GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja na digitalno oglašavanje lani uzletjela 44%

Potrošnja na digitalno oglašavanje lani uzletjela 44%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2018 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Potrošnja na digitalno oglašavanje u SAD-u i Velilkoj Britaniji poskočila je prošle godine za 44 posto, na 52 milijarde dolara, pokazalo je najnovije istraživanje, čiji autori procjenjuju da se globalno potrošnja približava razini od 100 milijardi dolara.

Digitalno oglašavanje privlačno je brendovima jer za razliku od objave digitalnih oglasa putem posrednika omogućuje izravan pristup potrošačima putem društvenih mreža, optimizaciju pretraživanja ili digitalnih sekretarica, poput Amazonove Alexe.

Skok potrošnje na digitalno oglašavanje u prošloj godini dijelom odražava težnju kompanija da same oglašavaju svoje proizvode, posebno nakon prigovora tvrtki poput Procter & Gamblea i Unilevera na prijevare pri oglašavanju putem Interneta.

Oglašivače frustrira i problem 'sigurnosti brenda' koju može ugroziti objava oglasa uz neprimjereni sadržaj na Internetu, te nastoje preuzeti veću kontrolu nad ciljanjem određene publike.

"Nema sumnje da oglašivači nastoje ojačati vlastite odjele za oglašavanje i da se spremaju više trošiti na digitalno oglašavanje kako bi ostali konkurentni", konstatira autor istraživanja Damian Ryan iz računovodstvene tvrtke Moore Stephens.

"Naše istraživanje pokazuje da je taj novac izdvojen iz proračuna za medije i da će snažno utjecati na vrijednost agencija usredostočenih na medije", dodaje Ryan, aludirajući na tradicionalne agencije za oglašavanje. koje imaju teškoća s prilagodbom digitalnom dobu.

Tvrtka Moore Stephens provela je istraživanje u suradnji sa savjetodavnom tvrtkom za oglašavanje i medije WARC, obuhvativši 800 kompanija u Sjevernoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji i Europi.

Istraživanje je pokazalo da su brendovi u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi prošle godine na digitalno oglašavanje potrošili 23 posto odgovarajućeg budžeta, u odnosu na 16 posto potrošenih godinu dana ranije.

Pritom je u američkim tvrtkama 63 posto proračuna za tehnologiju potrošeno unutar kuće, u odnosu na 44 posto u godini ranije.

Paralelno su strogi europski propisi o zaštiti podataka, koji su stupili na snagu u svibnju, i zabrinutost zbog odnosa prema podacima u Googleu i Facebooku, dvije najveće platforme za oglašavanje putem Interneta, potaknuli više aktera u sektoru oglašavanja na spajanje odnosno reorganizaciju.

"Na početku smo razdoblja velikih promjena", konstatirao je u razgovoru za Reuters autor istraživanja Damian Ryan.

Valja također pozorno pratiti pojavu kompanija koje nude platforme s kompletnim paketom usluga namijenjenih oglašivačima, napominje Ryan, izdvajajući primjer Adobe Systemsa i njegove akvizicije kompanije za elektroničku trgovinu Magento, teške 1,7 milijardi dolara.

Ovih je dana Adobe za 4,75 milijardi dolara kupio i proizvođača softvera za izravno oglašavanje među kompanijama Marketo.

"Brendovi u načelu nerado povjeravaju podatke agencijama (za oglašavanje). Jasan je trend da brendovi nastoje preuzeti kontrolu nad tehnologijom oglašavanja", zaključuje Ryan.

Tagovi: digitalno oglašavanje, oglašavanje, Moore Stephens, Unilever, Adobe Systems
PROČITAJ I OVO
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
REZOVI
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
NEW YORK - Kriza izazvana epidemijom i dalje uzima danak što se tiče poslovnih aktivnosti. Ovaj put to je tvrtka IBM koja je sama utvrdila kako će otpuštati ljude, no nije specificirala koliko će njihovih radnika biti raspušteno ni u kojim uredima američke tvrtke.
Švedska dobila prvu 5G mrežu
5G
Švedska dobila prvu 5G mrežu
STOCKHOLM - Švedska je dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije (5G), objavila je grupa Tele2, pretekavši tako u posljednjim metrima utrke konkurentske tvrtke Teliju i Ericsson, prema medijskim izvješćima.
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
USPJESI
Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
ZAGREB - U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.
Luka Koper uspostavlja testnu mrežu 5G
5G
Luka Koper uspostavlja testnu mrežu 5G
KOPER - Telekom Slovenije će u Luci Koper uspostaviti mrežu 5G mobilne telefonije pete generacije koja će biti namijenjena razvoju i testiranju rješenja u području prometne logistike.
Potraga za lijekom protiv koronavirusa: Otkriven važan trag u krvi pacijenata
LIJEK
Potraga za lijekom protiv koronavirusa: Otkriven važan trag u krvi pacijenata
LONDON - Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE