GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Micron pao na kineskom sigurnosnom testu

Micron pao na kineskom sigurnosnom testu
NEPOŽELJNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 09:05
Autor: SEEbiz
PEKING - Američki proizvođač čipova Micron nije prošao reviziju nacionalne sigurnosti, rekao je kineski nadzornik kibernetičke sigurnosti, naredivši operaterima kritične informacijske infrastrukture da prestanu kupovati Micronove proizvode.

Micronovi proizvodi "imaju relativno ozbiljne potencijalne probleme sa sigurnošću mreže koji predstavljaju značajan sigurnosni rizik za kineski lanac opskrbe kritične informacijske infrastrukture i utječu na nacionalnu sigurnost Kine", navodi se u priopćenju Uprave za kibernetičku sigurnost.

Peking je u ožujku pokrenuo reviziju kibernetičke sigurnosti proizvoda koje prodaje Micron u zemlji. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča odn čipovi su prošle godine u Kini ostvarili oko 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda od 30,8 milijardi.

Odluka kineskih vlasti novi je korak u ratu između Pekinga i Washingtona oko čipova, koji je eskalirao prošle godine kada su Sjedinjene Države uvele ograničenja kineskom pristupu vrhunskim čipovima, opremi za izradu čipova i softveru koji se koristi za dizajn poluvodiča.

Washington je naveo zabrinutost za nacionalnu sigurnost, rekavši da želi spriječiti kineske oružane snage i obavještajne službe da steknu "osjetljive tehnologije za vojnu upotrebu". SAD je uveo ciljanu kontrolu sposobnosti domaćih vodećih industrijskih tvrtki da prodaju svoje proizvode u inozemstvu i pokušao je uvjeriti ključne saveznike da slijede njihov primjer.

Vodeći proizvođači specijalizirane opreme za poluvodičku tehnologiju, Nizozemska i Japan, nedavno su najavili nove restrikcije izvoza određenih proizvoda, iako nisu spominjali Kinu.

Peking je te mjere nazvao američkom taktikom zastrašivanja i optužio Washington za "tehnološki terorizam", obećavajući da će takve kontrole samo ojačati njegovu odlučnost da postigne samodostatnost u tom sektoru.

Kineska vlada uložila je milijarde dolara u razvoj snažne domaće industrije poluvodiča. Čipovi su pokretač moderne globalne ekonomije, pokreću sve, od automobila do pametnih telefona, a predviđa se da će do 2030. godine globalno vrijediti trilijun dolara.

Tagovi: Micron Tchnologies, Micron, Snap, kineski sigurnosni test, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE