GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovi budućnosti grupiraju se u nekoliko američkih gradova

Poslovi budućnosti grupiraju se u nekoliko američkih gradova
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2019 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Nova analiza koja odgovara na pitanje gdje nastaju „inovativna" radna mjesta u SAD-u oslikava podijeljeno gospodarstvo u kojem se kompanije ključne za budući rast koncentriraju na sve manjem broju lokacija.

Razlike u tempu otvaranja novih radnih mjesta, dohocima i budućim perspektivama između uspješnih gradova i ostatka SAD-a u posljednje su vrijeme sve češće predmet žestokih političkih rasprava i ekonomskih istraživanja, a istraživanje Brookings Institutiona, objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da je problem puno složeniji nego što se mislilo.

Tako čak i gradovi koji postižu dobre rezultate kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta, poput Dallasa, sve teže privlače radnike iz 13 sektora s najproduktivnijim poslovima.

Između 2005. i 2017. godine kompanije u kemijskom i sektorima satelitskih telekomunikacija i znanstvenih istraživanja preselile su u nekih dvadesetak gradova, među kojima prednjače San Francisco, Seattle, San Jose, Boston i San Diego, pokazalo je istraživanje.

Ti su, većinom obalni, gradovi privukli oko 250 tisuća novih radnih mjesta, što predstavlja povećanje za šest posto.

Tvrtkama u tim sektorima obično na ruku idu međusobna blizina, kao i činjenica da visoko obrazovane zaposlenike na koje ciljaju privlače gradski sadržaji.

Ekonomist Brookings Institutiona Mark Muro strahuje da bi taj trend mogao „eskalirati i postati destruktivan", s obzirom na razdvajanje radne snage na one zaposlene u visoko produktivnim gradskim područjima, s dobrim primanjima, i one koji rade u drugim dijelovima zemlje.

Iako su skupo stanovanje, visoke plaće i gužve potaknule neke tehnološke tvrtke na otvaranje ureda izvan Silicijske doline, takva su kretanja zasad sporadična. Većina američkih gradskih područja ili gubi poslove u inovativnim sektorima ili ih uopće ne uspijeva privući, rekao je Muro.

U desetljeću na izmaku „duboko se ukorijenila jasna hijerarhija gospodarskih rezultata baziranih na inovacijskim kapacitetima", stoji u istraživanju. U 13 analiziranih sektora radnici u bolje plasiranim gradovima bili su oko 50 posto produktivniji nego u ostalima.

U većem dijelu razdoblja nakon Drugog svjetskog rata radna snaga bila je mobilnija, a vrste kompanija koje su bile glavni pokretači gospodarstva nisu se tako intenzivno grupirale. Takav trend započeo je oko 1980. godine, napominje Reuters.

Tagovi: poslovi budućnosti, San Francisco, Seattle, Boston, San Jose, San Diego
PROČITAJ I OVO
Salesforce želi preuzeti Slack
AKVIZICIJE
Salesforce želi preuzeti Slack
NEW YORK - Slackova tržišna vrijednost premašila je 23 milijarde dolara, a on je konkurencija Microsoftovom Teamsu, Facebookovom Workplaceu, Googleovom Currentsu, Ciscovom WebExu, Zoomu i SAP-u.
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
CROWDFUNDING
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
NEW YORK - Ekipa iz tvrtke Living.AI na Kicstarteru je uspješno "crowdfundala" malog robota kućnog ljubimca pod nazivom EMO koji djeluje poput igračke, no predstavlja puno više od toga.
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
AMBICIJE
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
NEW YORK - Japanski tehnološki konglomerat i investicijski holding SoftBank trenutačni je vlasnik možda i najpoznatijeg proizvođača autonomnih "inteligentnih" robota na svijetu, Boston Dynamicsa.
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
INFLUENCERI
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
ZAGREB - Kako bi potaknuo prodaju iPhone 12 mini telefona za koji kaže da je najmanji 5G telefon na svijetu, Apple se okrenuo TikTok influencerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE