GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade
NESPREMNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka je loše pripremljena za obranu kibernetičkih napada velikih razmjera, rekao je šef savezne agencije za informacijsku sigurnost (BSI) u primjedbama objavljenim u nedjelju.

Nije bilo zajedničke ukupne procjene prijetnje niti struktura za koordinaciju odgovora.

Govoreći za berlinske novine Tagesspiegel, Claudia Plattner je rekla da savezna vlada i 16 država moraju koordinirati. "Ovo nam treba hitno. Ne možemo telefonirati 16 puta da saznamo što se gdje trenutno događa", rekla je.

"Što ćemo učiniti ako se, primjerice, u Hamburgu i Münchenu ugase svjetla u isto vrijeme zbog kibernetičkog napada, koji u najgorem slučaju proizlazi iz geopolitičkih napetosti?" upitala je.

Za rješavanje krize bila bi potrebna hitna akcija, a to je značilo da mora biti dostupno zajedničko izvješće o situaciji. Morale bi se pozvati jedinice za krizne situacije, a savezna vlada i države morale bi udružiti snage, rekla je.

"Mi danas nismo spremni na sve ovo. Ova međusobna koordinacija nije prakticirana. Ustav zabranjuje zajedničku bazu podataka", rekao je Plattner.

Voditelj BSI-ja pozvao je na davanje prioriteta kibernetičkoj sigurnosti, "prije nego što se dogodi neki veliki događaj i na primjer nerade bankomati".

Gledajući tri državna izbora u rujnu, Plattner je rekao da se BSI usredotočuje na dezinformacije.

"Na primjer, hakiraju se računi političara koji se natječu na izborima. Hakeri pokušavaju doći do informacija s ciljem da njihovim objavljivanjem naškode ugledu ljudi ili države", rekla je.

BSI je pokušavao spriječiti hakiranje tehničkim sredstvima. "Obučavamo uključene i dajemo im savjete o tome što učiniti kad se nešto dogodi i kako mogu kontrolirati stvari", rekla je. BSI je radio na brzom uklanjanju lažnih profila, dodala je.

I pozvala širu javnost "da ne vjeruje svemu što vam se podmeće".

Tagovi: CYBER NAPADI, CYBER SIGURNOST
PROČITAJ I OVO
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
NOVITETI
Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku
OSIJEK – Hrvatski jednorog i globalna cloud komunikacijska platforma, Infobip, svečano je predstavila novootvoreni ured u Osijeku, na adresi Vukovarska 31.
Musk će lansirati Starlink u Indoneziji
NAJAVE
Musk će lansirati Starlink u Indoneziji
JAKARTA - Tajkun Elon Musk, vlasnik SpaceX-a, trebao bi doći u Indoneziju kako bi lansirao svoju satelitsku jedinicu Starlink ove nedjelje, 19. svibnja, izjavio je viši ministar Luhut Pandjaitan.
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
POTEZI
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
SAN FRANCISCO - Web div Google najavio je da će u svojim rezultatima pretraživanja prikazivati i odgovore generirane uz pomoć umjetne inteligencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE