GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miškovićev Ananas preuzima makedonski Grouper

Miškovićev Ananas preuzima makedonski Grouper
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Ananas E-commerce, kompanija u vlasništvu grupe Delta holdinga, namjerava da kupi makedonsku platformu za e-trgovinu Grouper (grouper.mk).

Srpska kompanija je, kako piše Bloomberg Adria, već obavijestila Komisiju za zaštitu konkurencije o koncentraciji kojom stiče punu kontrolu nad makedonskom kompanijom Vebspot, koja je vlasnik Groupera, kao i platforme za elektronsku trgovinu Pao Pao (pao. mk).

Kako za Bonitet.com kažu iz kompanije, Ananas E-Commerce je na svom početku najavio da ima planove da se pojavi na tržištima cijelog regiona, pa i Sjeverne Makedonije.

- U ovom trenutku nalazimo se u fazi ispunjavanja uslova za realizaciju transakcije na ovom tržištu. Kada budemo imali više detalja, sa zadovoljstvom ćemo o tome obavijestiti javnost i sve sadašnje i potencijalne kupce i partnere, navodi se u izjavi za Bonitet.com.

Grouper je jedna od prvih i najpoznatijih platformi za elektronsku trgovinu u Makedoniji, a ukoliko se realizuje prodaja, biće to druga akvizicija Grupera za period kraći od godinu i po dana. Naime, u maju prošle godine, Paiten, koji je dio poljske grupe Asseco SEE, preuzeo je Grouper kupovinom stopostotnog vlasništva.

Inače, Ananas (ananas.rs) predstavlja platformu za e-trgovinu, prvenstveno prisutna na tržištu Srbije, ali ima cilj da proširi svoju djelatnost i na regionalno tržište, odnosno na tržišta Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

U intervjuu koji je za "Svijet bankarstva i investicija" u decembru prošle godine dao Rajko Mandić, generalni direktor kompanije, plan je da ove godine Ananas postane regionalna kompanija.

- To će međutim, zahtevati novu organizaciju, softver koji mora da se prilagodi svakoj zemlji kao i poslovni model i način rada. Zbog toga ne možemo da počnemo sa radom simultano u svim zemljama regiona. Plan jeste da idemo tamo gdje možemo da pružimo najviše, gdje postoji najveći potencijal nama za rast, a potrošačima za zadovoljstvo i povećanje kvaliteta života. Naša konkurencija odlično radi, ali se trudimo da baš Ananas osvoji srca i um potrošača, rekao je Mandić.

Ananas je dio grupe Delta holding, koja je jedna od najvećih srpskih kompanija. Pored Srbije, prisutan je i na velikom broju tržišta zemalja članica EU, kao i na tržištima Švicarske, Rusije i Bjelorusije.
Kompanije iz grupe Delta holding obavljaju djelatnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, izvoza, uvoza, zastupanja stranih kompanija, distribucije robe široke potrošnje, prodaje automobila, razvoja nekretnina i razvoja novih tehnologija.

Tagovi: Ananas, Delta Holding, Vebspot, online trgovina, Miroslav Mišković
PROČITAJ I OVO
PlayStation otpušta čak 8 posto ukupnog broja zaposlenih
OTPUŠTANJA
PlayStation otpušta čak 8 posto ukupnog broja zaposlenih
TOKYO - Elektronički div Sony objavio je u utorak da će ukinuti 900 radnih mjesta, ili 8%, cjelokupne globalne radne snage PlayStationa.
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
KOMUNIKACIJE
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
TEL AVIV - Četiri podvodna komunikacijska kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz pogona posljednjih mjeseci, vjerojatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Hutista koje podržava Iran, navodi se izvještaju izraelske novinske stranice Globes.
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
NOVITETI
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
SAN FRANCISCO - Google je najavio ažuriranja za Android, uključujući integraciju AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i AI-pokretano sažimanje teksta tijekom vožnje.
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
PREDVIĐANJA
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
ANALIZA - Potrošnja na umjetnu inteligenciju uzrokovala je skok cijene Nvidijine dionice jer ulagači uzimaju u obzir sve veću potražnju za njezinim poluvodičkim čipovima.
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
ČIP
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
SEUL - Samsung Electronics je u utorak priopćio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE