GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Online kupuje 44 posto hrvatskih građana

Online kupuje 44 posto hrvatskih građana
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 10:21
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Istraživanje agencije MediaNet o navikama hrvatskih građana u online kupovini pokazalo je da 44 posto njih koristi online naručivanje ili kupovinu putem web shopa, pri čemu je više koriste oni s višim stupnjem formalnog obrazovanja i žene, objavili su u četvrtak iz te agencije.

Prema istraživanju, 44 posto od ukupnog broja ispitanika koristi online naručivanje ili kupovinu putem web shopa u Hrvatskoj.

Takvoj kupovini skloniji su ispitanici s višim stupnjem formalnog obrazovanja, pa tako oni sa završenim fakultetom (VSS i više) u značajno većem broju kupuju online (63 posto) u odnosu na one sa srednjom školom (36 posto).

Udio ispitanika koji tvrde da kupuju/naručuju online putem web shopova značajno je viši u mlađim dobnim skupinama - od 18 do 30 te od 31 do 40 godina ih je 51 posto dok ih je u skupini od 61 i više godina tek 26 posto.

Kad je u pitanju radni status, istraživanje je pokazalo da je među učenicima i studentima te zaposlenima otprilike isti postotak onih koji kupuju i onih koje ne kupuju online.

Kod domaćica, nezaposlenih i osobito umirovljenika udio onih koji ne kupuju online je znatno veći - 75 posto ispitanih umirovljenika ne kupuje online.

Rezultati istraživanja su pokazali i da žene više kupuju/naručuju putem web shopova (61 posto) nego što to čine muškaraci (52 posto).

Prema kategorijama proizvoda i usluga najviše se naručuje odjeća i obuća (39 posto), namještaj i oprema za dom (26 posto) te multimedija (21posto).

U kupovini odjeće prednjače žene (47 posto), dok multimedijalne sadržaje i proizvode poput televizora, hi-fi opreme, telefona ili IT opreme značajno češće naručuju muškarci (31 posto).

Promatraju li se trgovine ili servisi putem čijih stranica ili aplikacija se najčešće naručuju online prema kategorijama proizvoda, onda u kategoriji hrane i kućanskih potrepština prednjači Konzum, u kojem kupuje 60 posto ispitanika.

U kategoriji odjeće i obuće top tri branda putem čijih stranica se naručuje su H&M (17 posto), Shooster (17 posto) i Zara (15 posto), u kategoriji namještaja i opreme za dom IKEA (50 posto), Emmezeta (28 posto) i Lesnina (28 posto).

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika opće odrasle populacije Hrvatskoj u dobi od 18 do 74 godine.

Radi se o uzorku stratificiranom prema veličini županija i naselja unutar županija i reprezentativnom prema dobnim skupinama i spolu. Takav uzorak, kako pojašnjavaju, omogućava da se rezultati istraživanja mogu generalizirati na kompletnu odraslu populaciju Hrvatske u dobi od 18 do 74 godine, a standardna pogreška uzorka je plus/minus tri posto.

Tagovi: online trgovina, e-trgovina, H&M, Shooster, Zara, trgovina, internet, koronakriza, Amazon, eBay
PROČITAJ I OVO
Renesas Electronics u svibnju obnavlja proizvodnju čipova
ČIPOVI
Renesas Electronics u svibnju obnavlja proizvodnju čipova
TOKYO - Japanski Renesas Electronics, svjetski lider u proizvodnji poluvodiča, namjerava obnoviti proizvodnju u svibnju u svom glavnom pogonu oštećenom u velikom požaru, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare čelnik tvrtke Hidetoshi Shibata.
Preminuo Charles Geschke, suosnivač Adobea
IN MEMORIAM
Preminuo Charles Geschke, suosnivač Adobea
NEW YORK - Suosnivač Adobea i čovjek koji je uveliko pomogao u razvoju PDF-a, Charles Geschke, umro je u 81. godini, objavio je Adobe.
NASA odabrala SpaceX za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec
ODLUKE
NASA odabrala SpaceX za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec
SAN FRANCISCO - Američka svemirska agencija NASA povjerila je razvoj modula za ponovno slijetanje čovjeka na Mjesec američkoj privatnoj tvrtki SpaceX.
Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom
NEOPROSTIVA GREŠKA
Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom
PEKING - Jack Ma tijekom razgovora s regulatorima dobio jasnu poruku da mu neće biti dopušteno prodati svoj udio bilo kojem entitetu ili pojedincu koji mu je blizak, već će umjesto toga morati potpuno izaći iz vlasništva.
CVC Capital Partners odgodio ponudu o preuzimanju Toshibe
ODGODA
CVC Capital Partners odgodio ponudu o preuzimanju Toshibe
NEW YORK - CVC Capital Partners odgodit će podnošenje službenog prijedloga za kupnju Toshibe Corp, nakon što je japanska industrijska grupa imenovala novog izvršnog direktora, izvijestio je Nikkei u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE