GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Online kupci će ove godine biti oprezniji, više će koristiti platforme za usporedbu cijena

Online kupci će ove godine biti oprezniji, više će koristiti platforme za usporedbu cijena
E-TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na jučer održanom webinaru Online kupci u 2022. i očekivanja od 2023., Igor Martinović (Jeftinije.hr) i Kristijan Gregorić (Valicon) rasvijetlili su e-commerce trendove koji su dominirali 2022. godinom te se dotakli budućnosti, izazova i trendova koji nas očekuju u 2023.

Predstavljeni su rezultati E-commerce Report 2022 istraživanja koje je provedeno u listopadu 2022., u sklopu regionalnog natjecanja za web trgovine – Web Retailer Award. U istraživanju su se promatrale izvršene online kupnje, a sudjelovalo je 2019 ispitanika.

U prvom dijelu webinara, Kristijan Gregorić je predstavio aktualni profil prosječnog online kupca. Istraživanje E-commerce Report 2022 jasno pokazuje da je trend online kupnji u Hrvatskoj u porastu, što je moguće pripisati rastu učestalosti online kupnji te sve veće ponude proizvoda. Čak 87 % ispitanika redovito kupuje u web trgovinama, a najčešće naručuju odjeću, obuću i modne dodatke.

Hrvati su tijekom 2022. najčešće kupovali u kategorijama odjeća i obuća, elektronika, ljepota i zdravlje te dom i vrt. Ove je godine kategorija mode zauzela prvo mjesto po broju kupnju. U vrijednosnom smislu vodeću poziciju drže kategorije dom i vrt te elektronika. Gregorić je napomenuo kako se u 2022. primijetio trend rasta u kategoriji supermarketa (hrana i piće). Kategorija i dalje ima mali udio, ali je prošle godine ostvarila značajan rast za koji se očekuje da će dugoročno biti i još aktivniji.

Ove je godine prosječan iznos online kupnje iznosio 83€ (628kn). Istraživanje je pokazalo da je najviši iznos bio u segmentu dom i vrt, i to 155€ (1.171 kn), u segmentu elektronike 135€ (1.024 kn) dok je u segmentu mode prosječan iznos po kupnji bio 63€ (485 kn).

Najpopularniji način plaćanja je plaćanje bilo kojom vrstom platnih kartica, kojima plaća 54 % ispitanika dok njih 36 % radije odabire plaćanje pouzećem. Mobitel je dominantan uređaj kojeg potrošači koriste za online kupnju – i to čak njih 56 % dok ga visokih 71 % ispitanika koristi pri informiranju uoči kupovine. Prema Gregorićevim riječima, u 2023. u e-commercu nas očekuje viša frekvencija kupnji, ali i razdoblje racionalizacije potrošnje. Kupovat ćemo jeftinije, češće na sniženjima i tražiti povoljnije ponude za planirane kupnje.

U drugom dijelu webinara, Igor Martinović (Jeftinije.hr) je sažeo svoja zapažanja o ponašanju online kupaca i predviđanja za 2023. godinu. Prema njegovim riječima, potrošači više neće impulzivno donositi odluke već će se posvetiti informiranoj i promišljenoj kupnji – između ostalog, i uz pomoć platformi za usporedbu cijena u web trgovinama.

Martinović je predstavio najaktivniju dobnu skupinu kada je riječ o online kupovini te napomenuo kako su na e-commerce vlak uskočili i starije generacije naših roditelja, djedova i baka što je prije svega nekoliko godina bilo prilično nezamislivo. Jedro e-commercea je generacija X snažne kupovne moći, dok pritisak milenijalaca i Z generacije (internet natives) raste. Opisao ih je kao iznimno zahtjevne korisnike, koji žele neometano korisničko iskustvo, kupuju putem mobitela, nelojalni su i vrlo impulzivni, ali istovremeni i sposobni za racionalno odlučivanje.

U svojoj prezentaciji, Igor se dotakao i činjenice da različiti vanjski faktori bitno utječu na oblikovanje ponašanja online kupaca te prije svega na potražnju. Potkrijepio je to podacima Jeftinije.hr i Heureka grupe koji pokazuju kako su događaji poput početka rata u Ukrajini ili drastičnog poskupljenja goriva utjecali na potražnju online potrošača. Tako su u veljači najtraženiji proizvodi bili powebankovi, vreće za spavanje i generatori dok su u ožujku i travnju (nakon prvog velikog poskupljenja goriva) najtraženiji bili električni bicikli i el. romobili.

Izazove i nove prilike za web trgovce Martinović vidi u implementaciji novih, snažnih trendova poput održivosti, novih načina dostave, veće važnosti lokalnih trgovina, omni-channel prodaje te mobile i social e-commercea. Ipak, kao i njegov sugovornik, smatra da će najvažniji čimbenik u online kupnji u 2023. biti povećanje racionalizacije kupnji.

Tagovi: online trgovina, internetska trgovina, Igor Martinović , e-trgovina
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE