GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.

Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 09:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva počeo je proces izrade Strategije digitalne Hrvatske do 2030. u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte, a predviđeni rok za donošenje te strategije je prosinac 2022. godine.

Proces izrade te strategije počeo je sredinom svibnja potpisivanjem ugovora sa tvrtkom Deloitte savjetodavne usluge i prvim sastankom stručne radne skupine za izradu nacrta prijedloga strategije.

"Vrijednost ugovora s tvrtkom Deloitte savjetodavne usluge je nešto malo više od 610,8 tisuća kuna s PDV-om, a ugovor se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)", kažu za Hinu iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Strategija digitalne Hrvatske do 2030. propisat će viziju digitalizacije društva i gospodarstva RH, pripadajuće ciljeve, prioritete, ključne pokazatelje učinka i ciljane vrijednosti pokazatelja do 2030..

S obzirom da se digitalizacija dotiče svih resora, odnosno upravnih područja, potrebna je, kako poručuju iz tog državnog ureda, snažna koordinacija, jasna vizija i plan da bi se osiguralo da se aktivnosti svih javnih tijela i institucija, odvijaju u istom smjeru.

S te strane, u izradu Strategije, osim državnog ureda i Deloittea uključen je širok krug dionika, od predstavnika drugih tijela javne vlasti i akademske zajednice do privatnog sektora.

"Nacrt prijedloga strategije obuhvatit će nacionalne i EU strateške ciljeve i prioritete, koji će, s ciljem uspostave sustavnog pristupa digitalizaciji biti osnova za definiranje mjera u područjima - digitalna tranzicija gospodarstva, digitalizacija javne uprave i pravosuđa, razvoj širokopojasnih komunikacijskih mreža te razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta", otkrivaju iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Za izradu Strategije digitalne Hrvatske do 2030. uključeno više od 30 državnih tijela

Napominjući da je za izradu strategije uključeno više od 30 državnih tijela, iz tog ureda dodaju da je Deloitte kao partner u tom procesu zadužen za pripremne aktivnosti, analizu stanja i definiranje financijskog okvira te izradu nacrta prijedloga i sažetka Strategije digitalne Hrvatske.

Ta će strategija biti u skladu i s krovnim dokumentom hrvatske Vlade Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030., kojim se dugoročno usmjerava razvoj društva i gospodarstva u svim važnim pitanjima za Hrvatsku, koja time i prvi put od stjecanja neovisnosti, dobiva okvir za razvoj u narednom desetljeću.

Povodom početka izrade digitalne strategije i prvog sastanka stručne radne skupine, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić poručio je da se proces digitalne transformacije događa u svim područjima života, pri čemu je ključno da se iz vida ne izgubi njezin cilj, a to je bolji život svih građana, konkurentnije gospodarstvo i svima jednostavno dostupna državna uprava.

"Na nama je da usmjeravamo procese i upravljamo njima kako bi se Hrvatska razvijala, a ova strategija treba dati odgovore na pitanja kako da to postignemo u području digitalizacije", ocijenio je Gršić.

Predstavnik tvrtke Deloitte Gordan Kožulj najavio je da će se izrada te strategije temeljiti na aktivnom dijalogu svih ključnih dionika javnog i privatnog sektora kroz rad njihovih predstavnika u stručnoj radnoj skupini, te da će Deloitte pružiti podršku kroz uspostavu metodologije rada i vođenje projekta, strukturiranje razvojnih potreba i potencijala nacionalne digitalizacije, moderiranja diskusije te usklađivanja vizije i pri oblikovanju ciljeva i strateških projekata.

Tagovi: Strategija digitalne Hrvatske, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Gordan Kožulj, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Dionice TSMC-a na rekordnoj razini
SKOK
Dionice TSMC-a na rekordnoj razini
NEW YORK - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. porastao je na povijesni rekord, prateći globalni rast dionica iz sektora čipova potaknut optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom.
EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe
KAZNA
EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe
BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je kaznila Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
POTEZI
Facebook uklanja odjeljak s vijestima u Australiji i SAD-u
SAN FRANCISCO - Tvrtka Meta odlučila je ukloniti odjeljak za novinske članke s Facebooka, za korisnike u Sjedinjenim Državama i Australiji, javlja CNBC.
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
ZELENO SVJETLO
Indija odobrila ulaganja u tri tvornice čipova vrijedna više od 15 milijardi dolara
NEW DELHI - Indija je odobrila izgradnju tri tvornice poluvodiča s ulaganjima od više od 15 milijardi dolara jer zemlja želi postati glavno središte čipova.
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
STRELOVIT RAST
Nvidia postala najtrgovanija dionica na Wall Streetu
NEW YORK - Nvidia je ime koje najčešće čujemo posljednjih mjeseci u kontekstu dobitnika na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE