GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Isar Aerospace pokreće proizvodnju svemirskih raketa

Njemački Isar Aerospace pokreće proizvodnju svemirskih raketa
RAKETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
FRANKFURT - Kompanija Isar Aerospace pokrenula je proizvodnju rakete za transport satelita u Zemljinu orbitu.

Njemačka inovativna kompanija Isar Aerospace pokrenula je u ponedjeljak proizvodnju rakete za transport satelita u Zemljinu orbitu, signalizirajući širenje na sektor čiji razvoj razmatra i Vlada u Berlinu, piše Financial Times.

Sjedište je Isar Aerospacea u Bavarskoj a halu u kojoj će se graditi raketa službeno je otvorio bavarski premijer Markus Soeder.

Cilj je kompanije prevoz tereta težine do 1.200 kilograma, poput satelita, do nižih razina Zemljine orbite, rekao je suosnivač i izvršni direktor Daniel Metzler, dodajući da je Isar Aerospace, osnovan 2018. godine, u prednosti u odnosu na afirmirane proizvođače zbog svoje fleksibilnosti i niskih operativnih troškova.

Prema Metzleru, relativno malu raketu nazvanu Spectrum bilo bi moguće prevesti na stražnjem dijelu kamiona.

"Želimo izgraditi evropski SpaceX, privatno financiranu kompaniju za gradnju svemirskih raketa", kazao je Metzler za Handelsblatt.

Space X planira Starlinkom do 2027. u svemir lansirati 12.000 satelita. Njegov konkurent Amazon ishodio je prije nekoliko dana dozvolu američkih vlasti za "Projekt Kuiper", koji predviđa lansiranje više od 3.200 satelita.

Isar Aerospace trenutno zapošljava oko 100 radnika i financira se iz privatnih izvora. U prošlom krugu financiranja u decembru 2019. pribavljeno je 15 miliona eura, saopćili su iz kompanije, dodajući da sljedeći krug planiraju do kraja godine.

Njegovi investitori uključuju bivšeg potpredsjednika američkog proizvođača raketa SpaceX Bulenta Altena.

Američka investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da bi se vrijednost tržišta takvih raketa već do 2023. mogla udvostručiti, na 6,9 milijardi dolara.

Pokretanje proizvodnje vremenski se poklopilo s lobiranjem njemačke industrije da se u Njemačkoj izgradi centar za lansiranje raketa u svemir.

Ministarstvo privrede potvrdilo je da proučava koncept takvog centra koji je izradila Federacija njemačke industrije (BDI).

Centar bi se gradio na Sjevernom moru, služio bi za lansiranje malih raketa a njime bi upravljala privatna kompanija uz podršku države.

U BDI-ju vjeruju da bi koncept mogao biti proveden u djelo u roku od dvije godine.

U prijedlogu se navode imena tri privatne kompanije u Njemačkoj, a jedna je od njih Isar Aerospace.

BDI ipak upozorava da nijedan od predloženih proizvođača raketa trenutno nema dozvolu za takav pogon u Evropi.

Tagovi: Isar Aerospace, svemirske rakete, Daniel Metzler, SpaceX, Morgan Stanley
PROČITAJ I OVO
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE