GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft s dvoznamenkastim rastom prihoda u proteklom kvartalu

Microsoft s dvoznamenkastim rastom prihoda u proteklom kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki tehnološki div Microsoft u utorak je objavio da je u proteklom kvartalu povećao prihode za 12,4 posto u odnosu na godinu ranije, te predviđa njihov rast po dvoznamenkastim stopama u netom započetoj fiskalnoj godini, zahvaljujući računalstvu u oblaku.

Prihodi su mu u tri mjeseca zaključno s lipnjem, inače njegovom četvrtom tromjesečju, tako dosegnuli 51,87 milijardi dolara, nasuprot 46,15 milijardi ostvarenih u istom razdoblju godine ranije.

Neto dobit istodobno je porasla za 1,7 posto, na 16,74 milijarde dolara, ili 2,23 dolara po dionici, izvijestila je kompanija.

Microsoft je objavio da očekuje snažan rast prihoda u ovoj fiskalnoj godini koja je počela 1. srpnja, poduprt potražnjom za uslugama računalstva u oblaku, zbog čega su mu dionice jutros skočile za pet posto.

Snažni izgledi pokazuju da Microsoft i dalje ima koristi od prelaska na hibridne modele rada koji je potaknula pandemija i dolaze u trenutku kada se investitori pripremaju za pad gospodarske aktivnosti, a inflacija sve više jača i građani smanjuju potrošnju.

Bob O'Donnell, analitičar za TECHnalysis Research, rekao je da Microsoftova prognoza pokazuje da unatoč negativnim gospodarskim trendovima tvrtke nastavljaju više poslova i rada obavljati online.

"Mislim da to nije ništa čudno za Microsoft”, rekao je komentirajući izglede. "Microsoft je izuzetno dobro pozicioniran zbog raspona poslovanja koje vodi i ključne uloge koju njihov softver i računalne usluge imaju za organizacije."

Microsoftovi rezultati za četvrto tromjesečje nešto su slabiji od očekivanja, pogođeni jačim dolarom, posustajanjem prodaje računala i manjom potrošnjom oglašivača

Pa ipak, Microsoft je zabilježio najbolje tromjesečje za svoje poslovanje u oblaku s rekordnim rezervacijama za svoju uslugu u oblaku pod nazivom Azure, rekao je Brett Iversen, Microsoftov generalni direktor za odnose s investitorima.

Rast u segmentu usluge u oblaku Azure iznosio je 40 posto. U širem odjelu Intelligent Cloud, prihodi su porasli za 20 posto, na 20,9 milijardi dolara.

Microsoft se suočava s pritiskom jačeg dolara budući da oko polovine svojih prihoda ostvaruje izvan SAD-a, zbog čega je kompanija u lipnju bila smanjila prognoze dobiti i prihoda za tromjesečje koje završava 30. lipnja. Ove godine dionice su mu oslabile za oko 25 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, u razdoblju od travnja do lipnja porastao je za više od dva posto, a gotovo 12 posto od početka godine, u usporedbi s padom od jedan posto u istom razdoblju godine ranije.

Ako se isključi utjecaj jačeg dolara, rast prihoda kompanije od 12 posto na godišnjoj razini bio bi za 4 postotna boda veći, rekao je Iversen Reutersu. Tri glavna čimbenika smanjila su prihode u četvrtom tromjesečju za oko milijardu dolara.

Negativne tečajne razlike smanjile su prihode za gotovo 600 milijuna dolara. Posustajanje tržišta računala srezalo je prihode Windows OEM-a za više od 300 milijuna dolara, a usporavanje potrošnje na oglašavanje pogodilo je LinkedIn i Search i prihode od oglasa za vijesti za više od 100 milijuna dolara.

"Budući da je Microsoft veličine kakve jest, teško im je ne odražavati stanje cjelokupnog gospodarstva", rekao je John Freeman, potpredsjednik odjela istraživanja vlasničkog kapitala u CFRA Researchu. "Imamo inflaciju i to će očito prigušiti potražnju potrošača".

Slabija potražnja također je pogodila prihode od igrica, koji su tako pali 7 posto u tri mjeseca do kraja lipnja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestila je kompanija.

Tagovi: Microsoft, TECHnalysis Research, microsoft azure
PROČITAJ I OVO
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
TREND
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
NEW YORK - Disney stječe sve više pretplatnika i prema broju prestiže Netflix zbog čega će u SAD-u lansirati i novu uslugu za streaming u prosincu.
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
PAMETNI SATOVI
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima.
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
INTERNET DEFLACIJA
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
NEW YORK - Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.
Amazon preuzima iRobot
ŠIRENJE
Amazon preuzima iRobot
SAN FRANCISCO - Amazon će dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE