GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaća direktora Applea smanjena za više od 40 posto

Plaća direktora Applea smanjena za više od 40 posto
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2023 / 16:23
Autor: SEEbiz
LONDON - Apple će smanjiti godišnju plaću izvršnog direktora Tima Cooka za više od 40 posto, navodi se u podnesku kompanije koji je objavila američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC).

Tehnološki div kaže da je Cook tražio rezove nakon kritika dioničara, izvijestio je danas BBC.

Kompanijski odbor za naknade dodijelio je Cooku ukupnu "ciljanu naknadu" od 49 milijuna dolara za 2023.

Međutim, prošle godine njegova je ukupna zarada bila 99,4 milijuna dolara, uključujući plaću od 3 milijuna dolara, oko 83 milijuna dolara u dionicama i 13,4 milijuna dolara u drugim nagradama.

Ta je brojka uključivala 630.600 dolara troškova osobnog osiguranja i 712.500 dolara za korištenje privatnog zrakoplova, što je izazvalo kritike Institucionalne dioničarske službe (ISS).

Najveća razlika u odnosu na Cookov paket plaća jest kako će mu se dodijeliti dionice u tvrtki.

Tvrtka mu je 2022. dodijelila dionice u iznosu od 75 milijuna dolara, od čega se polovica temelji na tome kako je Apple bio na burzi.

Za ovu godinu, njegov cilj za dodjelu dionica smanjen je na 40 milijuna dolara, pri čemu tri četvrtine tog iznosa ovisi o rezultatima dionica.

Prošle je godine vodeća savjetodavna skupina za ulagače pozvala dioničare Applea da glasaju protiv Cookovog paketa plaća.

U pismu ulagačima, Institucionalna služba za dioničare rekla je da postoji "značajna zabrinutost" oko "dizajna i veličine" paketa.

ISH je rekao da je Cookova plaća 1447 puta veća od plaće prosječnog Appleovog zaposlenika.

Tim Cook imenovan je izvršnim direktorom Applea u kolovozu 2011., samo nekoliko tjedana prije smrti suosnivača Stevea Jobsa.

Prošle su godine dionice proizvođača iPhonea oštro pale zbog problema u opskrbnom lancu i globalnog usporavanja gospodarstva.

Tagovi: Tim Cook, Apple, Steve Jobs
PROČITAJ I OVO
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE