GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miškovićev Ananas preuzima makedonski Grouper

Miškovićev Ananas preuzima makedonski Grouper
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Ananas E-commerce, kompanija u vlasništvu grupe Delta holdinga, namjerava da kupi makedonsku platformu za e-trgovinu Grouper (grouper.mk).

Srpska kompanija je, kako piše Bloomberg Adria, već obavijestila Komisiju za zaštitu konkurencije o koncentraciji kojom stiče punu kontrolu nad makedonskom kompanijom Vebspot, koja je vlasnik Groupera, kao i platforme za elektronsku trgovinu Pao Pao (pao. mk).

Kako za Bonitet.com kažu iz kompanije, Ananas E-Commerce je na svom početku najavio da ima planove da se pojavi na tržištima cijelog regiona, pa i Sjeverne Makedonije.

- U ovom trenutku nalazimo se u fazi ispunjavanja uslova za realizaciju transakcije na ovom tržištu. Kada budemo imali više detalja, sa zadovoljstvom ćemo o tome obavijestiti javnost i sve sadašnje i potencijalne kupce i partnere, navodi se u izjavi za Bonitet.com.

Grouper je jedna od prvih i najpoznatijih platformi za elektronsku trgovinu u Makedoniji, a ukoliko se realizuje prodaja, biće to druga akvizicija Grupera za period kraći od godinu i po dana. Naime, u maju prošle godine, Paiten, koji je dio poljske grupe Asseco SEE, preuzeo je Grouper kupovinom stopostotnog vlasništva.

Inače, Ananas (ananas.rs) predstavlja platformu za e-trgovinu, prvenstveno prisutna na tržištu Srbije, ali ima cilj da proširi svoju djelatnost i na regionalno tržište, odnosno na tržišta Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

U intervjuu koji je za "Svijet bankarstva i investicija" u decembru prošle godine dao Rajko Mandić, generalni direktor kompanije, plan je da ove godine Ananas postane regionalna kompanija.

- To će međutim, zahtevati novu organizaciju, softver koji mora da se prilagodi svakoj zemlji kao i poslovni model i način rada. Zbog toga ne možemo da počnemo sa radom simultano u svim zemljama regiona. Plan jeste da idemo tamo gdje možemo da pružimo najviše, gdje postoji najveći potencijal nama za rast, a potrošačima za zadovoljstvo i povećanje kvaliteta života. Naša konkurencija odlično radi, ali se trudimo da baš Ananas osvoji srca i um potrošača, rekao je Mandić.

Ananas je dio grupe Delta holding, koja je jedna od najvećih srpskih kompanija. Pored Srbije, prisutan je i na velikom broju tržišta zemalja članica EU, kao i na tržištima Švicarske, Rusije i Bjelorusije.
Kompanije iz grupe Delta holding obavljaju djelatnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, izvoza, uvoza, zastupanja stranih kompanija, distribucije robe široke potrošnje, prodaje automobila, razvoja nekretnina i razvoja novih tehnologija.

Tagovi: Ananas, Delta Holding, Vebspot, online trgovina, Miroslav Mišković
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE