GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje

Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 17:48
Autor: SEEbiz
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.

Niže cijene čipova naglašavaju probleme s kojima se NVIDIA suočava u Kini zbog američkih sankcija na izvoz AI čipova i povećane konkurencije, povećavajući neizvjesnost za budućnost tvrtke na tržištu na kojem je činila 17 posto ukupnog prihoda u fiskalnoj 2024. godini.

NVIDIA, koja dominira tržištem AI čipova, predstavila je tri čipa dizajnirana za Kinu krajem prošle godine nakon što su američke sankcije zabranile izvoz najsofisticiranijih čipova.

Među tim proizvodima, H20 čip se najviše prati jer je to najmoćniji proizvod koji tvrtka prodaje u Kini, a Reutersov izvor je rekao da postoji velika ponuda ovih čipova na tržištu, što ukazuje na slabu potražnju.

Kao rezultat toga, H20 čipovi su se u nekim slučajevima prodavali s popustom većim od 10 posto u usporedbi s Huaweijevim čipovima Ascend 910B, prema istom izvoru.

Prilikom objave rezultata za prvo fiskalno tromjesečje, NVIDIA je objavila da je poslovanje tvrtke u Kini "značajno" niže nego u prošlosti zbog sankcija.

“Prihod našeg podatkovnog centra u Kini znatno je pao u usporedbi s vremenom prije uvođenja novih ograničenja kontrole izvoza u listopadu”, rekli su iz uprave tvrtke i dodali kako “očekuju da će tržište u Kini ostati vrlo konkurentno u budućnosti”.

Prema izvješću kineske tvrtke za istraživanje tržišta CCID Consulting, predviđa se da će kineski globalni udio u industriji umjetne inteligencije premašiti 30 posto 2035. godine.

Na ovom tržištu NVIDIA se suočava s američkim sankcijama koje zabranjuju prodaju čipova H800 i A800, kao i H100 i B100, kao i direktivama kineskih vlasti lokalnim tvrtkama da kupuju kineske čipove.

Unatoč skromnom doprinosu realizacije na kineskom tržištu, NVIDIA je ovaj tjedan ponovno nadmašila kvartalna poslovna očekivanja, dok je dionica kompanije dosegnula najvišu razinu svih vremena od 1.055 dolara.

Tagovi: Nvidia, kina, čipovi
PROČITAJ I OVO
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
STREAMING
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
NEW YORK - Amazon.com ubacio je kukuruz u klipove Netflixovih reklamnih planova.
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
BOLJE PROGNOZE
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
NEW YORK - Američka softverska tvrtka Adobe povećala je očekivanja za poslovne rezultate za 2024. nakon što je sve veći broj korisnika počeo koristiti tvrtkine alate temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI).
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
AI
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
SAN FRANCISCO - Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše danas njemačka agencija dpa.
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE