GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobilni operatori pozdravljaju odabir Osijeka za 5G grad

Mobilni operatori pozdravljaju odabir Osijeka za 5G grad
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2020 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, pozdravili su Vladino određivanje Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj, očekujući i da će to Osijeku i Slavoniji, kao i široj zajednici, donijeti unapređenje poslovanja i razvoj.

Vlade je na sjednici u četvrtak zaključkom odredila Grad Osijek prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Tu odluku podržavaju i iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, ističući da je Osijek već jedno od važnijih središta IT-ja u Hrvatskoj.

"Vjerujemo da će to ICT i široj poslovnoj zajednici omogućiti unapređenje poslovanja, a brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno je važna zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa internetu te stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj", komentiraju za Hinu iz HT-a.

Ističu i da je HT tijekom provedbe modernizacije mobilne mreže već postavio preduvjete za 5G mrežu na području cijele Hrvatske, pa i u Osijeku, gdje trenutno imaju osam lokacija već pripremljenih za 5G mrežu i gdje vrše tehnička testiranja.

"Kroz suradnju s osječkom ICT zajednicom i osječkim startupom Orqa već u rujnu prošle godine smo demonstrirali prvi video prijenos putem 5G mreže, a bit ćemo i potpuno spremni za komercijalizaciju nove tehnologije čim se za nju stvore investicijski i regulatorni uvjeti, u prvom redu kroz definiranje okvira naknada za radiofrekvencijski spektar za koje se nadamo da će ubrzati, a ne zakočiti uvođenje 5G-a u Hrvatsku", poručuju iz HT-a.

Iz telekoma A1 Hrvatska ocijenili su da je odluka o Osijeku kao prvom 5G gradu strateška odluka iznimno važna za Hrvatsku, jer će otvoriti vrata industriji 4.0 odnosno omogućiti još snažniji razvoj ICT industrije, startup zajednice, poljoprivrede, turizma i gospodarstva općenito kroz najmodernije tehnologije.

"A1 Hrvatska spremna je implementirati mrežu nove generacije za prvi 5G grad, što smo potvrdili i mnogim konkretnim primjerima. Prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti 5G mreže s brzinama od 20 Gbps, a uz najmoderniju tehnologiju naši stručnjaci već nekoliko godina rade na digitalizaciji Hrvatske i pripremama za cjelovito uvođenje 5G mreže", kažu iz A1, naglašavajući i da će konačni 5G koncept koji će se implementirati ovisiti i o potrebama te dogovoru s gradom Osijekom.

Napominjući da su sudjelovali u radu stručne radne skupine za odabir 5G grada, iz Tele2 Hrvatska otkrivaju da u Osijeku planiraju, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom, za koju bi država trebala osigurati dostupnost spektra u 3,5 GHz frekvencijskom području.

"Zaključak koji je danas prihvatila hrvatska Vlada je tako i potvrda aktivnosti koje je ta radna skupina provodila tijekom 2019. Sva usklađenja između operatera, akvizicija spektra te sama izgradnja ovisit će i o drugim elementima o kojima se razgovaralo i još uvijek se razgovara unutar radne skupine kao i s relevantnim ministarstvima. Ovisno o zaključcima tih razgovora te potezima države radi osiguravanja pozitivne investicijske klime, osigurat ćemo i odgovarajuću pokrivenost pa time i adekvatne usluge na području Osijeka", kažu iz Tele2.

Ocjenjuju i da je to tek prvi korak Vlade prema široj digitalizaciji društva i poticanju gospodarstva na osnovu 5G tehnologije, u skladu s 5G za Europu-Akcijskim planom Europske komisije i Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu.

"Očekujemo i daljnje Vladine odluke koje će osigurati investicijsku klimu u kojoj će operateri investirati u odgovarajuću količinu radiofrekvencijskog spektra i opremu za osiguravanje odgovarajuće pokrivenost 5G mrežom za područje RH. Prema trenutnim najavama, HAKOM bi trebao početi postupak dodjele potrebnog spektra za 5G u drugoj polovici 2020. te očekujemo da će se do tada ispuniti i pretpostavke za investicije u 5G mrežu", zaključuju iz Tele2.

Tagovi: Osijek, 5G tehnologija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Tele2 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Jack Ma se pritajio i otkrio novi hobi
ZAOKRET
Jack Ma se pritajio i otkrio novi hobi
PEKING - Čini se da je osnivač Alibae Jack Ma nakon čeličnog stiska kineske administracije napravio životni zaokret.
Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara
PROŠIRENA STVARNOST
Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara
SHENZEN - Na Huaweijevom Better World Summitu o 5G i AR tehnologiji, održanom danas u Shenzhenu u Kini, predstavljen je White Paper AR Insight and Application Practice koji nudi uvid u industriju proširene stvarnosti (AR). Bob Cai, CMO Huawei Carrier BG, u svom je govoru pozvao cijelu industriju da zajedno rade na izgradnji prosperitetnog 5G i AR ekosustava.
HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije
5G
HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije
ZAGREB - Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) stiglo je devet zahtjeva tvrtki HT, A1, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja i Terrakom, za sudjelovanje u postupku javne dražbe za 5G frekvencije, koja počinje 12. srpnja, doznaje se u četvrtak iz HAKOM-a.
You Tube otežava oglašavanje alkohola, kockanja, politike i lijekova na recept
REGULATIVA
You Tube otežava oglašavanje alkohola, kockanja, politike i lijekova na recept
NEW YORK - YouTube iz reklamnog prostora u zaglavlju svoje početne stranice zabranjuje oglase koji se odnose na alkohol, kockanje, politiku i lijekove na recept.
Bird Buddy je slovenski startup godine
STARTUPI
Bird Buddy je slovenski startup godine
LJUBLJANA - Pobjednik ovogodišnjeg izbora za slovenski startup godine je tvrtka Bird Buddy koja je stvorila istoimenu pametnu hranilicu za ptice. Tvrtke Bevo, Maestro Amadeus, RingoX i SeaVision također su se plasirale u finale, najavili su organizatori izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE