GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potonula dobit Huaweija u 2022.

Potonula dobit Huaweija u 2022.
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2023 / 13:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei je u 2022. imao snažan padu dobiti i stagnaciju prihoda pod pritiskom otežane opskrbe čipovima zbog američkih ograničenja i pojačanih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Huaweijeva neto dobit iznosila je lani 35,6 milijardi juana (5,2 milijarde dolara) i bila je otprilike za dvije trećine manja nego u 2021. kada ju je potaknula prodaja poslovanja s pametnim telefonima marke Honor.

No, znatno je manja i u odnosu na 2020, i to za čak 44 posto.

Prihod je pak neznatno porastao, za 0,9 posto, na 642,3 milijarde juana. Još u 2019. iznosio je čak 891,3 milijarde, budući da je Huawei tada još bio vodeći proizvođač pametnih telefona s ugrađenim operativnim sustavom za mobilne uređaje Android.

Prošlogodišnji rezultat signalizira ipak stabilizaciju Huaweijevog poslovanja nakon više paketa američkih izvoznih ograničenja, koja su posebno teško pogodila njegovo poslovanje s pametnim telefonima.

"I u 2022. Huaweijevo su poslovanje pritisnuli izazovno vanjsko okruženje i netržišni čimbenici", naveo je u priopćenju rotirajući predsjednik Eric Xu.

"I u 2023. i u godinama koje slijede strateški fokus Huaweija bit će održivi opstanak i razvoj. Nakon oštre zime cvjetovi šljive obično su ljepši. Huawei je danas poput cvijeta šljive", rekao je Xu.

Huawei je danas vodeći dobavljač opreme za mobilne mreže 5G, ali njegovo je poslovanje od 2019. na meti američkih izvoznih kontrola, koje su ograničile njegovu opskrbu čipovima i opremom za proizvodnju čipova u SAD-u.


Najviše je lani poskočio prihod u odjelu industrijskih projekata, za 30 posto. Prihod u telekomunikacijskom poslovanju uvećan je za 0,9 posto, a prihod od prodaje potrošačke elektronike potonuo je za 11,9 posto.

Potrošnja na istraživanje i razvoj porasla je 13,2 posto, na 161,5 milijardi juana, što odgovara četvrtini Huaweijevog prihoda, naglasila je zamjenica predsjednika uprave i glavna financijska direktorica Wanzhou Meng.

Tagovi: Huawei, Huawei Technologies
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE