GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ozbiljne optužbe na račun Instagrama: Jesu li doista neovlašteno radili ovo?

Ozbiljne optužbe na račun Instagrama: Jesu li doista neovlašteno radili ovo?
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz / tportal
SAN FRANCISCO - Instagram, koji je pod vlasništvom Facebooka, suočava se sa optužbama zbog ilegalnog sakupljanja biometrijskih podataka svojih korisnika.

Prema izvješću Bloomberga, Instagram i njihov vlasnik Facebook, opet idu na sud i to zbog ilegalnog sakupljanja korisničkih biometrijskih podataka. Tužba je podignuta u Kaliforniji te optužuje tvorce aplikacije za sakupljanje, pohranjivanje i zaradu na biometrijskim podacima preko sto milijuna korisnika bez njihovog odobrenja.

Facebook je, podsjetimo, korisnike počeo upozoravati o sakupljanju biometrijskih podataka, no tek od početka 2020. Problem je, doduše, što je to radio puno prije toga. Tužba citira zakon o privatnosti iz Illinoisa. Ako prođe, kompanija bi mogla platiti oko tisuću dolara po prekršaju, a uzmemo li u obzir da se radi o oko sto milijuna prekršaja, iznos bi mogao biti prilično velik.

Facebook je naširoko poznat kao kompanija koja nonšalantno dataminea svoje korisnike. Kompanija je čak bila spremna platiti 650 milijuna dolara kao nagodbu oko tužbe koja ju je prozvala zbog sakupljanja biometrije korisnika aplikacije Facebook.

Nova tužba dolazi u jeku sve veće zabrinutosti za privatne podatke korisnika, blokadu ByteDancea u SAD-u gdje je predsjednik Trump zabranio WeChat i ByteDance (odnosno TIkToK) zbog navodne opasnosti za državnu sigurnost, naglašava Popular Mechanics.

Tagovi: Instagram, biometrijski podaci, Facebook
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE