GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka onemogućava strano preuzimanje tvrtki iz zdravstvenog sektora

Njemačka onemogućava strano preuzimanje tvrtki iz zdravstvenog sektora
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 12:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada donijela je u srijedu zakonske promjene kako bi se otežalo preuzimanje njemačkih tvrtki iz zdravstvenog sektora ako ulagač dolazi izvan Europske unije.

"Aktualna koronakriza pokazuje koliko je važan medicinski know-how i vlastiti proizvodni kapaciteti u Njemačkoj i Europi", rekao je ministar gospodarstva Peter Altmeier nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu.

On je objasnio kako je cilj promjene zakona o poslovanju s inozemstvom da njemačka vlada dovoljno rano bude obaviještena o pokušajima ulaska ilagača koji nema sjedište u Europskoj uniji u vlasničke strukture tvrtki iz zdravstvenog sektora kako bi prema potrebi mogla i reagirati.

Konkretno bi ubuduće postojala obveza prijavljivanja pokušaja ulaska u vlasničku strukturu strateški važnih poduzeća iz zdravstvenog sektora i to ako se radi o udjelu većem od 10 posto. Pritom se radi o tvrtkama koje proizvode ili razvijaju cjepiva, lijekove, zaštitnu opremu za zdravstvo kao i sirovine za farmaceutsku industriju.

Do sada je obveza prijave postojala tek kod pokušaja ulaska u vlasničku strukturu u obujmu većem od 25 posto.

Gospodarske udruge su kritizirale vladinu odluku o pooštrenju zakona tvrdeći da ona ide u smjeru izolacije i obeshrabrivanja stranih ulagača.

"Lista sektora za koje je potrebna dozvola ministarstva gospodarstva ne bi trebala biti proširivana i na zdravstveni sektor. I sadašnji zakoni omogućavaju zabrane preuzimanja od stranih ulagača", rekao je Stefan Mair iz Saveza njemačke industrije.

Od izbijanja pandemije koronavirusa se u javnosti intenzivno raspravlja o ovisnosti medicinske industrije u Njemačkoj i Europskoj uniji o vanjskim dobavljačima, prije svega iz Kine.

Pozornost javnosti je izazvao i pokušaj američke vlade da sredinom ožujka znanstvenike farmaceutske tvrtke iz Tuebingena privoli na dolazak u SAD i time osigura ekskluzivni pristup cjepivu protiv koronavirusa na kojem je ova tvrtka radila.

Tagovi: Njemačka, zdravstveni sektor, biotehnološki sektor, Peter Altmaier
PROČITAJ I OVO
HT u Samoboru testirao 5G tehnologiju
TESTIRANJE
HT u Samoboru testirao 5G tehnologiju

SAMOBOR - Hrvatski Telekom u Samoboru je testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima, izvijestili su u subotu iz HT-a.

Australski sud kaznio Sony zbog kršenja potrošačkih prava
KAZNA
Australski sud kaznio Sony zbog kršenja potrošačkih prava

CANBERRA - Australski savezni sud kaznio je Sony s 3,5 milijuna australskih ili oko 2,4 milijuna američkih dolara, jer potrošačima nije omogućio povrat novca za neispravne PlayStation igre, priopćio je australski regulator tržišnog natjecanja.

Zuckerberg: Facebook revidira pravila za sadržaj nakon Trumpova posta
REVIZIJA
Zuckerberg: Facebook revidira pravila za sadržaj nakon Trumpova posta

SAN FRANCISCO - Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg kaže da revidira pravila o sadržaju na toj društvenoj mreži, suočen sa snažnim negativnim reakcijama velikog broja ljudi zbog posta američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojemu se prijeti prosvjednicima protiv rasistički utemeljenog policijskog nasilja.

HAKOM o Hvaru i 5G: Ograničavanje razvoja nije u skladu s propisima
5G
HAKOM o Hvaru i 5G: Ograničavanje razvoja nije u skladu s propisima
ZAGREB - HAKOM nije zaprimio ni vidio odluku Gradskog vijeća Hvara o obustavi uvođenja 5G-a pa je ne može potpuno komentirati, ali svako ograničavanje razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture za javne usluge nije u skladu s propisima, ističu iz HAKOM-a u povodom odluke iz Hvara.
Facebook: Nema dokaza o uplitanju stranih aktera u američke prosvjede
TVRDNJE
Facebook: Nema dokaza o uplitanju stranih aktera u američke prosvjede
NEW YORK - Facebook je objavio u petak da nisu pronašli dokaze o koordiniranom vanjskom utjecaju na američke prosvjede putem te društvene mreže, nakon što je američki državni odvjetnik rekao da strani akteri provode dezinformacijsku kampanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE