GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrenuta peticija za smanjenje poreza freelancerima

Pokrenuta peticija za smanjenje poreza freelancerima
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 18:28
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Tim "Kreni - Promeni" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenulo je peticiju pod nazivom "Ne uništavajte freelancere" upućenu ministru finansija Siniši Malom. U peticiji, koju je za prva tri dana potpisalo 8.304 građana, zahteva se smanjenje poreza za freelancere koji novac zarađuju u inostranstvu.

Navodi se da IT oblast i ostale vrste usluga koje se pružaju korišćenjem kompjutera beleže rast čak i tokom pandemije i predstavljaju najveći potencijal Srbije.

Dodaje se da, dok mnoge države ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije, kako bi doprinele inovacijama, u Srbiji se dešava suprotno.

“U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT i drugih poslova freelancera, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje stranim kompanijama. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova”, piše u peticiji.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti navodi koje će dalje korake preduzeti u zavisnosti od broja skupljenih potpisa:

Ukoliko se sakupi 10.000 online potpisa, pravno-ekonomski tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti će uraditi uporednu analizu oporezivanja frilensera. Ukoliko se dostigne cilj od 15.000 potpisa krećemo u medijsku kampanju zajedno sa vama. Ukoliko sakupimo 20.000, formiraćemo pregovarački tim zajedno sa vama.

Poreska uprava pozvala je u utorak jutjubere i sve one koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami prijave porez, jer su već identifikovani.

Ova stavka nije novost, jer je Zakonom o porezu na dohodak građana definisano da je svaki građanin dužan je da prijavi sve prihode koje ostvaruje, u zemlji i inostranstvu, samo što se mogi freelanceri do sada nisu toga držali.

Zakon prepoznaje dve velike grupe prihoda koje je moguće ostvariti u inostranstvu. Jedna je od autorskih dela, dok druga spada u kategoriju “ostalih prihoda”.

U zavisnosti šta radite – zavisiće i stopa po kojoj ćete plaćati porez državi Srbiji. Tako, najčešće, ovaj porez iznosi oko 46 centi na jedan evro prihoda, ali u nekim slučajevima može da dostigne čak 80 odsto.

Tagovi: freelanceri, frilenseri, Siniša Mali, Ne nuištavajte freelancere, IT sektor, srpski IT sektor
PROČITAJ I OVO
AMD preuzima Xilinx za 35 milijardi dolara
MEGA POSAO
AMD preuzima Xilinx za 35 milijardi dolara
NEW YORK - AMD-ova šefica Lisa Su objavila je da se AMD nalazi u kupnji proizvođača FPGA Xilinxa za 35 milijardi dolara u dionicama.
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
POTEZI
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
SAN FRANCISCO - Amazon je u utorak objavio da je zaposlio 100.000 ljudi uoči blagdana, što je potvrdilo dobro poslovanje tog diva e-trgovine.
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
KADROVI
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
VODNJAN – Na mjesto potpredsjednika za prihode stigao je Gregor Potočar, dok je na poziciju potpredsjednika za transformaciju i ljudske resurse postavljen Aleksandar Raić.
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
SVE PRISUTNIJI
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
ZAGREB – Huawei je globalni predvodnik u razvoju 5G tehnologije kao i razvoju 5G rješenja koja će ubrzati digitalnu transformaciju diljem industrija te otvoriti potpuno nove mogućnosti stvaranja dodatne vrijednosti, a kompanija je po prvi puta u Hrvatskoj prezentirala svoja 5G rješenja.
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
U VRHU
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
ZAGREB - Hrvatska IT tvrtka Q, nakon proglašenja jednom od najbrže rastućih kompanija u Europi, primila je još jedno prestižno priznanje. Prema ocjeni Clutcha, vodeće svjetske istraživačke agencije za rangiranje IT tvrtki, Q je jedna od 20 najboljih svjetskih web development tvrtki u svijetu, među deset najboljih u Europi, te najbolja B2B kompanija u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE