GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia bolja od očekivanja, prodaja katapultirana 262%

Nvidia bolja od očekivanja, prodaja katapultirana 262%
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 22:42
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nvidia je u srijedu izvijestila o zaradi u prvom fiskalnom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja za prodaju i zaradu, te je dala snažnu prognozu za tekuće tromjesečje.

Nvidia je rekla da dijeli svoje dionice 10 prema 1.

Nvidijini rezultati postali su način za ulagače da procijene snagu procvata AI koji je preplavio tržišta posljednjih mjeseci. Njegovi snažni rezultati u srijedu sugeriraju da je potražnja za AI čipovima koje proizvodi Nvidia i dalje velika.

Dionice su porasle 2% u produženom trgovanju.

Zarada po dionici: 6,12 USD prilagođeno naspram 5,59 USD prilagođeno, prema konsenzusnim procjenama LSEG-a.
Prihod: 26,04 milijarde dolara naspram 24,65 milijardi dolara koje očekuje LSEG

Nvidia je rekla da očekuje prodaju od 28 milijardi dolara u tekućem kvartalu. Wall Street je očekivao zaradu po dionici od 5,95 dolara uz prodaju od 26,61 milijarde dolara, prema LSEG-u. Prodaja je u prvom kvartalu uzletjela čak 262 posto.

Nvidia je izvijestila o neto dobiti za ovo tromjesečje od 14,88 milijardi dolara, ili 5,98 dolara po dionici, u usporedbi s 2,04 milijarde dolara, ili 82 centa, u istom razdoblju prošle godine.

U protekloj godini, Nvidijina prodaja je naglo porasla jer su tvrtke kao što su Google, Microsoft, Meta, Amazon i OpenAI kupile milijarde dolara Nvidijinih GPU-ova, koji su napredni i skupi čipovi potrebni za razvoj i implementaciju aplikacija umjetne inteligencije.

Najveći i najvažniji posao tvrtke je prodaja podatkovnih centara, što uključuje čipove s umjetnom inteligencijom kao i mnoge dodatne dijelove potrebne za pokretanje velikih poslužitelja s umjetnom inteligencijom.

Nvidia je rekla da je njezina kategorija podatkovnih centara porasla za 427% u odnosu na prošlogodišnje tromjesečje na 22,6 milijardi dolara prihoda. Nvidia CFO Colette Kress rekla je u izjavi da je to zbog isporuka tvrtkinih grafičkih procesora "Hopper", koji uključuju tvrtkin H100 GPU.

Nvidia je također istaknula snažnu prodaju svojih mrežnih dijelova, koji su sve važniji jer tvrtke grade klastere od desetaka tisuća čipova koje je potrebno povezati. Nvidia je rekla da je imala 3,2 milijarde dolara prihoda od umrežavanja, prvenstveno Infiniband proizvoda, što je više od tri puta više od prošlogodišnje prodaje.

Nvidia, prije nego što je postala glavni dobavljač velikim tvrtkama koje grade AI, bila je poznata prvenstveno kao tvrtka koja proizvodi hardver za 3D igranje. Prihodi tvrtke od igara porasli su 18% tijekom tromjesečja na 2,64 milijarde dolara.

Tvrtka također prodaje čipove za automobile i čipove za napredne grafičke radne stanice, koje su i dalje puno manje od poslovanja podatkovnog centra. Tvrtka je prijavila 427 milijuna dolara prodaje profesionalnih vizualizacija i 329 milijuna dolara prodaje automobila.

Tagovi: nvidia, huang, ai, čipovi, Google, Microsoft, Meta, Amazon, OpenAI
PROČITAJ I OVO
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
STREAMING
Amazon preokrenuo tržište streaming oglasa, a Netflix plaća cijenu
NEW YORK - Amazon.com ubacio je kukuruz u klipove Netflixovih reklamnih planova.
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
BOLJE PROGNOZE
Adobe povećao izglede za ovu godinu, dionice skočile 15%
NEW YORK - Američka softverska tvrtka Adobe povećala je očekivanja za poslovne rezultate za 2024. nakon što je sve veći broj korisnika počeo koristiti tvrtkine alate temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI).
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
AI
Meta željela pokrenuti svoj AI u Europi, ali je naišla na prepreke
SAN FRANCISCO - Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše danas njemačka agencija dpa.
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE