GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
BERLIN - Izrađen u Njemačkoj, donedavno se smatrao sinonimom tehnološke sofisticiranosti. Ako potrošač nije imao posebnu sklonost prema ne-njemačkoj marki, intervenirao je iz sigurnosnih razloga nakon kupnje proizvoda proizvedenog u Njemačkoj ili barem planiranog u Njemačkoj.

No kad je 2015. godine izašlo na vidjelo da njemački proizvođači automobila varaju na učinkovitosti dizelske tehnologije, ta je reputacija neslavno propala.

Kineskim tehnološkim usponom postaje sve očiglednije da Njemačka nije konkurentna liderima u tehnologijama koje jesu i bit će ključne za generiranje gospodarskog rasta u budućnosti. Električni automobili, autonomna vožnja, pametne tvornice, digitalizacija proizvodnih procesa, javne usluge ... Na svim tim područjima Njemačka tek sustiže SAD, Kinu, Južnu Koreju, Japan i druge. Nema njemačkih tvrtki na skali kapitalizacije najvećih svjetskih igrača na polju modernih tehnologija.

Ali to će se promijeniti uz pomoć 5G tehnologije. I u Berlinu i u poslovnoj zajednici obećavaju uvođenje nove tehnologije koja praktički omogućuje prijenos podataka u stvarnom vremenu i tako predviđa još više nezamislivih korisnih mogućnosti. Primjerice, moći će se obavljati operacije na daljinu, uspostaviti autonomno upravljanje vozilima u prometu, a u proizvodnim tvrtkama, na primjer, očekuju učinkovitije planiranje pojedinih faza proizvodnje.

Prije godinu dana, njemačka je telekomunikacijska agencija na aukciji podijelila prve frekvencije za 5G tehnologiju. Njih su dobile Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone te novaci 1 i 1 Drillisch. Za frekvencije je naplaćeno ukupno 6,55 milijardi eura.

Za sada tvrtke očekuju najviše od bržeg prijenosa podataka. Njemačko gospodarstvo godinama radi na poticanju zemlje na digitalizaciju, tako da planovi savezne vlade za industrijalizaciju 4.0 mogu zapravo zaživjeti. Tvrtke se često žale da internetska mreža u Njemačkoj nije dovoljno moćna za potrebe tehnoloških procesa, koji sve više ovise o brzom i opsežnom prijenosu podataka.

Tvrtke sada računaju da će biti moguće brzo i jednostavno robotizirati proizvodnju, povezati različite lokacije prijenosom podataka u stvarnom vremenu i na taj način optimizirati svaki korak. Deutsche Telekom predviđa da će do kraja 2025. godine 99 posto stanovništva imati pristup 5G mreži i da će nova mreža pokrivati najmanje 90 posto teritorija Njemačke. No, očekuje se da će njegovi pretplatnici pristupiti mreži 5G do kraja ove godine, iako u izuzetno ograničenoj mjeri.

Ali ako su, s jedne strane, očekivanja o prednostima nove tehnologije velika, istodobno se pojavljuju i problemi sigurnosne politike. Kada je Njemačka najavila početak ulaganja u 5G mrežu, uplela se u spor sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump pokušao je prisiliti Njemačku da zabrani upotrebu tehnologije Huaweija u postavljanju mreže, uz optužbu da kineske vlasti špijuniraju uz pomoć Huaweija. U suprotnom, Sjedinjene Države uskratile bi Njemačkoj pristup podacima koje dvije zemlje trenutno razmjenjuju.

Unatoč prijetnjama iz Sjedinjenih Država, Njemačka nije izravno zabranila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji mreže, već je uvela izmjene i dopune sektorskog zakonodavstva, koje vladi praktički dopuštaju svojevrsni veto ako ova procijeni da tehnologija davatelja usluga dopušta zlouporabu. Budući da je Huaweijev status u Njemačkoj nejasan, Telefonica je već najavila da će ključnu tehnologiju isporučivati švedski Ericsson, a sličo je za očekivati i kod drugih operatera.

Atmosfera u zemlji također ide u prilog takvim ograničenjima, također zbog koronakrize, koja je, između ostalog, pokazala da Njemačka jako ovisi o opskrbi zaštitnom opremom iz jedne zemlje - Kine. Međutim, kancelarka Angela Merkel rekla je da "Lex Huawei" neće biti prihvaćen. Odluka da se Huawei isključi iz izgradnje 5G mreže uskoro će rezultirati višim cijenama i duljim vremenima postavljanja mreže. Kako ističu stručnjaci za telekomunikacije, europski i američki proizvođači opreme skuplji su od Huaweija. Nitko se u Njemačkoj ne usuđuje predvidjeti konačni trošak postavljanja mreže.

Uspostavljanje 5G mreže u odnosu na postojeću mrežu također zahtijeva znatno gušću antensku mrežu. Razlog leži u činjenici da veće frekvencije imaju kraći domet, što znači da se zadovoljavajuća pokrivenost može postići samo s više antena. Protesti protiv postavljanja dodatnih antena već bjesne širom zemlje, a ne samo stanovnici već i lokalne vlasti zahtijevaju od vlade jamstva da nova tehnologija neće imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Savezni ured za zaštitu od zračenja (BfS) objašnjava da će frekvencijski opsezi koje danas koriste biti dostupni operaterima za uspostavljanje mreže pomirenja 5G.

„Utjecaj elektromagnetskog zračenja mobilne mreže na ljudsko zdravlje dobro je istražen. Postavljene su granične vrijednosti kako bi se osiguralo da nema negativnih učinaka ", rekla je predsjednica Ureda Inge Paulini.

Ali istodobno dodaje da utjecaj viših frekvencija na ljudsko zdravlje još nije dovoljno istražen, pa će se u drugoj fazi izgradnje 5G mreže tome posvetiti posebna pažnja.

Tagovi: Njemačka, 5G tehnologija, Huawei, Telefonica, Deutsche Telekom, Ericsson, Vodafone, Angela Merkel, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
PLANOVI
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
BONN - Američka tehnološka kompanija Microsoft planira u svibnju organizirati međunarodnu partnersku konferenciju u njemačkom gradu Bonnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE