GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobilni operatori pozdravljaju odabir Osijeka za 5G grad

Mobilni operatori pozdravljaju odabir Osijeka za 5G grad
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2020 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, pozdravili su Vladino određivanje Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj, očekujući i da će to Osijeku i Slavoniji, kao i široj zajednici, donijeti unapređenje poslovanja i razvoj.

Vlade je na sjednici u četvrtak zaključkom odredila Grad Osijek prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Tu odluku podržavaju i iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, ističući da je Osijek već jedno od važnijih središta IT-ja u Hrvatskoj.

"Vjerujemo da će to ICT i široj poslovnoj zajednici omogućiti unapređenje poslovanja, a brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno je važna zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa internetu te stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj", komentiraju za Hinu iz HT-a.

Ističu i da je HT tijekom provedbe modernizacije mobilne mreže već postavio preduvjete za 5G mrežu na području cijele Hrvatske, pa i u Osijeku, gdje trenutno imaju osam lokacija već pripremljenih za 5G mrežu i gdje vrše tehnička testiranja.

"Kroz suradnju s osječkom ICT zajednicom i osječkim startupom Orqa već u rujnu prošle godine smo demonstrirali prvi video prijenos putem 5G mreže, a bit ćemo i potpuno spremni za komercijalizaciju nove tehnologije čim se za nju stvore investicijski i regulatorni uvjeti, u prvom redu kroz definiranje okvira naknada za radiofrekvencijski spektar za koje se nadamo da će ubrzati, a ne zakočiti uvođenje 5G-a u Hrvatsku", poručuju iz HT-a.

Iz telekoma A1 Hrvatska ocijenili su da je odluka o Osijeku kao prvom 5G gradu strateška odluka iznimno važna za Hrvatsku, jer će otvoriti vrata industriji 4.0 odnosno omogućiti još snažniji razvoj ICT industrije, startup zajednice, poljoprivrede, turizma i gospodarstva općenito kroz najmodernije tehnologije.

"A1 Hrvatska spremna je implementirati mrežu nove generacije za prvi 5G grad, što smo potvrdili i mnogim konkretnim primjerima. Prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti 5G mreže s brzinama od 20 Gbps, a uz najmoderniju tehnologiju naši stručnjaci već nekoliko godina rade na digitalizaciji Hrvatske i pripremama za cjelovito uvođenje 5G mreže", kažu iz A1, naglašavajući i da će konačni 5G koncept koji će se implementirati ovisiti i o potrebama te dogovoru s gradom Osijekom.

Napominjući da su sudjelovali u radu stručne radne skupine za odabir 5G grada, iz Tele2 Hrvatska otkrivaju da u Osijeku planiraju, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom, za koju bi država trebala osigurati dostupnost spektra u 3,5 GHz frekvencijskom području.

"Zaključak koji je danas prihvatila hrvatska Vlada je tako i potvrda aktivnosti koje je ta radna skupina provodila tijekom 2019. Sva usklađenja između operatera, akvizicija spektra te sama izgradnja ovisit će i o drugim elementima o kojima se razgovaralo i još uvijek se razgovara unutar radne skupine kao i s relevantnim ministarstvima. Ovisno o zaključcima tih razgovora te potezima države radi osiguravanja pozitivne investicijske klime, osigurat ćemo i odgovarajuću pokrivenost pa time i adekvatne usluge na području Osijeka", kažu iz Tele2.

Ocjenjuju i da je to tek prvi korak Vlade prema široj digitalizaciji društva i poticanju gospodarstva na osnovu 5G tehnologije, u skladu s 5G za Europu-Akcijskim planom Europske komisije i Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu.

"Očekujemo i daljnje Vladine odluke koje će osigurati investicijsku klimu u kojoj će operateri investirati u odgovarajuću količinu radiofrekvencijskog spektra i opremu za osiguravanje odgovarajuće pokrivenost 5G mrežom za područje RH. Prema trenutnim najavama, HAKOM bi trebao početi postupak dodjele potrebnog spektra za 5G u drugoj polovici 2020. te očekujemo da će se do tada ispuniti i pretpostavke za investicije u 5G mrežu", zaključuju iz Tele2.

Tagovi: Osijek, 5G tehnologija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Tele2 Hrvatska,
PROČITAJ I OVO
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija
POMOĆ
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija

TOKIO - Japanska vlada usvojila je u utorak prijedlog zakona kojim želi pomoći kompanijama u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G i dronova, signalizirajući posebnu brigu za kibernetičku sigurnost.

EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva
REGULATIVA
EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva

BRUXELLES - Usred bojazni od Big Brother društva kojim vladaju strojevi, Europska unija pozvat će vlasti i tvrtke da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
OBEĆANJA
Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
NEW YORK - Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos obećao je 10 milijarda dolara za financiranje znanstvenika, aktivista, neprofitnih i drugih organizacija koje se bore za zaštitu okoliša i za suzbijanje posljedica klimatskih promjena, objavljeno je u ponedjeljak.
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
POTEZI
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
NEW YORK - Google je odlučio ugasiti još jedan projekt, ovaj put to je projekt Google Station koji je uključivao realizaciju Wi-Fi pristupnih točki.
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
UPOZORENJE
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
SAN FRANCISCO - Apple Inc je u ponedjeljak najavio kako neće ispuniti svoje smjernice o prihodu za prvi kvartal zbog izbijanja koronavirusa koji utječu na proizvodnju i potražnju u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE