GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge

Polovina potrošača u Srbiji troši više od 3.000 dinara mesečno na digitalne usluge
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 12:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – U poslednjem istraživanju digitalnih navika, gotovo polovina ispitanika iz Srbije kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na aplikacije ili virtuelne platforme, a svaki drugi ispitanik koristi onlajn usluge nekoliko puta dnevno.

Četiri od 10 ispitanika smatra da je njihova dnevna rutina postala digitalnija nakon pandemije, dok je za gotovo trećinu njih uglavnom digitalna (28 odsto).

Prema istraživanju „Nove digitalne navike“, koje je sprovela Visa jedna četvrtina ispitanika kaže da je za njih zabava postala najdigitalnija zbog velike količine vremena provedenog na različitim platformama za streaming.

Skoro polovina učesnika ankete istakla je brzinu kao najvažniji faktor pri odlučivanju za korišćenje virtuelnih servisa, zatim jednostavnost sa 29 odsto, dostupnost sa 20 odsto i na kraju bezbednost sa pet odsto.

Rezltati govore da su potrošači danas spremni da daju prednost ličnom blagostanju i slobodnom vremenu umesto da sve rade ‘pešice’, jer na pitanje koji deo njihovog života bi se značajno poboljšao uz veću upotrebu aplikacija i onlajn platformi, četiri od 10 ispitanika opredelilo se za usluge javne administracije.

Što se tiče budućnosti, više od trećine ispitanika smatra da će se njihove digitalne navike povećati u oblasti finansija, slede kupovina 31 odsto, i posao sa 23 odsto, a veću digitalizaciju u sferi prevoza i zdravlja očekuje tek jedan od 10 ispitanika.

Kada je reč o velikim platformama, svaki drugi ispitanik najčešće koristi elektronsko bankarstvo i digitalna plaćanja, na drugom mestu su aplikacije za naručivanje i dostavu hrane, zatim platforme za striming, dok samo osam odsto koristi aplikacije za taksi prevoz.

Tagovi: digitalne usluge, digitalni sektor u Srbiji, streaming
PROČITAJ I OVO
Italija blokirala ChatGPT
POTEZI
Italija blokirala ChatGPT
RIM - Talijanska državna agencija za privatnost i zaštitu podataka blokirala je upotrebu jezičnog modela ChatGPT, aplikacije utemeljene na umjetnoj inteligenciji (AI), jer "ne poštuje podatke korisnika" i ne može verificirati dob korisnika, javlja AFP.
Potonula dobit Huaweija u 2022.
TEŽAK PAD
Potonula dobit Huaweija u 2022.
ZAGREB - Huawei je u 2022. imao snažan padu dobiti i stagnaciju prihoda pod pritiskom otežane opskrbe čipovima zbog američkih ograničenja i pojačanih ulaganja u istraživanje i razvoj.
Span preuzeo GT Tarkvaru, vodećeg estonskog Microsoft partnera
AKVIZICIJE
Span preuzeo GT Tarkvaru, vodećeg estonskog Microsoft partnera
ZAGREB - Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11.4 milijuna eura pri čemu je dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima društva GT Tarkvara u 2023. i 2024. godini podložan usklađenju.
UNESCO poziva na stroža etička pravila za umjetnu inteligenciju
APEL
UNESCO poziva na stroža etička pravila za umjetnu inteligenciju
NEW YORK - UNESCO je pozvao vlade da provedu strože etičke smjernice za umjetnu inteligenciju (AI), reagirajući na apel više od tisuću stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sustave umjetne inteligencije.
Otvoren Samsung premium servisni centar u Arena Parku u Zagrebu
ŠIRENJE
Otvoren Samsung premium servisni centar u Arena Parku u Zagrebu
ZAGREB - Tvrtke Samsung Electronics i Smart Smart d.o.o. otvorile su novi premium servisni centar unutar Arena Parka, na adresi Jaruščica 4 u Zagrebu, neposredno pokraj Arena Centra. Korisnicima su svaki dan od 9 do 21 sat omogućene brojne usluge i pogodnosti – od brzog servisa unutar sat vremena pa sve do savjetovanja i kupnje dodatne opreme za uređaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE