GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postupak protiv Meng Wanzhou se nastavlja, sve oštrija kineska retorika prema Kanadi

Postupak protiv Meng Wanzhou se nastavlja, sve oštrija kineska retorika prema Kanadi
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 07:51
Autor: Matej Balen

PEKING – Sud u Vancouveru je odbacio kineski zahtjev za odbacivanjem optužbi protiv financijske direktorice Huaweija, koja ostaje u kućnom pritvoru u Kanadi do izručenja SAD-u.

Financijska direktorica, i kćer osnivača Huaweija, je u Kanadi uhićena pod optužbama za urotu i kršenje ekonomskih sankcija koje je SAD nametnuo Iranu, i to tako što je Huawei toj državi preko jedne od svojih podružnica prodavao američku tehnologiju. Zbog toga već godinu i pol dana boravi u kućnom pritvoru u Kanadi, a očekuje ju i ekstradicijski postupak u SAD radi suđenja u New Yorku.

Kina je, u najnovijem zahtjevu, tražila odbacivanje postupka protiv Meng Wanzhou, što je u jučerašnjoj odluci odbacio sud u Vancouveru naloživši da se postupak izručenja SAD-u nastavi. Kineski pritisci prema kanadskoj vladi traju već duže vrijeme, što je prošli tjedan kanadski premijer Justin Trudeau komentirao riječima „da Kina ne razumije da je kanadsko pravosuđe nezavisno, i da njegova Vlada ne može intervenirati u taj slučaj“.

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi je, odmah nakon najnovije odluke kanadskog suda, optužilo Kanadu za suučesništvo sa SAD-om u "teškom političkom incidentu" te dodalo da Kanada mora prestati ići dalje krivim putem. Kinesko veleposlanstvo je izrazilo snažno nezadovoljstvo sa odlukom kanadskog suda o „dvostrukom kriminalitetu“ koji optužbe protiv Meng Wanzhou ocjenjuje kao nešto što bi predstavljalo zločin i u Kanadi, osim i u zemlji koja traži izručenje – što je predstavljalo osnovu za nastavak postupka izručenja.

„SAD i Kanada su zloupotrijebile sporazum o bilateralnom izručivanju sa proizvoljnim poduzimanjem pravnih mjera protiv Meng Wanzhou, te su ozbiljno prekršile njena zakonita prava i interese kao kineskog državljana ", stoji u priopćenju kineskog veleposlanstva, „Razlozi su političko i tržišno rušenje Huaweija i drugih kineskih visokotehnoloških kompanija, u čemu Kanada sudjeluje kao suučesnik SAD-u u teškom političkom incidentu.“

Kineske vlasti tvrde kako su američke optužbe za financijsku prijevaru izmišljene samo kako bi prema kanadskim zakonima ona mogla biti izručena SAD-u, jer same optužbe za kršenje američkih sankcija Iranu - u Kanadi nisu zločin. Ovo je bio glavni kineski argument za puštanje Meng Wanzhou, koji je odlukom kanadskog suda odbačen.

Tagovi: Meng Wanzhou, Huawei, Ren Zhengfei, Justin Trudeau, trgovinski rat, Kanada
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE