GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nasljednici šefa Samsunga platit će visoki porez

Nasljednici šefa Samsunga platit će visoki porez
POREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 10:27
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Nasljednici čelnika Samsunga Lee Kun-heea koji je umro u nedjelju, platit će rekordno visok porez na nasljedstvo, izvještava u ponedjeljak korejska agencija Yonhap pozivajući se na porezne izvore.

Prema njima, imovina Lee Kun - heea u dionicama iznosi oko 18 bilijuna vona ili 15,9 milijardi dolara, od čega će oko 10 bilijuna vona biti zahvaćeno porezom.

Prema korejskim zakonima, nasljednici mogu podmiriti porez u ratama, do pet godina.

Predsjednik Samsunga Lee Kun-hee umro je u nedjelju u 78. godini u bolnici u Seulu. Bio je teško bolestan nakon što je 2014. pretrpio srčani udar. Iza sebe je ostavio udovicu, sina i dvije kćeri.

Predsjednik grupe Samsung postao je 1987. godine. Forbes ga je 2016. proglasio najbogatijim čovjekom u Južnoj Koreji. Prema procjenama te publikacije, njegovo je bogatstvo netom prije smrti iznosilo 20,9 milijardi dolara.

Lee je pomogao svome ocu Lee Byung-chullu da kompanija koja se u početku bavila proizvodnjom hrane preraste u poslovno carstvo s imovinom vrijednom 375 milijardi dolara i s desecima podružnica čije djelovanje uključuje poslove od elektronike i osiguranja do brodogradnje i građevine.

Lee je pripadao drugoj generaciji vođa te kompanije a svojim nasljednicima ostavio je potencijalno teška pitanja oko sukcesije.

Zasad nije poznato kako će troje djece podijeliti bogatstvo.

"Prošlo je šest godina otkad je Lee hospitaliziran pa ako među djecom postoj konsenzus Samsung će mirno proći sukcesiju, a ako ne postoji mogućnost zavade", rekao je Park Sang-in s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

Njegov sin Jay Y. Lee ima pravne probleme zbog povezanosti s udruživanjem dvije podružnice Samsunga, što mu je omogućilo veću kontrolu nad Samsung Electronicsom.

Mlađi sin proveo je neko vrijeme u zatvoru zbog podmićivanja koje je dovelo do opoziva tadašnje južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Očekuje ga ponovljeno suđenje dok se u odvojenom postupku našao na optuženičkoj klupi zbog optužbi za računovodstvene prijevare i manipulacije cijenama dionica koje je počelo ovog tjedna.

Tagovi: Samsung, Lee Kun-hee, Lee Byung-chull, Samsung Electronics
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE