GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Popović otkrio šta Kinezi grade u Beogradu i Smederevu

Popović otkrio šta Kinezi grade u Beogradu i Smederevu
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2018 / 11:34
Autor: SEEbiz / B92
SARAJEVO - Sa kineskim partnerima gradimo zajedničku budućnost i viziju Balkana i Evrope, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ta vizija je zasnovana na inovacijama, fabrikama i tehnologijama budućnosti, "pametnim" radnim mestima i dodatnoj vrednosti koju stvaraju naši talentovani inženjeri, rekao je Popović otvarajući Treću konferenciju izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope o inovacijama, koja se održava u Sarajevu.

Popović je istakao da Srbija i čitav region mogu da budu snažan oslonac i partner Narodnoj Republici Kini u okviru formata 16 plus 1 i inicijative "Pojas i put".

Popović je ukazao da će u Srbiji biti izgrađen jedan od najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope, Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, gde će na teritoriji od 320 hektara biti smeštena najmodernija industrija, laboratorije, razvojni i naučni centri, fakulteti, ali i stanovi za mlade inženjere.

Ministar je naveo i da će, pored industrijskog parka u Beogradu, biti izgrađen i srpsko-kineski industrijski park u Smederevu, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

"Srbija i njeni partneri u regionu, imaju potencijal da postanu centar jedinstvenog prostora inovacionog rasta u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovde će se obrazovati i razvijati talenti od kojih očekujemo da iskoriste tehnologije novog doba, virtuelnu realnost, veštačku inteligenciju, blokčejn, proširenu realnost, i da na njima izgrade bolke društvo od ovoga koje im ostavljamo kao nasledstvo", istakao je Popović.

Na marginama konferencije u Sarajevu, ministar Popović se sastao sa zamenikom ministra za nauku i tehnologiju Kine, Džangom Đenguom, kome je izrazio najsnažniju podršku jačanju saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Na sastanku je potvrđena spremnost Srbije i Kine da zajednički rade na izgradnji i jačanju inovacionog ekosistema u Srbiji i regionu Balkana, sa posebnim akcentom na razvoj industrijskih i visokotehnoloških parkova, inkubatora i akceleratora.

Istaknuta je i potreba o zajedničkoj brizi za razvoj talenata koji će, prema rečima dvojice sagovornika, biti lideri inovacionog razvoja u budućnosti.

Popović i kineski zamenik ministra Džang kopredsedavaju srpsko-kineskom Radnom grupom za podizanje kapaciteta u oblasti inovacija.

Na konferenciji u Sarajevu je, aklamacijom, usvojena Zajednička deklaracija o saradnji u oblasti inovacija i tehnologija izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Popović je u okviru konferencije učestvovao i na panelu pod nazivom "Mogućnosti saradnje u oblasti inovacija u formatu 16%2B1", gde je sa ministrima i predstavnicima vlada i država iz regiona diskutovao o zajedničkoj inovacionoj politici i jačanju saradnje u regionu u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

Tagovi: Nenad Popović, srpsko-kineski tehnološki park, Jedan pojas, jedan put, Kina plus 16, kineske investicije
PROČITAJ I OVO
WhatsApp uvodi novu važnu značajku
OPCIJE
WhatsApp uvodi novu važnu značajku
NEW YORK - Stiže dobra vijest za korisnike WhatsAppa koji vole slati škakljive fotografije i videozapise. Naime, u aplikaciju je uvedena dugo najavljivana značajka koja omogućuje slanje sadržaja koji, nakon što se jednom pogleda, u potpunosti nestaje.
Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
ALATI
Pentagon koristi umjetnu inteligenciju za predviđanje budućnosti
WASHINGTON - Američka vojska razvija program pod nazivom GIDE (Global Information Dominance Experiments) u kojem se koristi umjetnom inteligencijom koja je utrenirana da iz velikih količina podataka pronalazi uzorke koji ukazuju na moguće napade na osjetljive lokacije.
Kinezi žele suzbiti gejming
GEJIMING
Kinezi žele suzbiti gejming
PEKING - Dionice Tencenta i NetEasea potonule su nakon što jsu kineski državni mediji online gejming nazvali opijumom.
Googleovi servisi više neće raditi na starom Androidu
SERVISI
Googleovi servisi više neće raditi na starom Androidu
SAN FRANCISCO - Ako kojim slučajem posjedujete telefon s Androidom starijim od inačice 2.3.7, uskoro ćete (ako već niste) od Googlea dobiti email obavijest da se morate ažurirati na verziju Androida 3.0 ili noviju, jer vam u protivnom neće biti omogućeno spajanje u mnoge njegove servise, uključujući Gmail, YouTube, Play Store i Google Drive.
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
ROBOTI
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
NEW YORK - Znanstvenici Sveučilišta Oregon State (OSU) održali su nesvakidašnje testiranje svoje dvonožne robotice pod nazivom Cassie, natjeravši je da otrči 5 km s jednim punjenjem baterija na cesti unutar kampusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE