GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovanje brzinom svjetlosti

Poslovanje brzinom svjetlosti
OPTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Borba protiv pandemije koronavirusa, svjedočili smo u posljednjih 15 mjeseci, nije samo ona medicinska, nego i civilizacijska, na svim razinama.

Mnoštvo je primjera kako su društvo i poslovna zajednica izvojevali pobjede pronašavši nove funkcionalne i operativne modele - restorani su bili zatvoreni, no pronašli su alternativu u dostavi hrane, OPG-ovi su također pronašli načine kako dostaviti svježe povrće i voće do svojih kupaca, brojne su kompanije organizirale rad od kuće za svoje zaposlenike (Hrvatski Telekom ima izvrstan primjer fleksibilnog modela SmartWork), škole i fakulteti su omogućili odvijanje nastave na daljinu, mnoge su institucije započele izdavati službenu dokumentaciju online putem… Našu fizičku svakodnevnicu dopunila je ona digitalna.

Povezanost je osobito važna u poslovanju i održavanju poslovnog kontinuiteta, a u vrijeme kad velik dio ljudi radi od kuće - kad šalju prezentacije teške po nekoliko desetaka megabajta, kad prisustvuju videokonferencijama putem raznih platformi, kada je potrebno u vrlo kratkom roku preuzeti velike datoteke – kvalitetna i pouzdana infrastruktura je imperativ. Isto vrijedi i za online školovanje. Nažalost, zbog pandemije, velik dio školaraca prisiljen je nazočiti nastavi od kuće i stabilne telekomunikacijske veze od presudne su važnosti.

Kada govorimo o takvoj infrastrukturi, govorimo o optičkoj mreži koja omogućava znatno veće brzine (u downloadu i uploadu) od standardnih. Tako, na primjer, uz brzinu od 500 Mbit/s koju omogućava optika, datoteku od 1 GB moguće je preuzeti za otprilike 15 sekundi. Optika omogućava i prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti, i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje, što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost. Jednako tako, optimizacija troškova je neizostavan čimbenik u svakom poslu pa je stoga važno istaknuti i kako je prosječna potrošnja struje kod korisnika spojenih na optiku 70 posto manja nego kod onih spojenih na bakar, što rezultira i značajnim uštedama za korisnike.

Glavne prednosti optike u poslovnom okruženju su sljedeće:

Brzina
Visoke brzine štede dragocjeno vrijeme tijekom radnog dana i presudne su za korištenje cloud usluga, prijenosa velikih datoteka (na primjer, videozapisa) ili videokonferencija. Većina tvrtki svoju internetsku vezu dijeli između stolnih računala, prijenosnih računala, telefonskih sustava i drugih uređaja, ali zaposlenici također povezuju svoje smartfone, tablete i druge uređaje s internetom. Tvrtke se moraju pobrinuti da imaju dovoljno propusnosti za podršku svim tim uređajima, a optička veza pruža ovu podršku.

Pouzdanost
Optički kabel je čvršći od bakrenih ili koaksijalnih kabela koji nose DSL ili kabelski internet. To znači da je manja vjerojatnost oštećenja. Internetske veze s optičkim vlaknima izgrađene su da traju.

Sigurne mreže
Pasivne mreže dijele se s drugim pretplatnicima, a namjenske optičke veze ne dijele se s drugim korisnicima, pružajući dodatnu razinu sigurnosti.

Poboljšano cloud iskustvo
Usluge u oblaku omogućuju tvrtkama da pohranjuju, upravljaju i obrađuju svoje podatke s pomoću mreže udaljenih poslužitelja, što zauzvrat pruža učinkovitije i isplativije rješenje za upravljanje radnim opterećenjem. Usluge u oblaku trebaju brzinu i širinu pojasa za optimalne performanse, čineći optički internet vrhunskim kanalom za izvlačenje maksimuma iz clouda.

Oblikovanje za budućnost
Optički internet je lako prilagodljiv u usporedbi s drugim vrstama internetskih veza. Davatelji internetskih usluga u vrlo kratkom roku mogu nadograditi brzinu svjetlovodne mreže, što olakšava zadovoljavanje potreba tvrtke u svakoj fazi rasta. Dodatna širina pojasa i brzina vlakana pomažu u napajanju perifernih uređaja koje će poduzeće dodavati u svoje poslovanje, u tempu rasta.

Trošak
Kao i bilo koja druga tehnologija, prosječni troškovi optičkih vlakana s vremenom se smanjuju kako tehnologija sazrijeva. Budući da je pouzdanija od ostalih vrsta mreža, optika ima manje troškova održavanja i manje mrežnog hardvera. Drugim riječima, internetska usluga s optičkim vlaknima može dugoročno uštedjeti troškove.

Udaljenost
Bakreni i koaksijalni signali propadaju kako se povećava udaljenost između podrijetla i posla. Ali optička mreža nema ovaj problem. Optički signal prenosi se svjetlošću, što rezultira minimalnim gubitkom signala bez obzira na udaljenost.

Smetnje
Optička veza je najbolji izbor za tvrtke koje su blizu ili stvaraju visokofrekventne zvukove - ili one s teškim električnim strojevima. Ta poduzeća mogu doživjeti elektromagnetske smetnje koje će pogoršati bakreni ili koaksijalni signal. Ova vrsta smetnji ne utječe na optičke veze.

Latencija
Latencija se odnosi na kašnjenje u vremenu prijenosa između dvije točke. Za optičku mrežu internetski signal prenosi se svjetlošću, pa signali putuju brže - doslovno brzinom svjetlosti - što rezultira mnogo manjim kašnjenjem nego kod ostalih internetskih signala.

Hrvatski Telekom već godinama svojim kontinuiranim ulaganjima podupire hrvatsku digitalnu transformaciju, a u to smo se posebice uvjerili u proteklom razdoblju kad smo svjedočili koliko su važne investicije u infrastrukturu, mreže i kvalitetu usluga. U 2020. godini ta je kompanija investirala više od 1,7 milijardi kuna, a to je rezultiralo, između ostalog, rekordnom pokrivenosti optikom. Slikovito rečeno, ukupna duljina optičke infrastrukture koju implementirao Hrvatski Telekom dovoljna je kako bi se pokrila udaljenost od Zemlje do Mjeseca.

Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, Hrvatski Telekom ostaje predan ulaganjima u širenje dostupnosti optičke mreže koja predstavlja ključnu polugu za jačanje i razvoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Tagovi: optika, optički internet, internet, brzi internet, optički kabel, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
RAST
Gaming industrija u Srbiji lani ostvarila 175 milijuna eura prihoda
BEOGRAD - Srbijanska gaming industrija lani je zaradila više od 175 milijuna eura, što je 17 posto više nego 2022. godine, pokazuje istraživanje Udruženja industrije videoigara Srbije (SGA), čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE