GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel se suprotstavila Trumpu: Huawei u Njemačkoj neće biti zabranjen

Merkel se suprotstavila Trumpu: Huawei u Njemačkoj neće biti zabranjen
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2020 / 09:22
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Kineska kompanija Huawei ne bi trebala biti isključena iz njemačke mreže 5G, smatraju vladajuće stranke u Njemačkoj. Ali, SAD zahtijeva drugačije.

Njemačka savezna vlada i Europska unija ne žele kategorički isključiti ni jednu telekomunikacijsku kompaniju iz procesa uspostave mreže 5G (pete generacije, op. ur.) – i usprkos tome što američki predsjednik Donald Trump zahtijeva da se isključi kineska kompanija Huawei. Huawei je najveći svjetski dobavljač mrežne tehnologije 5G, a njegovi glavni suparnici dolaze iz Europe: Ericsson iz Švedske i Nokia iz Finske.

Međutim, navodni sastanak kancelarke Angele Merkel sa šefom Ericssona Börjeom Ekholmom pomalo je tajanstven. Novinska agencija Reuters objavila je da se oni sastaju - pozivajući se na glasnogovornika Savezne vlade.

Ali kada su novinari Deutsche Wellea na konferenciji Savezne vlade za novinare u srijedu pitali o čemu se radi, glasnogovornik nije želio potvrditi čak ni datum sastanka.

„Pored javnih državnih sastanaka, kancelarka ima i niz sastanaka o kojima ne obavještava javnost", izjavio je glasnogovornik.

Na pitanje hoće li se Merkel također sastati s predstavnicima Nokije i Huaweija, glasnogovornik nije želio odgovoriti.

Prema nepotvrđenim informacijama, šef kompanije Nokia Rajeev Suri dobio je pozivnicu za sastanak od Angele Merkel. S druge strane, viši menadžeri Huaweija "u posljednje vrijeme" nisu bili pozivani na sastanke s kancelarkom, rekao je glasnogovornik Huaweija DW-u. Mogući susret Angele Merkel sa suparničkim tvrtkama on nije želio komentirati.

"Mi nemamo saznanja o mogućim sastancima savezne kancelarke s predstavnicima drugih komercijalnih kompanija", istaknuo je glasnogovornik Huaweija za DW.

Ericsson i Nokia također nisu željeli davati komentare. Obje kompanije bi radije prešutjele što misle o ideji američkoga glavnog državnog odvjetnika Williama Barra. On je prošlog četvrtka predložio da američka vlada teži preuzimanju većinskog udjela u Nokiji i/ili Ericssonu kako bi se tako spriječile ambicije Huaweija.

"Ne želimo komentirati", rekao je Ericssonov glasnogovornik za DW.

Nokia je priopćila da je kompanija uglavnom zadovoljna zbog interesa investitora, ali da to ne žele komentirati.

Obje tvrtke su još ranije jasno javnosti stavile do znanja da misle da su dorasle zadaći proširenja mreže 5G. Međutim, brigu je prouzročila informacija da je Telekom, najveći njemački mrežni operator, vrlo nezadovoljan Nokijom. U Telekomu smatraju da je finska kompanija najgori opskrbljivač mreže 5G i odrekli su se proizvoda te kompanije na nekoliko tržišta, javila je prošlog tjedna novinska agencija Reuters pozivajući se na interne Telekomove dokumente.

Ubrzo nakon toga obje su strane pokušale izgladiti odnose.

"Telekom je jedan od naših najvažnijih kupaca", naveli su iz Nokije u izjavi objavljenoj zajedno s Telekomom.

"Nokia je strateški važna za Telekom", izjavili su iz Telekoma te pored toga naglasili da slijede strategiju kupovine od nekoliko kompanija "kako ne bi bili ovisni o samo jednom dobavljaču".

Upravo taj argument - što je moguće više dobavljača da se ne bi postalo ovisno o jednom - može se naći i u dokumentu o mreži 5G koji su vladajuće stranke u međuvremenu usvojile.

Prilikom izgradnje infrastrukture 5G treba se "osigurati diverzifikacija u cjelokupnoj mreži" i da su "hardver i softver različitih proizvođača bazirani na otvorenim standardima", navodi se između ostalog u dokumentu koji je Klub zastupnika SPD-a u Bundestagu usvojio u prosincu 2019. godine.

Klub zastupnika CDU-a i CSU-a u utorak je također usvojio dokument o ovome. „Pri planiranju i postavljanju mreže", stoji u dokumentu, "iz sigurnosnih razloga treba izbjegavati 'monokulture' korištenjem komponenti različitih proizvođača".

Oba zastupnička kluba su protiv isključivanja Huaweija.

"Izričito nismo pisali o određenim kompanijama ili zemljama, a nismo ni razgovarali ranije", rekao je zamjenik predsjednika zastupničkog kluba CDU-a i CSU-a Thorsten Frei nakon glasovanja u utorak.

Sada kada su zastupnički klubovi vladajućih stranaka zauzeli pozicije, otvoren je put za promjene u Zakonu o telekomunikacijama i Zakonu o IT-sigurnosti. Očekuje se da će amandmani biti usvojeni na proljeće.

Usprkos tome što sve kompanije koje sudjeluju u razvoju mreže 5G u Njemačkoj moraju ispunjavati iste stroge sigurnosne zahtjeve, još uvijek postoji širok prostor za manevar.

"Upotreba komponenata od dobavljača može biti zabranjena ako se ustanovi da je ugrožen javni interes, posebno glede sigurnosne politike Savezne Republike Njemačke", stoji u dokumentu koji je usvojila unija CDU/CSU.

"Javni interes" i "sigurnosna pitanja" vrlo su fleksibilni kriteriji kojima SAD na primjer opravdava uvođenje kaznenih carina na čelik ili automobile.

"Odluka o tome tko može biti uključen u razvoj kritične infrastrukture", stoji u dokumentu SPD-a, "je političko pitanje". Dodaje se i sljedeće: "Nikada ne može postojati stopostotna sigurnost."

U osnovi, obje su se strane složile, ali Europa bi dugoročno trebala biti u stanju osigurati se vlastitom IT-infrastrukturom. Za ovu „obnovu digitalnog suvereniteta" (SPD dokument) potrebne su znatne investicije – pored ostalih i državne.

Tagovi: Angela Merkel, Huawei, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, 5G tehnologija, Donald Trump, Börje Ekholm
PROČITAJ I OVO
Google ne želi dijeliti prihode s australskim medijima
TVRDNJE
Google ne želi dijeliti prihode s australskim medijima

CANBERRA - Google je otklonio pozive australskih regulatora da s medijima podijeli prihode od oglašavanja koje ostvaruje uz potporu njihova sadržaja.

Zynn plaća korisnicima da gledaju video isječke
POTEZI
Zynn plaća korisnicima da gledaju video isječke
NEW YORK - U nastojanjima da na brzinu ostvare popularnost kakvu ima aplikacija za kratke video isječke TikTok njegova konkurencija poseže za raznim mjerama.
Zoom podiže razinu sigurnosti onima koji plate
SIGURNOST
Zoom podiže razinu sigurnosti onima koji plate
LONDON - Preko 300 milijuna ljudi u svijetu posljednjih se mjeseci priključivalo na Zoom i putem njega radilo, održavalo sastanke, ali i kontakte s prijateljima i obitelji dok su svi bili izolirani u svojim domovima.
Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na svemirsku stanicu
ZA POVIJEST
Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na svemirsku stanicu
MIAMI - Američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken pristali su u misiji NASA-e i SpaceX-a na svemirsku stanicu.
Amazon smanjuje dostave u područja zahvaćena prosvjedima
POSLJEDICE
Amazon smanjuje dostave u područja zahvaćena prosvjedima
SAN FRANCISCO - Kako smrt Georgea Floyda pokreće demonstracije širom zemlje, Amazon smanjuje isporuke i prilagođava rute u brojnim gradovima, uključujući Chicago, Los Angeles i Portland.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE