GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
BERLIN - Izrađen u Njemačkoj, donedavno se smatrao sinonimom tehnološke sofisticiranosti. Ako potrošač nije imao posebnu sklonost prema ne-njemačkoj marki, intervenirao je iz sigurnosnih razloga nakon kupnje proizvoda proizvedenog u Njemačkoj ili barem planiranog u Njemačkoj.

No kad je 2015. godine izašlo na vidjelo da njemački proizvođači automobila varaju na učinkovitosti dizelske tehnologije, ta je reputacija neslavno propala.

Kineskim tehnološkim usponom postaje sve očiglednije da Njemačka nije konkurentna liderima u tehnologijama koje jesu i bit će ključne za generiranje gospodarskog rasta u budućnosti. Električni automobili, autonomna vožnja, pametne tvornice, digitalizacija proizvodnih procesa, javne usluge ... Na svim tim područjima Njemačka tek sustiže SAD, Kinu, Južnu Koreju, Japan i druge. Nema njemačkih tvrtki na skali kapitalizacije najvećih svjetskih igrača na polju modernih tehnologija.

Ali to će se promijeniti uz pomoć 5G tehnologije. I u Berlinu i u poslovnoj zajednici obećavaju uvođenje nove tehnologije koja praktički omogućuje prijenos podataka u stvarnom vremenu i tako predviđa još više nezamislivih korisnih mogućnosti. Primjerice, moći će se obavljati operacije na daljinu, uspostaviti autonomno upravljanje vozilima u prometu, a u proizvodnim tvrtkama, na primjer, očekuju učinkovitije planiranje pojedinih faza proizvodnje.

Prije godinu dana, njemačka je telekomunikacijska agencija na aukciji podijelila prve frekvencije za 5G tehnologiju. Njih su dobile Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone te novaci 1 i 1 Drillisch. Za frekvencije je naplaćeno ukupno 6,55 milijardi eura.

Za sada tvrtke očekuju najviše od bržeg prijenosa podataka. Njemačko gospodarstvo godinama radi na poticanju zemlje na digitalizaciju, tako da planovi savezne vlade za industrijalizaciju 4.0 mogu zapravo zaživjeti. Tvrtke se često žale da internetska mreža u Njemačkoj nije dovoljno moćna za potrebe tehnoloških procesa, koji sve više ovise o brzom i opsežnom prijenosu podataka.

Tvrtke sada računaju da će biti moguće brzo i jednostavno robotizirati proizvodnju, povezati različite lokacije prijenosom podataka u stvarnom vremenu i na taj način optimizirati svaki korak. Deutsche Telekom predviđa da će do kraja 2025. godine 99 posto stanovništva imati pristup 5G mreži i da će nova mreža pokrivati najmanje 90 posto teritorija Njemačke. No, očekuje se da će njegovi pretplatnici pristupiti mreži 5G do kraja ove godine, iako u izuzetno ograničenoj mjeri.

Ali ako su, s jedne strane, očekivanja o prednostima nove tehnologije velika, istodobno se pojavljuju i problemi sigurnosne politike. Kada je Njemačka najavila početak ulaganja u 5G mrežu, uplela se u spor sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump pokušao je prisiliti Njemačku da zabrani upotrebu tehnologije Huaweija u postavljanju mreže, uz optužbu da kineske vlasti špijuniraju uz pomoć Huaweija. U suprotnom, Sjedinjene Države uskratile bi Njemačkoj pristup podacima koje dvije zemlje trenutno razmjenjuju.

Unatoč prijetnjama iz Sjedinjenih Država, Njemačka nije izravno zabranila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji mreže, već je uvela izmjene i dopune sektorskog zakonodavstva, koje vladi praktički dopuštaju svojevrsni veto ako ova procijeni da tehnologija davatelja usluga dopušta zlouporabu. Budući da je Huaweijev status u Njemačkoj nejasan, Telefonica je već najavila da će ključnu tehnologiju isporučivati švedski Ericsson, a sličo je za očekivati i kod drugih operatera.

Atmosfera u zemlji također ide u prilog takvim ograničenjima, također zbog koronakrize, koja je, između ostalog, pokazala da Njemačka jako ovisi o opskrbi zaštitnom opremom iz jedne zemlje - Kine. Međutim, kancelarka Angela Merkel rekla je da "Lex Huawei" neće biti prihvaćen. Odluka da se Huawei isključi iz izgradnje 5G mreže uskoro će rezultirati višim cijenama i duljim vremenima postavljanja mreže. Kako ističu stručnjaci za telekomunikacije, europski i američki proizvođači opreme skuplji su od Huaweija. Nitko se u Njemačkoj ne usuđuje predvidjeti konačni trošak postavljanja mreže.

Uspostavljanje 5G mreže u odnosu na postojeću mrežu također zahtijeva znatno gušću antensku mrežu. Razlog leži u činjenici da veće frekvencije imaju kraći domet, što znači da se zadovoljavajuća pokrivenost može postići samo s više antena. Protesti protiv postavljanja dodatnih antena već bjesne širom zemlje, a ne samo stanovnici već i lokalne vlasti zahtijevaju od vlade jamstva da nova tehnologija neće imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Savezni ured za zaštitu od zračenja (BfS) objašnjava da će frekvencijski opsezi koje danas koriste biti dostupni operaterima za uspostavljanje mreže pomirenja 5G.

„Utjecaj elektromagnetskog zračenja mobilne mreže na ljudsko zdravlje dobro je istražen. Postavljene su granične vrijednosti kako bi se osiguralo da nema negativnih učinaka ", rekla je predsjednica Ureda Inge Paulini.

Ali istodobno dodaje da utjecaj viših frekvencija na ljudsko zdravlje još nije dovoljno istražen, pa će se u drugoj fazi izgradnje 5G mreže tome posvetiti posebna pažnja.

Tagovi: Njemačka, 5G tehnologija, Huawei, Telefonica, Deutsche Telekom, Ericsson, Vodafone, Angela Merkel, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Syncapay kupio američko poslovanje propalog Wirecarda
AKVIZICIJE
Syncapay kupio američko poslovanje propalog Wirecarda
PITTSBURGH - Američka tvrtka Syncapay kupila je američki dio bankrotirane njemačke fintech tvrtke Wirecard, objavio je stečajni upravitelj.
HT i A1 najavljuju nastavak investicija u optičku mrežu
INVESTICIJE
HT i A1 najavljuju nastavak investicija u optičku mrežu
ZAGREB - Dva najveća telekoma u Hrvatskoj - HT i A1, unatoč covid izazovima nastavljaju s ulaganjima u brze optičke ili svjetlovodne mreže, koje, kao i regulator HAKOM, označavaju iznimno važnima za budućnost fiksne mreže i preduvjetom za digitalizaciju zemlje i oporavak od koronakrize.
Umro karizmatični šef Samsunga Lee Kun-hee
IN MEMORIAM
Umro karizmatični šef Samsunga Lee Kun-hee

SEUL - Karizmatični vođa Samsung Grupe Lee Kun-hee koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona umro je u subotu, nakon što je proveo više od šest godina u bolnici zbog srčanog udara, izvijestila je kompanija.

Talijanska vlada spriječila ugovor Fastweba s Huaweijem
VETO
Talijanska vlada spriječila ugovor Fastweba s Huaweijem
RIM - Talijanska Vlada je koristeći svoje posebne ovlasti spriječila telekomunikacijsku grupu Fastweb, talijansku tvrtku Swisscoma, u potpisivanju ugovora s Huaweijem o isporuci opreme za njezinu osnovnu mrežu 5G tražeči od Fastweba da diverzificira svoje dobavljače.
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
UDRUŽIVANJE
Samsung i Hiya udružili se protiv prevarantskih poziva
SEUL - Samsung na svojim novim telefonima već posjeduje značajku Smart Call koja korisnicima omogućuje da u postavkama poziva aktiviraju opciju "Caller ID and spam protection", koja će im pomoći u otkrivanju "sumnjivih poziva" koji bi mogli biti povezani s prijevarama i spamom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE