na putu da postane mainstream, bar u bliskoj budućnosti.

S druge strane, Galaxy Z Flip3 5G koristi već isproban i prihvaćen dizajn na koji mnogi čekaju već desetljeća. Usput se može pohvaliti iznimno naprednim performansama. Redizajnirani Cover Screen prednji zaslon sada je četiri puta veći, što omogućava lakše čitanje notifikacija i poruka bez potrebe rasklapanja pametnog mobitela.

Prednji zaslon također prikazuje kalendar, vrijeme te broj dnevnih koraka korisnika, a moguće ga je dodatno personalizirati funkcijama uz Cover Screen dodatke i odabranu pozadinsku fotografiju, kao i integrirati s opcijama koje pružaju novi pametni satovi Galaxy Watch4 ili Galaxy Watch4 Classic. Iznimnu glatkoću korištenja Cover Screen zaslona također podržava brzina osvježavanja od 120 Hz.
Iz perspektive funkcionalnosti i mogućnosti koje pružaju korisniku, ali i dosadašnjem pozitivnom iskustvu sa sličnim dizajnom - preklopni mobiteli definitivno imaju potencijal da se vrate na dominantnu poziciju na tržištu. Najveća trenutna prepreka prema masovnijoj prodaji jest - cijena koja je nepristupačna široj populaciji.

Moderan i revolucionaran dizajn, u kombinaciji s visokim performansama, prilagođen zahtjevima suvremenih korisnika različitih profila, neupitno osvajaju tržište. Maloprodajna preporučena cijena Galaxy Z Fold3 5G uređaja od 512 GB je 14.559 HRK, a Galaxy Z Fold3 5G uređaja od 256 GB 13.999 HRK. Galaxy Z Flip3 5G se prodaje po cijeni od 7.699 HRK. Galaxy Z Fold3 5G i Galaxy Z Flip3 5G nisu samo nova generacija preklopnih telefona s unaprijeđenim funkcijama, već su dostigli razinu na kojoj imaju više rješenja nego vi poslovnih zadataka – koje ćete uz njihovu podršku rješavati brže i učinkovitije nego dosad.


Više informacija pronađite na www.samsung.hr.

Tagovi: Samsung, Samsung Electronics, Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy Flip, Motorola
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE