GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana Digitalna Hrvatska

Osnovana Digitalna Hrvatska
UDRUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2017 / 10:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Digitalna Hrvatska, udruga osnovana radi promicanja novih tehnologija i poslovnih modela nastalih njihovom uporabom, počela je s radom. Izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura okupio je kao osnivače tvrtke čije se poslovanje temelji na digitalnoj tehnologiji – tehnološku platformu Uber, telekom operatora Tele2, proizvođača robotiziranih strojeva posebne namjene DOK-ING te pružatelja usluga outsourcinga poslovnih procesa i tehnoloških rješenja Mplus Grupu. 

Ključni smjerovi djelovanja Digitalne Hrvatske su promicanje novih tehnologija i poslovnih modela koji nastaju njihovom uporabom, poticanje razvoja infrastrukture – primarno infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture, promicanje tržišnog natjecanja kao ključnog faktora razvoja, poticanje poboljšanja investicijske i općenito poduzetničke klime te poticanje prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti. 

“Okupili smo se jer, unatoč evidentnom napretku našeg gospodarstva proteklih godina, Hrvatska i dalje zaostaje za europskim zemljama koje smatra referentnim točkama. Prema Europskoj komisiji imamo najlošiju razvijenost i kvalitetu fiksne telekomunikacijske infrastrukture u cijeloj EU, zbog čega je nužno snažno poticati konkurentnost koja jedina dovodi do novih investicija te bolje i jeftinije usluge. Bavit ćemo se i temom e-mobilnosti - nema električnih vozila na cestama između ostalog i zbog malog broja punionica, a punionice se ne postavljaju jer zbog malog broja e-vozila nisu isplative. DOK-ING ima znanje i volju pomoći u razvoju punionica, a Uber želi napraviti ozbiljan iskorak i uvesti električna vozila u svoju flotu. Oni će zajedno kao članovi Digitalne Hrvatske osmisliti ekosustav koji će pomoći uvođenju e-mobilnosti na velika vrata u Hrvatsku”, kaže Đuro Lubura o razlozima za osnivanje Digitalne Hrvatske.

Osim izvršnog direktora, Digitalna Hrvatska ima i Upravni odbor u kojeg su izabrani predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu Davor Tremac, predsjednik Uprave DOK-ING-a Vjekoslav Majetić, te CEO Mplus Grupe Ivan Posavec. Tajnik Digitalne Hrvatske je Robin-Ivan Capar.  

Osnivačima su se pridružile i druge tvrtke koje prepoznaju važnost i nužnost digitalne preobrazbe i spremne su sudjelovati u promjenama poput startupa za proizvodnju edukacijskih robota STEMI, jednog od najboljih svjetski startupa na području zdravstva koji proizvodi pametni nakit Bellabeat ili hrvatskog proizvođača pametnih telefona Noa i vlasnika H18 Megastore dućana diljem Hrvatske, tvrtke Hangar 18. Među njima je i najpoznatiji hrvatski coworking centar HUB385 u čijem se prostoru Digitalna Hrvatska smjestila.

Digitalna Hrvatska zamišljena je kao platforma kroz koju će se artikulirati zahtjevi za hvatanjem koraka s digitalnom i tehnološkom transformacijom koja karakterizira današnji svijet, platforma kroz koju će se znanje i iskustvo realnog sektora dobronamjerno ponuditi nositeljima javne vlasti kako bi što brže i lakše spoznali stvarne potrebe gospodarstva i mogli donositi odluke koje će olakšati implementaciju novih tehnologija te razvoj novih usluga koje se temelje na njima.

“Želimo pomoći onima koji koriste pamet i znanje da bi stvorili dodanu vrijednost jer u društvu koje dolazi, a koje zovemo digitalno društvo, sve manje će biti važan kapital, a više znanje i kreativnost. Nove tehnologije i globalna povezanost omogućuju svakome da bude konkurentan. Želimo pomoći da svi imaju jednake šanse, a za to je između ostalog potrebno odgovarajuće obrazovanje i telekomunikacijska infrastruktura bez koje ne možete razvijati niti biznis niti znanost.“, rekao je Đuro Lubura.

Tagovi: Digitalna Hrvatska, Đuro Lubura, Tele2 Hrvatska, DOK-ING, Vjekoslav Majetić, Viktor Pavlinić
PROČITAJ I OVO
Procurili podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj
HAKERI
Procurili podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj
ZAGREB - CARNET-ov Nacionalni CERT analizom je utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.
Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
5G
Kazne za britanske tvrtke koje surađuju s Huaweijem u uvođenju 5G mreža
LONDON - Kazne do 100 tisuća funti dnevno protiv britanskih tvrtki koje krše odluku o postupnom napuštanju opreme kineske tvrtke Huawei iz nacionalnih telekomunikacijskih mreža, predviđene su prijedlogom zakona koji u utorak u parlamentu predstavlja vlada Ujedinjenog Kraljevstva.
Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH
STUDIJ
Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH
ZAGREB - Stručnjaci iz CROATIA osiguranja i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osmislili su i pokrenuli specijalistički studij „Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju - INSURTECH“.
Igra Dystopia: Contest of Heroes predstavljena ekskluzivno u AppGallery trgovini
IGRE
Igra Dystopia: Contest of Heroes predstavljena ekskluzivno u AppGallery trgovini
ZAGREB – Huawei je objavio kako je sve popularniji neovisni studio za razvoj igara Beetroot Lab predstavio svoju novu postapokaliptičnu igru u cyberpunk stilu, Dystopia: Contest of Heroes, ekskluzivno u AppGallery trgovini.
Nizozemska: Javne pepeljare pretvaraju se u punjače električnih bicikala
INOVACIJE
Nizozemska: Javne pepeljare pretvaraju se u punjače električnih bicikala
ZAGREB - Od početka listopada u Nizozemskoj je na svim željezničkim kolodvorima i postajama zabranjeno pušenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE