GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica

Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

HT je ovoga tjedna pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj, a to, kaže Nebis, Hrvatsku stavlja uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

"Sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Dvoznamenkasti rast ulaganja ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje svjedoči da smo unatoč izazovima i u pandemijskoj godini nastavili značajno ulagati u kvalitetu mreže koja je temelj poslovnog razvoja. Ubrzali smo i uvođenje optičke mreže i razvoj 5G-a, a sve su to poluge za digitalizaciju, razvoj i gospodarski oporavak Hrvatske", rekao je Nebis za Hinu.

Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije

Ocjenjuje da uvođenjem 5G mreže Hrvatska ostvaruje prvi cilj 5G akcijskog plana Europske komisije, koji podrazumijeva početak komercijalne dostupnosti 5G tehnologije u svim zemljama članicama do kraja 2020. godine.

Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu pametnih i zelenih rješenja u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru, kao i bolju i bržu povezanost i spajanja više uređaja.

Korisnicima je trenutna HT-ova 5G mreža dostupna u dijelovima Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, Samobora i Svete Nedelje, a Nebis otkriva da je sada, iako imaju i dugoročne planove za povećanje pokrivenosti i uvođenje 5G-a diljem Hrvatske, ipak u prvom planu rad na pokrivenosti s postupnim i kontinuiranim povećanjem brzina, za što kaže da je standardna praksa svugdje u svijetu.

U ranoj primjeni važna pouzdanost mreže

"S ovom vrlo ranom primjenom 5G tehnologije korisnici imaju priliku osjetiti kako ta tehnologija funkcionira i iskusiti nešto bolje parametre brzine, pouzdanosti i latencije ili odaziva mreže u milisekundama, s time da će se u godinama koje slijede ta tehnologija sve više poboljšavati i unaprjeđivati. Sada je od same brzine prijenosa podataka važnija pouzdanost veze", iznosi Nebis.

Kasnije, s dodjelom i implementacijom novih frekvencija u 3.5 GHz području bit će moguće, kako dodaje, ostvariti dvostruko veće brzine od današnjih u 4G-u, a i buduća implementacija 5G-a odvijat će se kroz komplementarni pristup, u kojem će uz tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra ili DSS (Dynamic Spectrum Sharing) ostvariti pokrivenost, a 5G na novim frekvencijama kapacitet i brzinu za specifične primjene.

To znači i veći kapacitet mreže, brži internet i puno veći broj uređaja koji se mogu povezati.

Za tehnologiju DSS kaže da omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Da bi se implementiralo 5G na već dodijeljenim frekvencijskim pojasevima treba imati radijsku opremu koja podržava 5G, transportnu mrežu spremnu da ispuni 5G zahtjeve vezano uz sinkronizaciju i 'core' mrežu spremnu za prihvat 5G korisnika, kojima je do kraja lipnja 2021. korištenje 5G funkcionalnosti omogućeno u pojedinim HT tarifama bez dodatnih naknada.

"Preduvjeti za komercijalni rad 5G mreže ostvareni su nakon što je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) početkom listopada ove godine donijela nove planove dodjele za frekvencijske pojaseve koji su već u uporabi za pružanje usluga putem mobilnih mreža. HT je krenuo sa implementacijom 5G na već dodijeljenom frekvencijskom spektru od 2100MHz, nakon što je ranije tijekom godine proveo testiranja DSS tehnologije putem koje se omogućuje široka 5G primjena i ubrzana 5G implementacija", zaključuje Nebis.

Tagovi: Kostas Nebis, Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
INFLUENCERI
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
ZAGREB - Kako bi potaknuo prodaju iPhone 12 mini telefona za koji kaže da je najmanji 5G telefon na svijetu, Apple se okrenuo TikTok influencerima.
IDC očekuje rast isporuka pametnih telefona za 4,4 posto
OČEKIVANJA
IDC očekuje rast isporuka pametnih telefona za 4,4 posto

ZAGREB - U četvrtom kvartalu ove godine u svijetu se očekuje rast isporuka pametnih telefona za 2,4 posto u odnosu na isti kvartal 2019., dok bi iduće godine taj rast mogao dosegnuti oko 4,4 posto, čemu bi mogla pridonijeti i potražnja za 5G uređajima, prognozira globalna analitička kuća IDC.

Foxconn seli dio pogona za montažu iPad i MacBook uređaja iz Kine u Vijetnam
SELIDBA
Foxconn seli dio pogona za montažu iPad i MacBook uređaja iz Kine u Vijetnam
PEKING - Tajvanska kompanija Foxconn preselit će dio pogona za montažu iPad i MacBook uređaja iz Kine u Vijetnam na zahtjev Applea, jer američka kompanija diverzificara proizvodnju kako bi umanjila utjecaj kinesko-američkog trgovinskog rata, izvještava Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s planovima.
Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja
DIVOVI
Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja

BRUXELLES - Tehnološki divovi riskiraju novčane kazne a možda i podjelu poslovanja u Europi, budu li kršili nove europske propise koji bi trebali ograničiti njihove ovlasti, upozorio je u srijedu europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Puna primjena 5G Europi može donijeti oko 210 milijardi eura koristi
5G
Puna primjena 5G Europi može donijeti oko 210 milijardi eura koristi
BRUXELLES - Potencijalna ekonomska vrijednost pune primjene 5G kao otvorene inovacijske platforme mogla bi Europi donijeti koristi od oko 210 milijardi eura, procjene su iz novog istraživanja "5G revizija akcijskog plana za Europu", koje su provele tvrtke Analysys Mason, Qualcomm Technologies i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE