GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft gasi Internet Explorer

Microsoft gasi Internet Explorer
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
REDMOND - Američki softverski div Microsoft najavio je u četvrtak da će iduće godine ugasiti preglednik Internet Explorer i baciti sve karte na Edge kako bi pokušao ugroziti vodeću poziciju Googleovog Chromea.

Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem preglednika više od 10 godina, upakiran u operativni sustav Windows, koji su kupci često dobivali instaliran na nova računala.

Prije dva desetljeća Microsoft se zbog tog paketa našao za optuženičkoj klupi i američki je sudac presudio da je kompanija prekršila propise o tržišnom natjecanju.

Microsoft se žalio na presudu, ali viši ju je sud potvrdio, a kompanija je i dalje nastavila instalirati Internet Explorer u Windowse, napominje Reuters.

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Googleov Chrome, a Microsoftov je preglednik postao tema bezbroj memova koji su ismijavali njegovu sporost u usporedbi s konkurencijom.

Da bi se parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo preglednik Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Googleov Chrome.

U travnju ove godne Chrome je držao 65 posto udjela u globalnom tržištu preglednika, a slijedi Appleov Safari s 18-postotnim udjelom, objavila je kompanija za web analitiku Statcounter.

Microsoftov Edge imao je udio od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udio tržišta kojim je nekad dominirao.

Microsoft je sada odlučio sve baciti na jednu kartu, ugasiti Explorer i zamijeniti ga Edgeom.

"Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u mirovinu i podrška će joj biti ukinuta 15. lipnja 2022. za određene verzije sustava Windows 10", navela je kompanija na blogu.

Tagovi: Microsoft, Internet Explorer, Google Chrome, Google, Microsoft Edge
PROČITAJ I OVO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
POVLAČENJE
Samsung Next se povlači iz izraelske tehnološke industrije
SEUL - Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacijski sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
MANJAK
Njemačkoj bi do 2040. moglo nedostajati čak 660.000 IT stručnjaka
BERLIN - Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom.
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
UZLET
Jack Ma se oglasio, dionice Alibabe uzletjele
PEKING - Osnivač Alibabe Jack Ma u srijedu je pohvalio reorganizaciju i promjenu tvrtke tijekom burne prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE